烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

印第安公主 發表於 16-8-24 14:30
一定要用高高高溫短時間定咗個型先!你預熱咗個爐幾耐?我至少20分鐘,見到個爐會熱到夠溫度至自己熄先為 ...

預熱我係最高溫(220度)..不過我預熱應該10MINS到炸~

等見到發熱線再紅,先可以入爐!如果個爐5夠熱,牛油會溶,蛋白質未熟咪定5到形,花紋就會消失~~>唔怪得啦~我第一次放入去焗枝到發熱線係熄左架~

可攤凍,至少十分鐘,先可以喺凸起嘅紋掃蛋黃,要好輕手,好薄好薄,掃2次 ~~>即係焗左第一PART,,攤涷10MINS..再掃蛋漿?先再放入去焗第二PART?

同埋我想問我有D會"塔"左...係咪因此我印模果時無壓實呢?

THANKS~~

伯爵府

減齡達人勳章

1605 發表於 16-8-24 14:40
預熱我係最高溫(220度)..不過我預熱應該10MINS到炸~

預熱個爐嘅時候,d餅要放喺雪櫃汽水格,個爐預熱幾耐就擺幾耐啦

個餅凍d,牛油入爐後無溶得咁快

每次d餅喺個爐不能超過5分鐘,因為會迫爆個餅

第一轉焗5分鐘,咩都5使搽,就咁喺雪櫃拎出嚟就入爐

5分鐘後拎出室溫放十分鐘,目的係令個餅降溫,咁就5裂,降溫後個面會硬d,掃蛋黃亦會容易掃到好薄好薄

餅喺室溫休息嗰十分鐘,個爐由得佢keep住咁高溫

你留意下你個爐,最高嗰格離發熱線遠5遠

如果太遠,搵d嘢long高d,等個餅面近d發熱線,d紋都會出d

個餅ug實d無所謂,可以ug多幾下先至推個餅出嚟,只要你包得靚,點ug出模時都5會爆裂

伯爵府

畀面勳章

大宅

印第安公主 發表於 16-8-24 15:58
預熱個爐嘅時候,d餅要放喺雪櫃汽水格,個爐預熱幾耐就擺幾耐啦

多謝你詳細解釋一次~

餅就無裂,,係"塔"左~同埋係個樣唔靚~

我仲有一條奶皇餡~下次再番黎報告~

伯爵府

減齡達人勳章

1605 發表於 16-8-24 16:10
多謝你詳細解釋一次~

餅就無裂,,係"塔"左~同埋係個樣唔靚~

努力加油!

大宅

回覆:印第安公主 的帖子

.

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我又係焗完d紋唔靚,不過好味道

伯爵府

減齡達人勳章

pakyin11302009 發表於 16-8-24 22:02
您好!我想請教,我星期日焗完,琴日返焗再食,皮已經唔脆,係咪正常?

...

要先放室溫,回室溫後,用已預熱140至150度嘅焗爐焗大概8分鐘,再攤到暖暖地,就會鬆脆番

伯爵府

減齡達人勳章

nono76 發表於 16-8-25 07:39
我又係焗完d紋唔靚,不過好味道

你掃蛋黃嘅掃5得,太淋,沾有太多蛋漿

只可以軽手搽凸起嘅紋,凹入嘅地方不能有蛋漿

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

印第安公主 發表於 16-8-25 09:49
你掃蛋黃嘅掃5得,太淋,沾有太多蛋漿

只可以軽手搽凸起嘅紋,凹入嘅地方不能有蛋漿

明白,我再試下先,謝謝!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pakyin11302009 發表於 16-8-21 18:33
第一次整,岩岩焗完有爆皮,涼左收縮又好D,味道唔錯,外脆內軟,今次吸收經驗,下星期再試第二個食譜。

...

請問有食譜嗎

男爵府

印第安公主 發表於 16-8-24 15:58

印地安公主,請問你可以分享奶皇月餅食譜俾我嗎?見你教得好有耐心。我又想試下

伯爵府

減齡達人勳章

小熊heart 發表於 16-8-25 13:48
印地安公主,請問你可以分享奶皇月餅食譜俾我嗎?見你教得好有耐心。我又想試下
...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18405882

餡同皮係2個食譜

男爵府

印第安公主 發表於
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18405882

餡同皮係2個食譜

真係多謝你

男爵府

印第安公主 發表於 16-8-25 14:10

餡同皮係2個食譜

公主你好啊,請問下你推介的奶黃餡食譜中的淡忌廉38ml和椰奶74ml分別等於幾多g呢?我冇咁精細刻度既量杯喲。

伯爵府

減齡達人勳章

ismandy 發表於 16-9-2 18:14
公主你好啊,請問下你推介的奶黃餡食譜中的淡忌廉38ml和椰奶74ml分別等於幾多g呢?我冇咁精細刻度既量杯喲 ...

我自己都係用磅磅,即係38克同74克就算

男爵府

印第安公主 發表於 16-8-25 14:10

餡同皮係2個食譜

印第安公主,你好啊。我想請教妳,妳介紹既奶黃餡食譜同葉師傅個餡料食譜做出來其實有咩唔同架?我今晚先試用葉師傅個食譜做餡唔該你

伯爵府

減齡達人勳章

catcatmak 發表於 16-9-2 21:57
印地安公主,你好啊。我想請教妳,妳介紹既奶黃餡食譜同葉師傅個餡料食譜做出來其實有咩唔同架?我今晚先 ...

葉師傅嗰個餡係蒸嘅,有好多人都出現一個問題,係蒸完仍然未能成糰,好稀,再加時再蒸⋯⋯

水份多,焗餅時水份受熱就蒸發,會較容易令個餅裂

煮的方法,快!煮到滾起,放涼已經可以一定成糰,5會有蒸嗰個好稀嘅情況出現。而且水份有輕微流失,焗時無咁容易裂。當然5係5會裂,但5會因為水份受熱而裂

男爵府

印第安公主 發表於 16-9-2 22:04
葉師傅嗰個餡係蒸嘅,有好多人都出現一個問題,係蒸完仍然未能成糰,好稀,再加時再蒸⋯⋯

水份多,焗餅 ...

原來如此我啱蒸完,係有d水,但撈兩撈就冇曬水,不過比較碎(上年做過都係差唔多,正常係咪碎碎地?)同埋食譜話要放雪櫃一晚,點解既?唔該曬

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至