自由講場

跳至

首頁
34567...24

尾頁

子爵府

charmingsam 發表於 16-9-27 11:09
「而家係你番學定媽咪番學呀?係你番學呀!唔好響我面前講任何媽咪嘅嘢呀!」
「我數一二三,如果邊個坐唔 ...

無問題,因為太多港孩

水晶宮

老師講咁多其實都冇真正教導小朋友,只是鬧

pyjess    發表於 16-9-27 13:40
charmingsam    發表於 16-9-27 12:13
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

我覺得問題唔算好大,有時小朋友真係要惡d先識聽,唔乖先要被人罵啫,乖就唔怕啦
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

charmingsam 發表於 16-9-27 11:45
最怕間間學校都有呢啲人

真係擔心既,直接搵老師傾下,
度度都有架啦,
所以家長要多啲留意,
小朋友家長多留意既,老師都唔會做得太過份。
我小朋友小一時,比某老師針對,我都係搵老師傾,
最後要去到搵主任傾,
又可能太多家長投訴,老師第2日就離左職,
又試過比老師撕爛啲畫,(話畫得核突)
同老師傾完就未試過了,
小朋友冇犯錯既,
而老師針對既,
做家長既就要出面架啦,
犯左錯 比老師罰 ,
就好睇罰咩啦,太過火既一樣要出聲架啦,

charmingsam    發表於 16-9-27 12:14

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有咩問題
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

2018復活節勳章

「而家係你番學定媽咪番學呀?係你番學呀!唔好響我面前講任何媽咪嘅嘢呀!」
高小以後,真係冇咩問題.初小可能over左少少.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個人唔覺得老師有問題,相反覺得老師係有心教小朋友,幫小朋友適應小學生活....等小一小朋友知道,小學生已經唔係B B,要學識獨立守課室秩序!如果認為小一學生仲要好似幼稚園般教學,又眼瞓,又喊,又曳等等,一班廿幾三十人,如個個係咁樣,老師得一個人,點教書呢?

相信老師未必你朋友想像中咁差,家長都要同自己小朋友解釋,學校係一個要守秩序,聽老師教導的地方,犯了錯,是要受罰的,絕不可以如在家中自己想點就點!

子爵府

mickeywinnie3 發表於 16-9-27 12:01

同意。

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係咁鬧個女

伯爵府

如小一或以上,真心覺得冇問題
Praise the Lord!  

珍珠宮

回覆樓主:

5覺有問題喎

子爵府

PacoMum 發表於 16-9-27 11:56
我覺得個老師全無愛心,他不是教導,是發洩自己不滿情绪。由其只是小一,只是鬧與罸完全無幫助。應教導他們 ...
正是朋友的想法

水晶宮

mickeywinnie3 發表於 16-9-27 12:01

Exactly. This is the point.

伯爵府

我講老實話,我覺得唔係話有問題,但我自己就唔鍾意。我覺得教細路可以嚴,但點樣嚴法係有分別。香港好多老師就係得個惡字,用語又差,自己講嘢鬧學生時都無禮貌同尊重可言,咁學生其實會學晒嗰種態度,所以本地學校好多細路似老人精,講嘢寸寸貢,細細個已經可以好mean。

唔係話崇洋,一般人以為國際學校的老師太寬鬆,但其實唔係,好多國際學校的小學老師係好嚴,但佢哋係有威嚴嗰種,同埋佢哋有方法可以有效控制課堂跌序,例如用特定節奏嘅拍手方法,全班一聽到老師嗰種節奏拍手,就會安靜落嚟同埋專心聽老師講嘢,唔洗又話咩數一、二、三邊個唔坐好會嗌名。本地學校最鍾意用羞辱學生去令小朋友聽話,而且事情不分輕重,坐慢少少已經比人嗌名罰企,呢D方法講真,只會令小朋友唔鍾意返學,怕咗老師。

而罰企本身對小朋友已經有懲罰作用,我唔明點解好多本地學校仲要小朋友出黑板罰企,根本就係用群眾壓力令小朋友覺得無地自容,而佢哋係鼓勵呢種集體杯葛。罰小朋友企,要佢企出門口,比佢時間冷靜沉澱自己做嘅事有咩唔啱咪仲好。點解只係想羞辱個小朋友?佢哋叫出去罰企係time out,都有比小朋友冷靜的意思,其實小朋友心知係被罰,比老師叫出去time out,個個小朋友都知道係做咗曳嘢要被罰,根本唔需要再集體羞辱,而且,就算罰都有基本尊重喺度,唔係話咩玻璃心,唔通要將小朋友踩到好似任人魚肉、地底泥咁先鍛錬到無玻璃心?我相信教小朋友時對佢哋有基本尊重,佢哋都會識尊重人,有條底線。我唔覺得國際學校D小朋友玻璃心,反而佢哋仲tough D,訓練小朋友接受批評同懲罰唔洗先令小朋友無地自容。我其實好驚訝咁多家長覺得呢個係方法!

如果我係樓主朋友,我都會擔心小朋友情緒,因為剛升小一就遇著咁嘅老師,不過,講真,無咩辦法可行,投訴我唔贊成,盞比人當怪獸家長,而且人質在佢手,你投訴只會令小朋友被針對(呢樣好可悲,本地學校的老師係唔會接受意見!)。而轉校好大陣象,而且,如果又係轉番本地學校的話,遇到呢種老師嘅機會根本係100%咁滯,轉嚟無意思。如今可做嘅,可能教小朋友點樣面對呢種情況,同佢講老師係嚴,但唔係唔鍾意佢,只要佢守規矩,專心聽老師指令,咁就唔洗驚。唯有係咁。

LedTV    發表於 16-9-28 01:57
咬香口膠    發表於 16-9-27 14:48

子爵府

shun282 發表於 16-9-27 11:57
建議將"係一年級" 擺番喺主題, 我相信有唔同嘅回覆
答番你問題, 我唔認同老師做法
一年班專注力大約有10 至 ...
改咗喇!多謝提醒呀!

侯爵府

我覺得佢又講得無問題,都叫講道理,不過就可能惡左d甘咯。個個老師性格都唔同嫁啦,有d老師可能懶得教添呀。
我好記得我小一時個同學唔記得帶飯墊,比個老師鬧到7彩仲要罰企,搞到我次次一定執齊野返學,無話驚左返學,不過就驚左果個老師咯。
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

水晶宮

回覆樓主:

無問題,嚴師出高徒

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我以前小學有d 老師都係咁阿媽仲話多得個老

原帖由 AKI_hisashi 於 16-09-27 發表
我以前小學有d 老師都係咁
阿媽仲話多得個老師咁嚴,要多謝佢
x2

總有離別的時候

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rainiemama 發表於 16-9-27 12:04
我都係咁鬧個女

其實我都係,語氣仲惡啲添

水晶宮

回覆:如果聽到老師咁樣鬧一年級學生...

如果老師不是針對某一小朋友,我會接受。由其例一,老師講得好啱,小朋友好多都把責任交俾父母。我女幼稚園,我都教佢,不是媽媽返學,返學的事你有責任去處理

首頁
34567...24

尾頁

跳至