自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

BBgaga 發表於 16-10-14 14:47
定係啤到佢行 露出仇視厭惡目光?
我一定係行去問佢小朋友係咪有注意力問題,家長要多留意及早治療. 唔應該用厭惡目光,因為可能小朋友真係有病,反而要同父母講加油唔好放棄小朋友,佢地一定會有進步

水晶宮

mickey2013 發表於 16-10-14 14:58
我一定係行去問佢小朋友係咪有注意力問題,家長要多留意及早治療. 唔應該用厭惡目光,因為可能小朋友真係有病 ...

相信該家長得到你鼓勵 誓必感動流涕!

伯爵府

醒目開學勳章

真心覺得.......個父母比小孩隨意發展......仲心諗:路人甲乙丙関你乜事?
唔好話細既唔配合、唔做、唔理.
應該甘,大既唔係甘上心 去教導,以為好少事,以為係金童玉女,以為揾到個大方得體既理由,你咪望囉。
唔洗擔心下個係你被拍到,可能你一早入左鏡.

***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

男爵府

BBgaga 發表於 16-10-14 15:02
相信該家長得到你鼓勵 誓必感動流涕!
有陌生人咁關心佢小朋友發展, 應該非常感恩

伯爵府

luckybaby2011 發表於 16-10-14 14:10
係、一企就捉佢坐低了、一企就捉、其實我都好怕帶佢出街。

我都係,比野比唔切佢吃,佢又大聲叫。所以⋯⋯⋯我儘量唔帶佢去餐廳吃野,自己不停教,不停叫都係咁。我怕俾人影上來公審。
我連個女跌粒飯係地下都會清理好先走,如真有企,我都會清理完先走
Ruph出世啦,2010

水晶宮

mickey2013 發表於 16-10-14 15:07
有陌生人咁關心佢小朋友發展, 應該非常感恩

關心別人是一件好事,但用唔同嘅途徑係有唔同結果 什至會將整件好事變質的。

珍珠宮

回覆:點解可以咁?

我女愈大愈唔聽教,心身都好累,你愈叫佢唔好做佢就愈做,例故意掉野落地,bu口水,大大聲叫,有時我同我老公已經故意不理不睬佢,或者故意分散佢注意力,哄佢都無用,最後一招係陪佢一齊掉野落地,故意陪佢大叫大笑,只有這樣佢先好些,有些係街我們又唔可以陪佢大叫大笑。

所以當樓主還著我的女時,你就知困難係邊了

男爵府

mln 發表於 16-10-14 15:20
我女愈大愈唔聽教,心身都好累,你愈叫佢唔好做佢就愈做,例故意掉野落地,bu口水,大大聲叫,有時我同我老 ...
你真係縱到呢..... 只可以話第日你會受返晒

男爵府

BBgaga 發表於 16-10-14 15:17
關心別人是一件好事,但用唔同嘅途徑係有唔同結果 什至會將整件好事變質的。
...
哦,咁你記得多用你既途徑關心別人

水晶宮

mickey2013 發表於 16-10-14 15:26
哦,咁你記得多用你既途徑關心別人

我會

公爵府

引用:其實小朋友曳都明白,如果對父母有控制過小

原帖由 zoekayan 於 16-10-14 發表
其實小朋友曳都明白,如果對父母有控制過小朋友,樓主應該會體諒。我都試過同個女去食野,佢係咁扭計,我同 ...
如果父母有做嘢但都控制唔到個細路我會體諒,但有好多父母跟本唔會話佢,由佢為所欲為。有啲甚至會以欣賞嘅眼光望住個仔係度攪亂,有啲就會同佢一齊玩添!

公爵府

引用:我女愈大愈唔聽教,心身都好累,你愈叫佢唔

原帖由 mln 於 16-10-14 發表
我女愈大愈唔聽教,心身都好累,你愈叫佢唔好做佢就愈做,例故意掉野落地,bu口水,大大聲叫,有時我同我老 ...
原來我見到嘅就係你呢類父母,女行為唔受控,唔係尋求方法教好佢,而係陪佢一齊癲?情況唔係會越嚟越差?

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我想講搭車,食市,邊度都係,5該同小朋友除鞋,個位要來坐,無衛生又自私...點解d家長甘??

大宅

又係小朋友係咁?

我唔知人地點教,我只教我仔食嘢地方及食嘢時候係坐係到食嘢,餐具係用黎食嘢用的唔係玩,椅子是用黎坐的,如要玩或跳,我地可去公園。

男爵府

大家對香港嘅小朋友要求好高

公爵府

引用:佢又唔係企你張櫈 點解咁緊張?

原帖由 BBgaga 於 16-10-14 發表
佢又唔係企你張櫈 點解咁緊張?
係人見到都唔鍾意啦!
個個都係咁嘅,點知自己坐嗰張係唔係唔係俾人踩過晒?
你都唔會鍾意坐張俾人踩完又踩嘅座位呀嘛?

公爵府

係人見到都唔鍾意啦!
個個都係咁嘅,點知自己坐嗰張係唔係唔係心心俾人踩過晒?
你都唔會鍾意坐張俾人踩完又踩嘅座位呀嘛?

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

POST相真係唔係甘好。
有時2-4歲小朋友係甘,有話、有罵、有講都係甘。3歲都算係BB、都係返緊K1,行為上有不對其實可以接受吧。IF去到5歲以上都係甘就真係可能父母的教導問題。

我地都會盡量唔出街食,或盡量去D有BB椅的食肆到食,但有時真係無位OR要去等睇醫生局住附近食,都會發生呢D情況。

詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

子爵府

lam133 發表於 16-10-13 22:34
我驚下個影我,
我快食就唔除鞋,
食後用濕紙巾抺番。

以公德心為小朋友善後、不如以公德心傳俾小朋友

大宅

條街都唔係我,不過我見到有人周街隨地痾會覺得嘔心同,唔衛生同非常厭惡

首頁
12345...7

尾頁

跳至