跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 w2b 於 08-11-17 17:28 發表
你可以自己攪, 不過好煩好煩 lor . 洗千玲蚊比agent 攪好過囉.

我自己攪過, 你要唔介意比工人知你D confidential information such as salary proof, savings..etc, 你可以叫工人去 immigration 排隊. 但預 ...

吓....

你講下個情序俾我知好嗎 因我只知RENEW CONTRACT係點

我朋友話佢RENEW
工人先拎左資料去菲到申請
之去左入境處到排期
跟住我朋友拎D野去入境處攪

但我唔知 斷約果D係點攪?

若果俾AGENCY 係咪佢會2邊收錢?

男爵府

我第一個工人咪好似你講咁要去Philippines consulate 搞一日(佢自己去),再去入境署攞D green form (contract)填, then 我就要prepare 果D documents 同佢去submit。你如果唔怕佢handle D documents 你可以交比佢撹晒,你可以唔去都得。我上次就同佢一齊去。你知果度全部都係工人,people mountain people sea 好烦。入左document 要等1.5hr 先到我地係counter 见officer。人都颠左。但入境署D officer 如果mom 不再一般都比較刁難。一般都係check if documents 都齊。之後就可走人。完约好似3-4wks 就搞掂。我上次就再call 我工人返去resubmit d 野。Then call me to resubmit something。總之我又要去多一次。

到我第二個,佢之前未完约 (resign),都係咁搞 but the most important is the release letter from the former employer. No release letter 係搞唔到的。Then 我就比人 'ark' 話個工人 no need to go back to philippines, 可以去大陆or macau。某 agent 可以 provide shelter (HK$60/day),話10 days 就可以on board (我end up 就好蠢用左呢間費柴agent)。原来係唔得嘅。要返 Philippines at least 2 months 先可再黎。我仲write to immigration to request for urgent review 都要等左2 months 有多。我仲比果間agent charge 左我$3000。劲蠢lor!

so if you can appoint a normal agent to handle the submission for you, it will only charge around $1500 to renew the contract. You can ask around but really save you a lot of time.

別墅

係wor,未完約好似要返菲律賓,不過完約的話就好快同容易,我家姐個工人自己搞agent $都唔使.
提提你,如果工人係有人介紹而不是agent介紹,但簽證又想though agent, 你最好問下d
agent收工人個邊幾錢,因為有d好工人唔肯比太多錢.我個friend上次agent收佢1500,收工人hk5000,工人立即話唔簽.

男爵府

oh 明白哂

尋晚見到一個
依個乜都好
又完哂4年約 (依個向contract見到)
重要唔只一次 之前果D都係完哂約(佢講 無 track record)
傾落個人都好老實
家下個contract係做法國人 2個大人 2個小朋友 (1歲做到家下5歲 & 5歲做到家下9歲) 住boarding house
但之前果D 全部係中國人 要一齊住
有湊過 細仔經驗
佢本人有3個小朋友 全部讀緊書 要錢的 即有負擔

一放假就去church做野 如 hold主日學 攪一D courses 又會走去傳道咁上下 依個好濃厚宗教宗旨 咁就唔會賭錢 唔會借錢 唔會吸煙 起碼唔會群埋D唔知乜人成日顧住玩埋一堆咁

不過 又就係因為依個"好處" 就一定要放 SUN & 一定早出晚歸 (7-11)

另一樣 就係年紀...佢43歲啦 不過佢之前果4年都一路湊住2個鬼仔, 佢會帶佢地去上堂 又會帶佢地去playground
好似又OK...

人真係無完美.....

大宅

原文章由 JojoB 於 08-11-18 09:31 發表
oh 明白哂

尋晚見到一個
依個乜都好
重要唔只一次 之前果D都係完哂約(佢講 無 track record)
傾落個人都好老實
家下個contract係做法國人 2個大人 2個小朋友 (1歲做到家下5歲 & 5 ...

JOJO, 請工人好睇你彩數, 仲要睇你自己要求啦
ANYWAY, 如果睇落OK, 咪要左佢囉, 你要記住你係WORKING MOM, 搵D要醒目小小, 等你唔駛心掛掛都好呀, 有辣有唔辣, 要取捨, 如果個姐姐真係好似你講甘, 都制得過, BUT有可能騎牛搵馬囉

我呢幾日搬屋. 叫左我家印姐搵佢D朋友幫手, 先發現我家印姐係幾甘死豬 但我有老人家睇住, 我都可以安心D

大宅

原文章由 JojoB 於 08-11-18 09:31 發表
oh 明白哂

尋晚見到一個
依個乜都好
傾落個人都好老實
家下個contract係做法國人 2個大人 2個小朋友 (1歲做到家下5歲 & 5 ...

Is she fit your requirment? My maid return before 10:00 pm as I ask her must return before 10.
Sometime she return around 8:00pm once she finished her church.

水晶宮

好媽媽勳章

43都ok呀,
熙熙果時,湊我地個賓賓都已經45.

oh 明白哂

尋晚見到一個
依個乜都好
傾落個人都好老實
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

11PM 先番? 太夜了. 佢累了, 第2日做野都辛苦. 好似我地
MONDAY SICK甘樣架.

可否傾9PM BACK ? 我那件9PM BACK.

