自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睇你揾幾多囉,份人工只夠交學費同工人錢,每月無乜淨,我會辭職,但如果份人工好高,每月仲有一兩萬淨,我唔會辭。
無工人無旅行又有乜所謂,照顧到小朋友就達成你目標啦,除非你目標係每年一兩次旅行,唔洗做家務,咁就咪辭。

琥珀宮

引用:呢度有兩派人,一派唔自己湊,就唔好生既堅

原帖由 lazywife 於 16-09-21 發表
呢度有兩派人,一派唔自己湊,就唔好生既堅離地人,我俗稱佢地為偉人。。咁偉人同我呢挺俗人就難以溝通嫁啦 ...
同我想法大部分相同,我係請工人無要長老幫。

我身邊熟識既舊女同學,只有一個做FTM(原本係有牌會計師大公司做),其餘全部返工(當然個個份工同入息都好好)。無論ftm/wkm,眼見大家仔女品德都無問題,已經高中甚至已大學畢業,個個都算讀到書,父母子女感情都好!

其實教育仔女所花時間精力,quality 比quantity重要得多!

男爵府

emimi 發表於 16-9-21 09:20
我ftm有工人,落街一陣到屋企門口已經聽到兩個仔鬧交甚至打交,工人除左識no no, don't fight with you bro ...

認同,小朋友過左時間唔教就教唔返,三歲定八十!

子爵府

畀面勳章

如果經濟許可咪做FTM, 對小朋友成長都好。
但如果係我揀, 我會辛苦D, 搵多D錢先, 好多jm都話女人首先要有自己既經濟獨立。除非你老公係絕世好男人

***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇旅行好辛苦喎!

珍珠宮

lazywife 發表於 16-9-21 10:24
呢度有兩派人,一派唔自己湊,就唔好生既堅離地人,我俗稱佢地為偉人。。咁偉人同我呢挺俗人就難以溝通嫁啦 ...

agree,。
肯付出、勤力、正面既話,咩媽媽都唔係問題。
我自己係ftm,好老實,每個人都有惰性,ftm冇上司老闆約束,做起事上黎係冇咩幹勁。
我身邊好多ftm其實都唔忙碌,仔女未返學,可以一齊瞓晏覺,做家務時放佢喺床仔或bb車,困身都係一時三刻。小朋友返學後,跟本有幾個鐘free time,hea食早餐,玩吓電話,打返幾圈……你睇呢度幾多人有時間煲劇、上bk……

另外我好佩服有責任感既在職媽媽,佢地除咗搵到多啲錢,亦會有心緊貼子女進度、發展、學業…仲有好多係好熱心,用工餘時間參加學校活動,做義工。呢類既父母,佢地既精神係傳承到俾子女。。。
家長係咩人,小朋友就係咩人,父母既付出小朋友係有眼睇。

之前見過啲人話,愈炫耀一樣野,就代表嗰樣野係令自己自卑。
真正忙既ftm,基本冇時間上網聲明自己有幾忙…
真正享受工作既女強人,基本唔會理人係咪要靠人養…

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

會睇自己份工待遇係點,如果夾人既出左去將來再做wm 未必搵得返,仲可能比啲嫁唔出既女人單單打打。我而家都將會wm...人工少過出面,老闆又老姑婆格,但得老公一個應付開支會好辛苦,打算至少做多3年。。

侯爵府

親子王國15週年勳章

講得好!

其實好多野唔係咁一刀切的。WM 都可以 balance 到親子時間, FTM 也可以無耐性教仔的。

而且人人工種唔同, 有啲係要 on shift, 有時朝九晚五, 仲有另一半份工穩唔穩陣 (例如: 公務員 vs Sales) 都已經掙好遠了。人人情況唔同, 但次次啲人問, 就好多人只根據自己情況黎比意見, 其實都解決唔到樓主的迷思

男爵府

回覆 judy_0811 的帖子

樓主, 真人真事我生細女時咁啱冇咗份工, 之前大仔係婆婆湊, 之後生細女做咗年幾FTM, 但我自己已經知好唔適合自己了, 都係性格問題, 耐性不夠, 嗰陣成日覺得要攤大手板攞錢, 有時老公又會無意講D說話例如食佢住佢嘅令自己難受(我知冇心的, 有時講笑講開),加上全職照顧小朋友, 反而磨擦多咗, 變得大家都唔開心,我自己本身又唔係好識cooking, 但FTM後都想老公返嚟有飯食, 壓力同返工差唔多, 但一日就好似24小時on call咁.....

之後個人又好冇自信, feeling lost, 最後搵咗part time做, 再轉埋做返full time, 但工種同以前完全唔同了, 而家唔再係博殺工, 喺屋企附近返工, 冇壓力準時返工, 5天工作。前途講真就冇咩, 不過叫做有收入唔洗下下攤大手板, 至於照顧小朋友方面, 都係婆婆幫忙, 星期一至五返工嘅時間睇, 星期六日放假咁一定係我哋自己攪掂,小朋友剛上小一, 喺學校參加功課班,返學放學時間同我返工時間差唔多, 夜晚返去就檢查功課又改少少, 溫下習, 之後就玩!

感覺上相對的時間可能少了, 但質素其實更重要, 如果根本冇心機, 一日對到黑只會大家辛苦, 至於細女而家先兩歲, 都係飲飲食食同玩, 都OK, 出年K1, 婆婆就更加冇咁辛勞, 協助照顧下返放學同一,兩餐就OK。

我講咁多, 係想話你知經濟係需要考慮之餘, 自己心理質素更重要。唔好覺得人哋話親子最重要就覺得係, 又有人話冇幾層樓收租又覺得係, 自己先考慮自己的條件, 如心理狀態許可, 再諗經濟, 多有多用啦, 當然如果去到你唔做嘢分分鐘連租或供樓都唔得, 就唔洗諗啦!

