論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我有個又蠢又為食又懶既肥工人
佢又來料....真係比我抖下得唔得呀??

1) 有晚我地食蝦蟹 將D殼倒晒落個蒸蟹碟到
咁我地有鋪即棄膠枱布既 佢就收碗啦
將D廚餘垃圾連碟連碗咁疊埋一齊..諗住收入廚房先倒喎佢~
咁我就教佢...將D蝦殼 廚餘直接倒落枱 但個裝蟹碟有D蒸完既水
佢即刻 嘖嘖嘖 有水呀咁 大聲喝我 嬲到我呢...我就話你咁巴閉以後你就自己搞掂
我要你教..你唔洗同我打工啦...
(其實枱面有用完既紙巾 會吸到D水同埋張枱布係一次過包起D垃圾再掉入垃圾桶咁)

2) 琴日係CAM我見到佢為小朋友準備早餐(奶油多)
搽完第一轉麵包佢就走左去廚房擺立雜野既地方到執野..
跟手又返轉頭拎起個麵包又搽煉奶 對手咁污糟梗係唔OK啦
咁今朝早我咁岩又見到佢準備早餐,我就同佢講,你洗左手先好整麵包(做埋動作)
我都未講晒成句佢就話 我等佢地起左身先再整...
我話我叫你洗手呀..(再做多次動作) 起咩身呀???你聽埋我講你先好答我得唔得呀??

佢成日都係咁...人地未講完就自己估人地個意思,到而家D廣東話仲烏SIRSIR
叫佢煎魚又聽左蒸魚...叫佢洗蟹 佢就連人地隻蟹都蒸熟埋.
同佢講有D野未做OR一陣做..佢就唔理37 21放低手上D野(做左一半) 走左去做.

最嬲係..你一個咁Q蠢既人...竟然駁嘴教返我轉頭..真係得架喇~

更新P.2 #26

大宅

歌莉泡泡 發表於 16-9-23 09:22

其實對住呢D人真係激死,佢咁自我,點解要做工人?打工唔聽人講嘢自己做老闆ma

子爵府

佢地骨子裡就係汚糟兼 ”leir feir", 懶慣,兼冇家教
係印尼,日日攤係度

我個妄想症印,噚日我問佢有冇抹書房,佢話 “mood jor" 跟住俾個好煩厭嘅死樣我睇,咁我推開部抽濕機,捉佢隻手摸吓地下,咪一手麈囉!佢走去攞塊布嚟地,我睇住,叫佢抹埋部抽濕機,佢咪抹完地就用塊布抹抽濕機,咁我咪叫佢攞塊布抹面啦!

大宅

1. 枱布咁薄, 工人講得啱
2. 做嘢係好, 但要洗手, 一定要話

男爵府

呢d姐姐好有性格,衰態度唔好

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

小猴子兒 發表於 16-9-23 12:39
說得好,蠢我可以接受,但係態度唔好就不可以留低:看下我這個怎麼蠢法了。來了兩星期後,我同老公去深圳打 ...
呢個case, 都好經典
咁佢自己又唔等太太番嚟,問準太太先食飯!

工人係冇經驗海外?

佢係咪玩整古,博炒?

今早又發生甚麼事?

大宅

正義聯盟 發表於 16-9-23 12:04
1. 枱布咁薄, 工人講得啱
2. 做嘢係好, 但要洗手, 一定要話
講得岩 要嘖我?
張膠枱布包起再有垃圾膠袋有幾唔岩?
即係所有廚餘要沖落廁所,咁D餸都有汁架嘛~><
我最嬲係佢D態度...佢係咁醒唔洗成日比人鬧啦.
蠢都唔梗要又要自作聰明~~

大宅

說得好,蠢我可以接受,但係態度唔好就不可以留低:看下我這個怎麼蠢法了。來了兩星期後,我同老公去深圳打 ...
你果個真係痴痴地線~
你同佢講咁以後太太未回家你都唔可以食飯~
我叫你食飯..你淨係可以食飯~連炒飯都唔得~蛋都無一隻~

男爵府

你應該問佢 ,我夠無叫你食午餐,
你又識自己整野食? 甘得啦,
你以後無我吩咐, 廁所你都唔好去

noodlemama    發表於 16-9-23 15:51

男爵府

咁你唔話佢點解識炒飯比自己食,唔比野小朋友食?唔知應該比小朋友食乜,點解唔打比你問下?對小朋友完全無愛心

大宅

你個工人好賤格

伯爵府

畀面勳章

你尼個炒得啦。
自己識炒飯食,小朋友完全唔理。
即你平時唔係到,佢唔方對你小朋友好喎。佢多少有些人性都會想下你小朋友無飯食,屋企摷都摷到尼些比佢頂住先啦!
我前工人點hea都好,我有時忘左買飽比小朋友,早上先發現。工人佢會拿私伙食物來比我小朋友食,我無為意,係有次無意中發現,佢覺得小小食物分享唔洗找我拿返,但我知道左都好感動,因為尼個係份心意問題。
從此我會每月額外再買多些食物加啡等比佢。
你工人咁自私,無愛心。只顧自己,今次餓你仔,衰些例子,下次火燭,有危險,佢一定自己走先,話之你仔……
有些事做錯,唔做可以由佢過骨。
但尼件事上睇到個大局,我會換人。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

引用:Quote:jumug 發表於 16-9-23 12:15 呢d姐姐

原帖由 小猴子兒 於 16-09-23 發表
搞錯! 佢自己食左飯但無預小朋友?! 聽到都嬲!

子爵府

小猴子兒 發表於 16-9-24 13:13
跟著我走去廚房問佢頂解這麼早叫仔起身,唔係講好我自己叫咪!那刻感覺到佢有時神神地,話佢佢又頂嘴話,I ...
唔使後悔,你個工人唔使恨啦!
厨柜有烏蠅,兼生蟲,點頂得住!

仲要由朝到黑,玩電話

炒得啱!揾過個啦!

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至