自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 unkuku 的帖子

如果你有小朋友就更加要識揸車。接送上學,如果有不適又要去診所等。外國考車易D. 多些練習便可.

大宅

回覆樓主:

我都係好大年紀先學車....雖然我係香港學....但人大左好似膽細左....太多野要顧....所以我首先揀自動波...理由係我根本唔會買棍波車....點解仲要搵多樣野難自己....樓主儘量放鬆的....首先叫先生天氣好時陪你試下行短路程....有信心再慢慢加長....唔好急同唔好驚....情願慢的先考到都唔好失信心

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

最好唔好跟老公練車,尤其是你係初學者,好傷感情架。

起碼等你揸熟左,考牌前先去操吓。

不過最好等拿到車牌先叫老公陪你練車,揸熟D。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

溋溋 發表於 16-9-17 22:30
你老公要求好高啫,十個鐘就要泊L位

莫講話尾入,我連頭入都要考左牌兩三個月先好少少

我覺得頭入仲難,我都係用尾入,出車時好睇位d呀。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

bosch 發表於 16-9-17 23:22
你老公係咪外國長大, 或者一早有車牌?

我明白你呀, 仲有我陪你!

加油

bosch    發表於 16-9-18 06:26

公爵府

unkuku 發表於 16-9-17 15:49
我四十幾已經唔容易

放鬆啲啦

講個公開嘅秘密您知,揸車其實係工多藝熟咋,唔習慣或者未熟就揸多啲練多啲,咁就掂㗎啦。

試吓同你先生講,依家仲未熟習,要佢同你一齊出多啲車同泊多啲車(如果您真的可以未有牌都揸得車嘅話)。

預祝您考牌成功!
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

瑪瑙宮

HappyBaby1002 發表於 16-9-18 03:00
我都係住歐洲,棍波真係好難,平時我都無得練習,點樣先可以增強信心?

...

如果太怕,不如考慮自動波?

瑪瑙宮

WWT1234 發表於 16-9-18 04:38
放鬆啲啦

講個公開嘅秘密您知,揸車其實係工多藝熟咋,唔習慣或者未熟就揸多啲練多啲,咁就掂㗎啦 ...

係囉,我認同熟能生巧

不過我唔會搵老公練車,即使而家我都唔會車佢,佢好煩

公爵府

我愛Corina 發表於 16-9-18 04:42
係囉,我認同熟能生巧

不過我唔會搵老公練車,即使而家我都唔會車佢,佢好煩

啱嘅啱嘅 ,明白晒。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

男爵府

回覆樓主:

我都即將要面對呢種壓力

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我都係住外國,大住個肚去學同考車,或者你去找師父學,師夫識得教你點睇位點渣,老公教一定傷感情,因為我試過比老公教,佢又講得唔好喎,跟去出過去2,3次頂唔住,之後我都係跟師父學車考埋車!加油呀!

大宅

回覆:我愛Corina 的帖子

我都想,但我老公話唔會買自動波嘅車,而家揸堅個架又係棍波,所以要頂硬上

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你老公坐你隔離?

其實你老公都唔驚,你應該仲有信心先係,係外國渣車無香港咁擠迫,應該會壓力無咁大,仲容易上手

我係香港學車考車,然後去外國渣,已經11年喇!我手車好辣下架,我老公都唔敢渣長途車,平時都係我渣車,我試過一日渣超過600英里

大宅

unkuku 發表於 16-9-17 15:39
學咗唔夠十個鐘,今晚老公第一次叫我出去操吓,出面落住毛毛雨,條街又黑要我泊位,啲鏡真係咩都睇唔到,因 ...

加油!世上無難事呀!
放鬆D !

瑪瑙宮

HappyBaby1002 發表於 16-9-18 05:34
我都想,但我老公話唔會買自動波嘅車,而家揸堅個架又係棍波,所以要頂硬上

...

但之後會唔會有自己用既車?(我都係住外國,都多係兩夫婦兩架車),咁樣買架岩自己就算,可能洗費大左,但係外國無車好唔方便。

侯爵府

unkuku 發表於 16-9-17 15:49
我四十幾已經唔容易

我35歲先學(香港),一talk pass. 只比你少DD
學的原因:想識分様嘢
現在:我幾乎不記得自己有車牌

男爵府

add oil

大宅

回覆樓主:

我由細到大都冇諗過學車 但為咗個仔 我呢排都諗住學 但仲未開始 都驚自己唔掂

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

HappyBaby1002 發表於 16-9-18 03:00
我都係住歐洲,棍波真係好難,平時我都無得練習,點樣先可以增強信心?

...

有d 人揸慣左軚車, 黎到呢度都要補20個鐘至pass. 新手學40個鐘響我呢度唔算多, 好多人學車初初係好enjoy, 之後會有痛苦時間, 但最後揸得好左時d 信心又會返埋黎. 所以你唔駛太擔心, 只係過渡期.

練習真係好重要, 我平時冇得練, 唯有靠上堂上密d, 揀繁忙時間去學, 仲要專登早訓兼望d 仔女唔好半夜嘈醒我, 夠精神會學得好d. 有技術自然有信心. 必要時轉師傅, 或改學自動波, 我就係咁解決左言語同專注問題, 學車輕鬆左, 上堂唔再驚. 有段時間因為壓力大所以我練得好疏, 真係倒銀紙落海.

學習態度真係要大大調節, 中西方既學習態度同方式幾乎係相反.... 我第一個師傅都成日話我被動又太倚賴, 佢唔明我因為唔想出錯所以連爬頭都問清楚至敢去... 而家我練車時主動去作決定, d 師傅見有唔對路佢地自然會制止我. 所以你都唔好咁被動, 將來得番你一個人揸車, 一定要識獨立駕駛.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

HappyBaby1002 發表於 16-9-18 05:34

...

我個corina 既建議係好架.... 可以有幾種做法:

1. 將來你買架舊款自動波車俾自己用. 支出係大左, 但你去學車都唔係平, 拉番均條數可能相差無幾, 咁好過你無了期咁痛苦去學棍波.

2. 先學自動波, 解決眼前問題先, 識揸車後可買架自動波車, 有多d 路面經驗後至去學棍波, 之後咪賣自動波車. 唔想買車都可以學自動波先, 攪掂其他渣車問題又有番信心後就學點用棍波車, 只係去考棍波牌.

學乜波都好, 如果學極都冇進步,試下轉師傅.

首頁
12345...6

尾頁

跳至