夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

先生比我大12歲,我自認為做人家太太每天睜開眼就是帶孩子和做家務,然後煮飯洗完,洗衣服曬衣服,晚上還要輔導孩子功課,我不算最好也肯定不算差?今天是他的生日,25號,早幾天前我就開始準備一切,今天親手做蛋糕給他慶生,我承認我不是專業人士,做的肯定沒有外面買的那麼好吃,但是花了我一整天的時間原來人家並沒有高興,連一點點感動都沒有,只跟我說不好吃早說了外面買可以丟掉了(我跟兒子都有吃其實真的沒有很難吃)...我就覺得奇怪,對,我做的是不如蛋糕店,但是我至少真的有很用心在做,他居然一點點感恩的心都沒有,真的令我覺得自己好白癡,原來我認為的浪漫和歡喜對方一點都不稀罕,以此文章時時刻刻警惕自己不要一廂情願,像個白癡一樣只是在做無謂的事情!

大宅

回覆:blackcarol 的帖子

以後不要再做吃力不討好既事

Jolin_Yuen    發表於 16-8-26 12:39

大宅

回覆:今天是他的生日,卻是我最難過的一天

你先生好過分

複式洋房

從此以後,把時間、錢和心思都放在自己身上!!

男爵府

BK Milk勳章

過左25號了,不要再記著d唔開心事
Charmmy is DADA, MAMA's Darling.
Charmmy is 18 months aged.
Charmmy Likes To Play With DADA & MAMA.
Charmmy Has 2 Bowls Of Rice Everyday.
Charmmy Likes To Eat Bananas And Bread.
Charmmy, DADA, MAMA Love You All The Time.
Charmmy Starts To Said "MA" November 27.
Charmmy Starts To Stand On The Bed In December.
Charmmy Travels To Singarpore In March 2010.
Charmmy Walks By Herself In April 2010.

複式洋房

我都覺得我好蠢,不知道是否上咗年紀的男人真係一dd浪漫都無曬,辛苦咗成日仲要俾距指指點點呢到唔好果到唔好,成日唉聲歎氣俾我聽,完全唔知點距先滿意,有時我甚至覺得我是否應該離婚自己帶小朋友過,為什麼一定需要一個甘樣的男人在身邊,我完全唔想距陪我一世。

wcpcelia    發表於 16-8-30 14:50

男爵府

原來我認為的浪漫和歡喜對方一點都不稀罕 <--講到尾出發點咪又係你自己

講到自己付出咁多,就係無從對方角度出發,乜呢D就叫做對一個人好咩
呢D只係你自私要將自己既想法強加對方身上咋

大宅

回覆樓主:

唔係年紀大無浪漫,年紀輕都可以無浪漫,所以我而家唔做吃力不討好嘅事,我唔知你係咪ftm,做ftm其中一個條件就係要不求回報,我自問自己做唔到,我係個種付出左想有人認同嘅人,但無耐世事往往不如自己所願,所以我而家會做自己喜歡嘅事,做女人一定要懂得愛自己,小朋友大啲我一定會搵返工做,我會自己賺錢自己洗,講句說話都大聲啲,ftm並唔係無能力賺錢,只係為小朋友暫時犧牲左自己幾年。佢唔喜歡你整嘅蛋糕,佢唔欣賞,但小朋友欣賞,咁就整俾小朋友食

複式洋房

sche5149 發表於 16-8-26 00:39
唔係年紀大無浪漫,年紀輕都可以無浪漫,所以我而家唔做吃力不討好嘅事,我唔知你係咪ftm,做ftm其中一個條 ...

我係ftm 我都成日覺得自己無收入係埋真的低人一等 我無請姐姐的 所以如果我返工小朋友就無人理 我99係台灣 我老公又同我娘家人關係唔好 所以無人幫到我唯有靠自己 如果小朋友宜家係小學我老死都出去做野 是但做乜都好

複式洋房

sche5149 發表於 16-8-26 00:39
唔係年紀大無浪漫,年紀輕都可以無浪漫,所以我而家唔做吃力不討好嘅事,我唔知你係咪ftm,做ftm其中一個條 ...

我努力咗都好想得到他人的認同 我唸係人都會甘樣唸 我唔但求你一定食曬 起碼你講距謝謝老婆會唔會死?呢點係我最生氣的地方 起碼的尊重都無俾到我

大宅

回覆樓主:

我明呀!我先生都唔識感激,佢覺得我做嘅所有野都係奉旨。不過我自己性格係有不滿我會即時講,免得人地話我事後先講做乜咁小氣,我會將感受話佢聽,因為你係我老公,我覺得你需要顧及我感受,不過呢個係我同我先生相處方式

複式洋房

sche5149 發表於 16-8-26 00:52
我明呀!我先生都唔識感激,佢覺得我做嘅所有野都係奉旨。不過我自己性格係有不滿我會即時講,免得人地話我 ...

