跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個女仲未識得用飲管飲0野, 請問點樣教佢識得用飲管 ?

大宅

好媽媽勳章

其實無特別點教, 您比佢試多啲, 就自然會識架lar. 初初試, 最好比佢用非常"遠"身(soft)飲管既學習杯, 咁會容易吸啲.

原文章由 funfun8 於 08-11-7 16:34 發表

別墅

Yes, try more and she will know how to do it

原文章由 trintrinmum2007 於 08-11-7 16:13 發表
其實無特別點教, 您比佢試多啲, 就自然會識架lar. 初初試, 最好比佢用非常"遠"身(soft)飲管既學習杯, 咁會容易吸啲.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 funfun8 於 08-11-7 14:34 發表

買支bb飲管.輕輕一啜就上水.好快學識.

人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

大宅

你試吓用手指拿住飲管一邊吸小小水
而另一邊就比亞b飲然後慢慢加份量
試得幾次亞b就會有意識飲管係要吸啜
跟住就轉番飲管比佢試正常咁啜
試試吓就得

我有個朋友初期比飲管亞b正常咁啜
但佢個b當時未識啜
支管短到似益力多咁都啜唔到
佢個b試一段時間都啜唔到
次次係個口到用條脷"nur"幾吓
啜唔到就只係咬住唔放
有時啜唔到就發脾氣係到喊
我朋友就用以上方法
好快佢個b就識得用飲管啦

CANNY's Blog 請按『個人網頁』

男爵府

多謝各位0既意見, 我見好多bb 乜都識, 我個女而家只識放手行路, 真係有 d 擔心呀~~~

大宅

好媽媽勳章

其實各有各擔心啦. 我個囡仲未識放手自己行, 我咪仲擔心. 用飲管唔難學架, 始終都會識. 大家加油啦.

原文章由 funfun8 於 08-11-8 10:41 發表
多謝各位0既意見, 我見好多bb 乜都識, 我個女而家只識放手行路, 真係有 d 擔心呀~~~

別墅

原文章由 funfun8 於 08-11-7 14:34 發表

可以試吓買隻 combi mug 俾佢用, 永安/bebe dream/吉之島等地方都有得賣, 大約 八十幾至九十幾蚊一隻, 帶出街都好方便

呢個牌子有分幾個 stages, 但我唔記得用飲管係 stage 2 / stage 3??!!! 總之就係黃色 + 有飲管啦, 或者你去睇吓 問吓d 售貨員啦 (或者去睇吓, 個盒有寫幾個stages 有咩分別既)

佢個設計好好, bb/小朋友都 好易(學識)飲, 我介紹過俾幾個朋友用, 大多數都讚好用, 而且唔易漏 (除非個位自己整得唔好), 我用過幾個牌子, 有d 帶出街唔方便, 有d 又漏水!!!! combi 我覺得最好用

佢仲有一款, 有 紅色 hello kitty 公仔 潻, 仲靚

我兩個小朋友都用佢, 好ok

民房

I tried every method to entice my girl to drink using Combi Mug. Finally, as advised by my friend, I dipped some Vitasoy in her mouth. As she found it sweety and yummy, then she need to zip using straw. Within only ONE single minture, she knows how to use the straw. But she still need some time to control the water flow...etc.

首頁

尾頁

跳至