懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

尋晚上床瞓動作太快,扯左下大脾內側,恥骨痛到入心,好似撕裂左咁,坐都坐吾到,成晚瞓一旭就痛,早上落床後行步路都痛,到而家都係有種撞擊後既腫痛。有冇人好似我咁?做d咩會舒服d。仲有成個月先生得

大宅

我都係甘呀,好辛苦

大宅

cfnand 發表於 16-8-23 20:43
尋晚上床瞓動作太快,扯左下大脾內側,恥骨痛到入心,好似撕裂左咁,坐都坐吾到,成晚瞓一旭就痛,早上落床 ...

我都係起身嗰下勁痛,要就住就住嚟,有時行路都俾下俾下

別墅

其實恥骨痛即係點? 有冇人可以形容倒比我知。
我都係36週 ,我有時會覺得亞b 好似拳頭錐我屙尿個位咁⋯係入面痛 ,維持兩三秒左右... 我唔知哩D係咪就係恥骨痛⋯

大宅

cfnand 發表於 16-8-23 20:43
尋晚上床瞓動作太快,扯左下大脾內側,恥骨痛到入心,好似撕裂左咁,坐都坐吾到,成晚瞓一旭就痛,早上落床 ...

我35週,都係痛,左側訓轉右側果下超痛,要慢慢轉,但都係痛,總之轉身就痛,起身又痛,要用手挺一陣先起到身,坐底完起身又係痛,要企幾秒先可以郁...

公爵府

開心吸收勳章

我都係,搞到請病假,返唔到工,仲有2個月先生架

別墅

我都係咁, 瞓覺轉身好似機械人咁, 唔可以一野轉180度, 要續格續格轉~ 雖然係痛, 但初為人母, 感受呢重"獨有"既感覺係難忘既...

其實我而家每晚都要醒一次 V V & 飲水, 有時就係阿B "了" 醒我~ 大家要加油呀~~

推介比大家凱格爾運動, 希望幫到手~ 我每晚都盡量做完先訓~

孕婦骨盆疼痛 凱格爾運動舒緩: https://www.youtube.com/watch?v=m6meiJ_NP5k
孕媽咪腰酸背痛 放鬆肌肉必做兩招: https://www.youtube.com/watch?v=2x9ZYcD0VtE
回覆 cfnand 的帖子

你好cfnand ,BB越黎越大,準媽媽腰盤受壓力時恥骨/三角位就會開始又淵又痛,試下行路既時候儘量慢d,避免拎重既物件,訓覺時放枕頭係兩腿之間,用毛巾輕輕冰敷5-10 分鐘等都可舒緩不適。有需要時可以使 用托腹帶。如果情況未有好轉,不如係產檢時問下醫生,睇下有無需要 轉介物理治療。呢D只係短暫既痛苦,見到BB時就會無哂,支持您呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

子爵府

我25週就已經開始痛,痛到而家,有時真係痛到要揞住三角位落床,通常係床上轉身、落床最痛,多啲慢行反而夜晚會無咁痛,真係無辦法。

大宅

Silly.Silly 發表於 16-8-24 10:41
我都係咁, 瞓覺轉身好似機械人咁, 唔可以一野轉180度, 要續格續格轉~ 雖然係痛, 但初為人母, 感受 ...

同我一毛一樣

大宅

szelambb 發表於 16-8-23 21:47
其實恥骨痛即係點? 有冇人可以形容倒比我知。
我都係36週 ,我有時會覺得亞b 好似拳頭錐我屙尿個位咁⋯係 ...

咪就係陰毛入面個骨痛咯,瞓底起身要慢慢嚟,好似撕裂咁

已刪除用户

別墅

麻瓜 發表於 16-8-25 02:51
同我一毛一樣

大宅

Silly.Silly 發表於 16-8-24 10:41
我都係咁, 瞓覺轉身好似機械人咁, 唔可以一野轉180度, 要續格續格轉~ 雖然係痛, 但初為人母, 感受 ...

我轉身都係禁~~~>續格續格轉...

別墅

1605 發表於 16-8-25 10:39
我轉身都係禁~~~>續格續格轉...
加油呀~

大宅

我上胎都痛到行唔到,要記住平時動作要慢;避免上下樓梯、斜路;單腳上落的士/私家車, 盡量夾着兩腳上落;穿褲時要坐下。物理治療師仲教我夜晚大腿要夾着枕頭側睡,要合起兩腿緩慢下床;有時間就練習產前運動; 不要坐梳化;在餐椅坐直放一卷新厠紙在大腿近膝蓋位用兩成力夾實,早午晚三次;平時要注意姿勢,不要拗起條腰。全部跟足,今胎托賴痛少了很多。

大宅

~玉子豆腐~ 發表於 16-8-25 07:28
我都廿幾週就開始痛,第1胎果時完全無呢個問題,呢胎嘔又嘔到癲又呢度痛果度痛,快d足月生啦
...

我都覺得第二胎辛苦好多

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至