我都有講出來,我先生無出聲,然後我自己入房唔想理距,距後尾有係fb多謝我,但係我已經hurt咗,事後先來感激有咩用,次次都係甘我已經唔覺得俾距講幾句我就會開心翻

公爵府

回覆樓主:

我要返工的, 以前假日想c6食得健康D也會辛苦煮飯, 又買又煮又洗, 結果一句冇味, 都唔會欣賞, 仲試過怪我煮得慢(用了半小時淥麵食煮蕃茄牛肉湯底果D咋)導致佢要辛苦湊住細路而唔開心...深深明白什麼是吃力不討好, 現在唔煮lu!

大宅

blackcarol 發表於 16-8-26 00:55
我都有講出來,我先生無出聲,然後我自己入房唔想理距,距後尾有係fb多謝我,但係我已經hurt咗,事後先來 ...

起碼你先生行動左喎,男人要面子,佢唔出聲入房有諗過,知道自己hurt左你,你要俾時間佢慢慢改,有時雙方面一齊改,就好似佢感激左,你都慢慢唔好咁介懷,要兩公婆一齊磨合嘛,係一個長期戰 你先生出左聲,我先生從來都唔出聲,如果我繼續好似以前咁介意,我真係喊盲左 當然唔開心就要呻,呢度好多人聽你呻

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 blackcarol 的帖子

男人有時好難開口,佢知衰响 fb 講多謝就算啦,下次唔好嘥咁多精神心機

伯爵府

blackcarol 發表於 16-8-25 23:49
先生比我大12歲,我自認為做人家太太每天睜開眼就是帶孩子和做家務,然後煮飯洗完,洗衣服曬衣服,晚上還要 ...

我比較現實, 如果我咩都唔使做, 又有設備齊全既工具或出去搵專人教, 我就會去做, 否則我根本唔會攪呢d羅黎辛苦既野, 因我試過辛苦煮餐飯, 佢食2啖重要望電視根本唔知我煮咩,咁點解我要咁辛苦先, 之後我做咩都外求, 要食好野出去就得, 蛋糕去所有人認為好味既蛋糕店買, 錢解決到就唔係問題, 我要返工搵錢的, 唔係坐屋企等人養, 男人氣我從來唔受亦受唔到, 我係眾人口中既超級港女

伯爵府

vondelle 發表於 16-8-26 00:26
原來我認為的浪漫和歡喜對方一點都不稀罕

都係嘅,其實兩個人一齊就要坦白,好多野你認為好對方未必認為好。如果真心唔鐘意佢夾硬表現得好喜歡,你又迷會話覺得佢假,虛偽囉。以前拍拖我啱啱學煮飯,C6乜都話好好味,我聽落都唔覺得開心,因為我自己都覺得難食,雖然佢話愛心搭救姐,不過你下下都讚,大佬呀,咁我都唔知邊度唔掂點去改善進步呀。

大宅

blackcarol 發表於 16-8-25 23:49
先生比我大12歲,我自認為做人家太太每天睜開眼就是帶孩子和做家務,然後煮飯洗完,洗衣服曬衣服,晚上還要 ...

我好明你!我同你一樣遭遇!!我老公早你老公一星期生日,我買咗個東海堂青提蛋糕俾佢,佢好唔鍾意兩個細路食呢啲甜嘢,黑住面咁食,chur 哂個蛋糕,阿女係度扭最後一粒提子,佢發脾氣想掉咗佢俾我喝住。跟住佢話,你估我好想食呀?我而家質到自己好辛苦呀,就係唔想俾啲細路食咁多咋!我心諗,你唔識切完少少之後放入雪櫃咩?想同你開開心心梗係要整到全家唔開心!以後冇下次!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

blackcarol 發表於 16-8-26 00:44
我係ftm 我都成日覺得自己無收入係埋真的低人一等 我無請姐姐的 所以如果我返工小朋友就無人理 我99係台灣 ...

唔好成日唸自己無工作就低人一等,你是有所付出的。亦唔係有份工有高收入,就回家可以做最惡果個,我唔覺得一家人應該係咁。我老公佢連生日食蛋糕都好多餘,我都尊重佢,自此佢生日我們唔會同佢慶祝,但我或小朋友生日,我就會照買蛋糕自己慶祝。好多事無謂勉強,亦無謂自己唔開心。

男爵府

生日男人吾係好重視,亦可以話所有節慶,男人都冇乜感覺,我會和两个仔開開心心慶祝生日,个C6話之佢可以不理。

首頁

尾頁

跳至