自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

所指的是香港教育大學幼兒發展中心(前名 香港教育學院滙豐幼兒發展中心)

本來透過"免費優質幼稚園教育政策 "令家長唔使學費係好事
結果令到這些收生不多的幼稚園變私校

香港教育大學幼兒發展中心校監咁寫 "中心致力成為幼教科研的先驅,除了與香港教育大學幼兒教育學系、教育及人類發展學院、心理學系、兒童研究與創新中心等部門或機構合作進行科研項目" 可惜將來變成私校之後,成間幼稚園變左有錢人小朋友入讀, 有幾多研究仲可以合理地反映香港的一般家庭環境的小朋友呢?

香港幼兒教育的悲劇

大宅

01350854d 發表於 16-8-29 13:21
所指的是香港教育大學幼兒發展中心(前名 香港教育學院滙豐幼兒發展中心)

本來透過"免費優質幼稚園教育政 ...

一向絕大部分家庭都係中產啦!無錢人點會山長水遠走去咁僻讀,而且佢學費一D都唔平民,想讀全日又要由1歲班讀起,成7000蚊一個月。但有學劵總好過無,特別係半日制果批,扣左唔洗一千。
Btw, 變私校既消息confirm左?我響網頁上仲未見到

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

請問佢係邊段期間免學費?
幾時實行收費?

佢位置對區內人士都唔邊便,

有好多家長嫌佢教得少又冇乜功課。

你好想比你小朋讀咩?

象牙宮

2024年龍年勳章

唔明,點解要變私校?

子爵府

Sumyeema1 發表於 16-8-29 17:42
唔明,點解要變私校?
學券好似有限制, 學費唔可以超過某個數目先可以用, 一個月7千既話唔可以用學券, 轉做私校收全數.

大宅

confirm左喇
而家學券制, 半日班學費一千蚊一個月渣喎,校車幾百蚊 有不少學生係公屋居屋戶
因為2017-18年度, 教育局推出"免費優質幼稚園教育計畫"取代現時的學券制, 新計畫以學生人頭提供資助, 所以所有師生比例低的幼稚園都得到比較少的資助, 故此香港教育大學幼兒發展中心決定轉私校,收取高學費去營運

我係在學家長, 有感新政策而令有特色的學校得不到政府的資助, 感到好可惜.

子爵府

回覆樓主:

純個人意見,覺得lee 間幼稚園轉私校原因應該不單止政府轉資助辦法,這可能係trigger point

大宅

little_monkey 發表於 16-8-29 19:05
純個人意見,覺得lee 間幼稚園轉私校原因應該不單止政府轉資助辦法,這可能係trigger point
...
JM覺得佢想提升自己學校的級數 所以借機轉私校?

子爵府

所以一向都話11年免費教育唔一定人人想。總之,各取所需,各找自己適合架啦。

公爵府

回覆樓主:

唔好信晒學校。。。正路估計,政府俾得錢,一定有監管,會唔會間學校有d嘢遵守唔到?因為即使呢個計劃,有需要都可以收學費,按人頭收唔夠錢,請多咗老師,咪收學費囉,無理由唔要資助嘅。我仔細個讀kg時,學券出場,有朋友間學校都係無join. 後來聽行內人講,join咗就要限定老師資歷,所以有d學校會唔join.

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我都覺得學校講嘅原因未必可信,而家學券外可以收一千,以後政府資助比學券更多,而且學校一樣可以照收一千,基本所收總額係多咗唔係少咗,我知有非學券幼稚園嗱嗱聲改番做學券,而我仔現讀亦係學券外加一千,下年照參加免費幼稚園計劃

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:01350854d 發表於 16-8-29 13:21 所

原帖由 Sumyeema1 於 16-08-29 發表
唔明,點解要變私校?
x 2

為什麼是悲歌 ?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

拎政府錢的學校都需要俾人黎查數,吾系輕輕睇下就算,系好認真甘連一枝筆、一本簿都要查清楚! 好多學校啲數目都吾清楚..

而且政府又建議幼師薪酬表ce要萬八起,學士要2萬2起,老老實實有幾多間幼稚園俾得起? 因為好多幼稚園都系一嚿錢俾學校,自己計搞條數佢.. 咪為有請新豬,萬4-5甘請,高薪高學歷就迫走,又慳一筆

同埋一有免費教育,就要分工好清楚,行政主任、課程主任、行政助理、助理主任、組長、班主任、助教.. 一層層甘分,有陣時系一個校長睇兩間幼稚園,都要升多個副校睇住另一間!

所有有好多學校都打算脫離學卷制,大機構的就好啲,特別系人工由機構出的,如果人工都系由學校自己出番,都系煩..

總之17-18年度系亂的開始,幼稚園做白老鼠,我同好多幼教界傾個陣,都同我講話混亂⋯⋯ 而家都吾知點..

子爵府

heilok 發表於 16-8-30 09:48
唔好信晒學校。。。正路估計,政府俾得錢,一定有監管,會唔會間學校有d嘢遵守唔到?因為即使呢個計劃,有 ...

學卷上年資助每人一年2xxxx,加埋另收1000,都只不過每人收3xxx一個月。但唔收學卷後學費收7000? 即係話學校自己加價嘍

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

大埔嗰間?
我都覺得係學校自身政策決定多過政府問題
有朋友考過呢間,佢哋都話target係比較想收中產家庭小朋友多喎

公爵府

回覆樓主:

出得新嘢,我唔信會差過舊嘢,否則已經俾人鬧死,最多係無期望中甘好而已。只係,政府俾得錢,一定唔會死錯人,一定會望到實,到時d校監校長人工,老師資歷,內部轉來轉去然後唔知去咗邊嘅錢,就清清楚楚,無得走。

大宅

Happybabyhbb 發表於 16-8-30 10:54
學卷上年資助每人一年2xxxx,加埋另收1000,都只不過每人收3xxx一個月。但唔收學卷後學費收7000? 即係話 ...

我指既7000一個月唔係講K1-K3既半日制,而係俾1-2歲讀既幼嬰班。
呢間學校係咁既,想讀全日就要由1歲班開始讀起,咁N同K都有得讀全日,但N學費好似6xxx, 而K係5xxx, 試問基層學生邊讀得起。
而半日制收1000蚊,轉私校之後收3xxx。
我諗呢間定位一向係中產家庭,基層小朋友全校可能一隻手數得哂。

琥珀宮

做得私校又點會收生不足呢?佢地係想收多d之餘又唔使比教育局管住晒

子爵府

回覆:可悲 免費幼稚園政策令教育大學幼稚園 由學券改為私校

呢間幼稚園好難入,根本係in家長,仲要睇家長背景,而佢嘅位置咁偏,周邊全部都係豪宅,一般基層又點會去果到讀,根本學校自己想轉就賴政府政策

象牙宮

2024年龍年勳章

bookwormsx2 發表於 16-8-30 20:13
我指既7000一個月唔係講K1-K3既半日制,而係俾1-2歲讀既幼嬰班。
呢間學校係咁既,想讀全日就要由1歲班開 ...

呢間好出名?

首頁

尾頁

跳至