自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

已刪除用户

禁止訪問

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

睇下點衡量,如果在職都keep到同仔女感情好,功課學業跟到,份工又好好,咁keep住返工。

如果c6都support到妳,份工無咩特別好,又唔難再搵過,咁試下做ftm都好,見證小朋友成長,多d親子時間!又話唔定原來自己唔啱ftm生活呢

大宅

回覆樓主:

我覺得好睇性格,真係人人都唔同。我自己就喜歡返工多D。返工可以多D自由時間、自己財政獨立,又可以得閒打扮吓。而且我覺得人與人相處一定要保留一定程度的空間,叫我經常要緊緊釘實小朋友,那種感覺實在好難受。
經濟方面,我認為除非自己或自己娘家好有錢, 否則老公變了自己的boss, 關係一定会唔同咗。除非老公所有糧都入落自己户口,否則吓吓要問人攞錢也不太好受。
以上都是个人感受。

男爵府

回覆樓主:

我反而好享受做咗Ftm,因為佢地成長,一生人得一次,她開心,好享受,只係到佢地小學時,去做幾個鍾,但我女重來無覺我返過工,上學前,同放學後都見到我,但一到暑假,我真係連工都唔做,全職陪佢兩個,所以我地三母子,感情好好 ,志於話家務,現代人好幸褔,什麼洗衣機,洗碗機,自動吸塵機,唔多唔小都幫到好多。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:做FTM定返工好?

從經濟角度看,人工低過2萬,可考慮做 FTM,如果有4萬人工,一年可儲 30萬,15年 450萬,到時就可安心,自己先提早退休~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

我都好想享受ftm,但現實不容許我無左份工所以我覺得如果慳少少都為持到我都唔介意

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

judy_0811 發表於 16-9-20 23:38
今日同同事傾起好感慨要返工。兩公婆工作時間長,返到屋企好累。無四大長老幫手,只有請工人照顧兩個年幼小 ...

除咗錢同性格,c6的態度最重要,佢唔支持講咩都冇用,再唔係問佢俾錢黑你面,到時喊都無謂。

男爵府

chu_peipei 發表於 16-9-21 00:27
做ftm真係要放棄錢同事業, 我以前都大花筒而家無得咁揮霍去買野同無得去旅行了。你問我值唔值? 有時我湊得 ...

同感!
我之前出過post都呻過呢個問題,決定轉FTM真係需要好大勇氣,同埋之後面對好多好現實的家庭問題!首先係經濟,之後自己的心理狀態,有時小小事情就會搞到情緒低落,質疑自己的決定,甚至有段時間同老公的感情都不太好!一切都是錢作怪!因為真係好現實!
勿忘初衷

男爵府

如果本身萬幾既,當然做ftm,但如果三萬以上既打工好過。ftm冇錢冇工人,唔見得會好開心。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

做FTM 唔係退休做一世丫麻, 想咪做一 年先, 睇下自己咪適合.

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

只係無工人同無旅行
梗係自己照顧la

公爵府

我冇資格揀做唔做ftm,但我份工都準時放工,做得開心,人工幾好,我同小朋友感情都好,基本上我六點前返到屋企,都見到佢地三、四個鐘,夠做功課夠玩夠伴讀夠傾計,最緊要屋企夠使,啲細路最甘一個月睇幾千蚊醫生,樣樣都係錢,掹掹緊我會抑鬱,樓主會否考慮搵份輕鬆啲嘅工?

侯爵府

每人選擇唔同,我一定揀翻工

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

如果只冇工人都ok,但要好慳冇得去旅行我唔建議,陪到小朋友但可能會多拗撬,影響夫妻感情

禁止發言

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好難講,各有各難處,如果樓主自問耐性真係十分好,咁做FTM 都好既,但湊2個又做家務既生活唔易,好易覺得枯燥,自己調節到就好

公爵府

judy_0811 發表於 16-9-20 23:38
今日同同事傾起好感慨要返工。兩公婆工作時間長,返到屋企好累。無四大長老幫手,只有請工人照顧兩個年幼小 ...

你可放低份工嗎?辭咗好難搵得番差不多的,就要認真考慮。
我係ftm,覺得好值得,好滿足。旅行和一d物質享受,對我嚟講簡直係不值一提。絕對不能和小朋友比。

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至