希望你可以搵出一個最啱自己嘅方法!

侯爵府

引用:Quote:lazywife 發表於 16-9-21 10:24 呢度

原帖由 nanananana 於 16-09-21 發表
絕對支持你呢位俗人!(有請小鳳姐)
其實無論ftm or wm都是個人選擇而已,唔 ...
熱烈地彈琴。。熱烈地唱

俗人我今日難得有時間。。好耐未試過打咁多字。。爽呀。。

侯爵府

引用:Quote:lazywife 發表於 16-9-21 10:24 呢度

原帖由 ivycwl 於 16-09-21 發表
完全同意.有些人成日話唔自己湊就唔應該生.
真係笑死人.
咁....以佢地既思考.唔打工拎綜援既應該要係咁生先 ...
你講岩左一樣野。。拎得綜援,唔生對唔住自己。。做X係最便宜既玩意加活動。。我呢d有時忙到自己係女人都唔記得既人。。唔得閒做。。

侯爵府

引用:Quote:原帖由 lazywife 於 16-09-21 發表呢

原帖由 木土土 於 16-09-21 發表
同我想法大部分相同,我係請工人無要長老幫。

我身邊熟識既舊女同學,只有一個做FTM(原本係有牌會計師大公 ...
我係曾經同時四大長老加工人。。我俾長老既家用加零用,可以請到兩,三個工人。。。目的就係唔太辛苦老人家,又唔想浪費時間做家務。。將我工作外既時間完全俾曬子女。。呢樣係我在職而安排到最好既做法。。。但咁都唔應該生?唔係掛。。係我呢挺俗人太俗呀。。定係堅離地人唔係地球人?

男爵府

回覆 lazywife 的帖子

超級認同你所講, 睇到個POST話唔自己湊或養生嚟做咩,我真係O晒咀......小朋友當工人阿媽, 咁嗰位媽媽自己要檢討下, 我識D朋友唔離地, 但有兩個工人, 一個工人睇一個小朋友, 但從來唔會當咗係阿媽, 一樣咁痴媽媽囉~

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我做咗3年 FTM,感恩還有工人姐姐幫手,但打算兩個囡升中後返出來工作,搵多d錢傍身,四大長老又年紀大,預期好多錢要用

侯爵府

原帖由 MrsSingSing 於 16-09-21 發表
agree,。
肯付出、勤力、正面既話,咩媽媽都唔係問題。
我自己係ftm,好老實,每個人都有惰性,ftm冇上司 ...
查實不論在職媽強調既野好簡單。。你好好做你既FTM..享受親子樂。無錢使都快樂咪得囉。。但下下有D唔知自卑定自大既人就會出黎講:返工有病假,收工就收工,收工就放假,有大假,放假就休息。。好似講到在職媽只係在職,阿媽個身分無左咁。。唔通在職返到屋企,子女會憑空消失?又或者佢地出世識自己揾食,自己著衫瞓覺返學讀書乎?抑或係講緊在職唔理子女。。只在乎工作?子女生出黎俾工人長老湊係不負責任,FTM湊到不知所謂都係負責任?。。。呢D說話先係最令人反感。。

男爵府

emimi 發表於 16-9-21 09:20
我ftm有工人,落街一陣到屋企門口已經聽到兩個仔鬧交甚至打交,工人除左識no no, don't fight with you bro ...

我同你情況大致相同2個男仔有工人又點? 成日打交工人做唔到咩!要媽媽係屋企先治到佢地, 又驚工人頂唔順走左去又係冇得返工。如叫長老幫手雖然我個唔講粗口。但縱既程度都唔細! 如果要做只能做pt但人工比全職3分1都冇。又做黎重咩呢!

珍珠宮

lazywife 發表於 16-9-21 11:44
查實不論在職媽強調既野好簡單。。你好好做你既FTM..享受親子樂。無錢使都快樂咪得囉。。但下下有D唔知自卑 ...

公道自在人心,我係ftm有時都唔幫ftm架。

伯爵府

judy_0811 發表於 16-9-21 08:23
我份工超穩定,福利ok
我的選擇係揾錢, 請工人照顧細路, 如果怕細係屋企悶就報興趣班叫工人接送。

好工難求, 而且細路越大, 用錢的機會更多, 經濟充裕可以比佢地學多D嘢, 培育不同興趣和發展潛能。要揾比自己叻的導師教細路, 佢地就能夠叻過自己。而且到了小學以後, 自己教又辛苦又傷感情。我寧願比錢人地教, 而我就陪佢地玩和傾心事。

自己好好安排時間, 放假時陪佢地去玩, 每人傾15min已經可以表示關心。要有好的親子關係不一定要朝夕相對, 時間不夠長, 可以用質素補救。

子爵府

Well said! 抵我鍾意睇你posts
Sweetheartb

侯爵府

nanananana 發表於 16-9-21 10:43
絕對支持你呢位俗人!(有請小鳳姐)
其實無論ftm or wm都是個人選擇而已,唔 ...
無錯, 一聽到呢D 就覺得好堅離地

我細個都係成長咗1次, 好慶幸我媽係WKM, 如果佢陪我多一次成長, 我一定離家出走吸毒犯事

重申, 我媽係好錫我的, EVEN 宜家對D 孫都係, 但佢真係唔識教, 又無耐性, D孫俾佢玩吓咪OK囉, 當年要佢湊, 一定大家都慘烈收場

首頁

尾頁

跳至