原文章由 Newbb2006 於 08-11-18 22:32 發表

Is she fit your requirment? My maid return before 10:00 pm as I ask her must return before 10.
Sometime she return around 8:00pm once she finished her church.
]My Melody[/url]

男爵府

原文章由 Newbb2006 於 08-11-18 22:32 發表

我約左佢今個SUN來我HOME 跟我囝見下面
一來睇下我囝LIKE唔LIKE佢
二來睇下佢夠唔夠氣力同我囝向公園玩

到時 或者我會再重申問下佢若果要求佢10前返 睇下佢接唔接受

因為對我來講 11點 佢返到來沖埋涼 就 算我唔使佢洗BB奶樽果D小野 佢都成12點先瞓 第二朝我地一齊要8點前出門口返學 佢要一早起身切定菜整BB飯 又要整早餐 咁攪 佢邊夠精神睇我囝全日喎..

男爵府

原文章由 agneslai206 於 08-11-18 23:31 發表
11PM 先番? 太夜了. 佢累了, 第2日做野都辛苦. 好似我地
MONDAY SICK甘樣架.

可否傾9PM BACK ? 我那件9PM BACK.

我家下依件都係9 點前

但佢咁講到向CHURCH做咁多野....

若果我再要求9點 佢未必得

睇下星期日我問佢10點佢點答我先...

男爵府

尋晚我自己見到另一個

佢 來港3個月
未同顧主 terminate or resign
佢話 not comfortable

因為
1) 佢要做2個地方
2) 佢瞓向廳
3) 佢做野有時做到2 OR 3 點都未食到LUNCH
4) 佢放假係果一朝佢顧主先同佢講今日做埋D野放假 SO 好多時成12點先走

佢講下講下都眼紅紅 唔似講大話

不過
我未必揀佢
最主要 依D未完約既 好似之前咁講 要返去菲又返HK
另外 看來 佢依份係第一份工 之前向菲做文職 可能咁 做唔慣粗重工作 忍受唔到不公平對待
同埋 若果佢講事實 佢顧主係有D衰 不過 佢個樣真係好委屈咁 情緒唔係咁好 怕佢cannot under pressure.

不過 又想著
佢又真係幾慘....

[ 本文章最後由 JojoB 於 08-11-19 10:00 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章

By my experience, she is 講大話.
Nowadays, no bun bun will 做2個地方 (unless give her extra $)
The employee will 100% 'died hard' !

原文章由 JojoB 於 08-11-19 09:56 發表
尋晚我自己見到另一個

佢 來港3個月
未同顧主 terminate or resign
佢話 not comfortable

因為
1) 佢要做2個地方
2) 佢瞓向廳
3) 佢做野有時做到2 OR 3 點都未食到LUNCH
4) 佢放假係果一朝佢顧主先同佢講今日做埋D ...

男爵府

尋晚我老公問佢係咪真係resign 同埋諗住叫佢俾封信我地
點知佢話佢知佢果晚過火
佢話佢原本想第二日同想同我say sorry
但 too busy 喎....
(我老公唔問佢都唔講)
跟住我老公就話左佢
跟佢不能 ..............
跟住叫佢向我講

跟著 今朝 收到佢 sms
都無同我講...

lunch之後 我老公問佢同左我講未
佢話send 左sms俾我
我老公叫佢親口再同我講

跟住 佢就有同我講
講番sms 果段說話
我答佢 hope so

不過 老實講 我都唔係好滿意
一來佢話佢想講 但成個wk都無講
二來我老公話同佢講過下 但其實佢會唔會真係去做呢

唉...我老公就話 做生不如做熟 起碼佢知道依個工人既脾性
好過請過一個返來要重新摸熟番

但..........我怕我錯失左一個好既工人....(雖然都唔肯定)

好煩....

大宅

可能佢見周圍裁員, 怕搵唔到工做, 所以低低地認錯啦.

照甘睇, 佢會唔會反口唔遲工架?

原文章由 JojoB 於 08-11-22 21:39 發表
尋晚我老公問佢係咪真係resign 同埋諗住叫佢俾封信我地
點知佢話佢知佢果晚過火
佢話佢原本想第二日同想同我say sorry
但 too busy 喎....
(我老公唔問佢都唔講)
跟住我老公就話左佢
跟佢不能 ..............
跟住 ...
]My Melody[/url]

男爵府

可能真係有d野係整定

我之前話果個幾好既 43歲果個
原先話約左今日見下adrian
點知佢尋晚打俾我
話佢家下個法國老闆 renew佢
所以 佢唔來囉.....

大宅

原文章由 JojoB 於 08-11-23 13:26 發表
可能真係有d野係整定

我之前話果個幾好既 43歲果個
原先話約左今日見下adrian
點知佢尋晚打俾我
話佢家下個法國老闆 renew佢
所以 佢唔來囉..... ...

Yes, my maid said her employer renew her contract that's why she not come la. Will you forgive your helper? If she really change her attitude then give her one more chance at least no need to train the new one until end of the contract.

男爵府

原文章由 Newbb2006 於 08-11-23 22:04 發表

Yes, my maid said her employer renew her contract that's why she not come la. Will you forgive your helper? If she really change her attitude then give her one more chance at least no need to train ...

自從果晚之後
佢確實d態度唔同左
不過...都係果句
始終有條"栜"向到
家下當無事
但其實個心唔多like

不過...我老公佢反正 無乜野
佢話當俾個機會大家喎...
學你話齋 好過要重新train一個

唉.......

大宅

jojoB,
要從新train up一個工人真係唔容易呀~
依家兩難嘅情況下---佢難揾工,妳難請工人;
大家唯有將就下, 合作多排啦~
希望佢真係有明顯改善啦;
妳都可以鬆番口氣啦~

原文章由 JojoB 於 08-11-23 23:11 發表

自從果晚之後
佢確實d態度唔同左
不過...都係果句
始終有條"栜"向到
家下當無事
但其實個心唔多like

不過...我老公佢反正 無乜野
佢話當俾個機會大家喎...
學你話齋 好過要重新train一個

唉....... ...

首頁

尾頁