自由講場

跳至

首頁
23456...24

尾頁

子爵府

言多必失 發表於 16-9-27 11:40
一視同仁既冇問題,
對某啲同學咁既就好大問題,
聽到係有啲唔舒服,
最怕間間學校都有呢啲人

子爵府

其實小朋友升小一,媽媽都係會擔心既,又驚佢比人恰比老師鬧,又怕佢唔記得尼様留低嗰樣,又怕佢同同學唔岩⋯⋯

你要同你朋友講,相信自己小孩,佢應付到既,唔得就返黎同佢商量或分享下,睇下點解決,再者每日都同仔仔心理輔導下,叫仔仔安守本份最重要....

小一適應期好快過,最緊要鼓勵仔仔日日都樂觀面對任何事!

charmingsam    發表於 16-9-27 11:48

公爵府

回覆樓主:

係惡d
但又未至於好大問題

子爵府

回覆樓主:

如果係小學生老師絕對無問題,依家小一學生,已經識做戲扮cry 扮可憐,如果係度cry 而罰少d , 咁個個都識做啦。

老師又唔係體罰,學生有錯比人嚴厲責罵係應該,如果家長投訴,老師係學校處理學生既權力都無,學生更加不懂尊重別人。

珍珠宮

畀面勳章

852fafa 發表於 16-9-27 11:10
我都覺得無問題
除非係幼稚園啦

有問題x2

子爵府

回覆樓主:

語氣重左,不過可能小學生未必明,內容可接受,但就未必接受得到語氣了

侯爵府

回覆樓主:

因為幼稚園啲老師唔會咁講野,充滿愛心,但都教到小朋友“tab tab“掂。突然一升到小學就要更加學獨立,守規矩。嚴啲係正常,但老師的說話都幾刻薄

男爵府

回覆:如果聽到老師咁樣鬧學生...

就咁睇老師講的那些話,我覺得問題不大,係串D啫,不過老師不夠惡,好難壓得住一些曳的學生,其實上小學之後總有一些老師係惡嘅,有些老師係好人D嘅,小孩子好快會適應

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

其實我哋細個D老師仲惡, 又會打手板, 而家所謂嚴D都好似好唔應該咁, 以前家長都會驚老師, 而家? 反而老師唔覺意講錯一句嘢都可能俾家長投訴

水晶宮

除了話個女仔,罰你就係要你喊,有d over之外,其他都ok。

其實只要老師唔係好惡發晒癲,又做到公平,咁講吓道理,甚至有d難聽的說話,都係可以理解。一班~30人,有d真係好頑皮,邊tum得咁多。

子爵府

哈,小一,我個小朋友以同我講老師以講尼d說話。

好難,因為真糸有d小朋友吾聽話,老師吾可以次次就。老師都要收工架。

反而我個明白左,佢自己做晒d功課又自己tidy up書包。因為知老師惡

有時小朋友要迫下。

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:如果聽到老師咁樣鬧學生...

我以前小學,個中文主任上堂,用間尺打個男同學手添你果啲濕濕碎,小學係應該嚴啲嘅,不過語氣可以好少少,嚴唔代表字眼要咁harsh

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

冇問題 ~
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

伯爵府

我覺得個老師全無愛心,他不是教導,是發洩自己不滿情绪。由其只是小一,只是鬧與罸完全無幫助。應教導他們應怎樣做。學生被罸而喊係正常不過,喊不可解決問題,咁怎樣才可解決問題?最關鍵的沒教,只是鬧,學生只會害迫上學。這些老師已不合時宜!

pyjess    發表於 16-9-27 13:38
charmingsam    發表於 16-9-27 12:07

男爵府

charmingsam 發表於 16-9-27 11:09
「而家係你番學定媽咪番學呀?係你番學呀!唔好響我面前講任何媽咪嘅嘢呀!」
「我數一二三,如果邊個坐唔 ...
建議將"係一年級" 擺番喺主題, 我相信有唔同嘅回覆
答番你問題, 我唔認同老師做法
一年班專注力大約有10 至 15分鐘, 一堂有35分鐘, 咁小朋友會郁及捽眼我覺得情有可原,
開學一個月唔夠, 我會覺得太嚴
同你朋友講, 放學後輔導下小朋友, 但不是講老師唔啱, 而係疏導佢情緒

水晶宮

好媽媽勳章

以前我地個個都係咁鬧大架啦,返去邊敢同阿媽講,乖就唔會俾老師鬧啦

依家D小朋友個個都唔鬧得,所以一有咩挫折咪頂唔順要自殺囉.又唔見我地細個個年代咁多學生青少年自殺
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

charmingsam 發表於 16-9-27 11:45
朋友話老師都應該要識身教,所以朋友好擔心亦好唔開心

講起身教,有個例子。朋友有兩個仔,一個小三,另一個k3,兩個都好百厭,經常做些不當行為,說話又冇禮貌和粗鄙,但朋友EQ好高,每次只是好言相勸兒子,叫他別這樣做,重覆講到冇氣,兒子都不聽她說,繼續曳,然後朋友就坐着生自己的氣,結果問題都解決不到。
朋友的確是做了好好的身教,循循善誘,不責駡,不發火,但她的身教感染不到兒子們,兒子們都當她唱歌!

男爵府

育兒性格勳章

我們細個都是咁,有咩問題,學校就是學紀律地方
下下氹同就大個出來做野老細氹你?

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

只聽字面,如果佢係一視同仁我覺得冇問題。我果年代已經冇體罰,但小一已經有留堂,個個喊兩下就唔駛罰仲得了?小學唔係幼稚園,唔可以賴屎賴尿都係學校幫你,惡啲但亦係事實。反而我地畢業後係對惡果啲老師最close

禁止訪問

回覆樓主:

首頁
23456...24

尾頁

跳至