2017年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

15w開始腰痛,腰椎位都痛
我不嬲都有腰背痛
但腰椎痛都係第一次... 晚飯後就最嚴重,訓醒一覺就好點

各位四月媽媽有無相同情況?

別墅

回覆樓主:

我第2胎依家12wks,都有腰痛問題,但上胎係中後期先開始痛

洋房

我痛到癲,痛到落pat

別墅

大家有無紓緩方法?我知道唔用得陣痛貼

別墅

Moie1010 發表於 16-10-15 10:07
我痛到癲,痛到落pat

我頭2 個月都已經開始痛。。。仲扯住條筋。。。。
applepie34 發表於 16-10-13 23:09
15w開始腰痛,腰椎位都痛
我不嬲都有腰背痛
但腰椎痛都係第一次... 晚飯後就最嚴重,訓醒一覺就好點
Hello applepie34,BB愈來愈大會令媽媽腰椎位負擔增加而產生痛楚,媽媽要多留意坐姿,用毛巾摺一個合適的厚度墊住腰部黎坐,盡量唔好維持坐或者企太耐。熱敷背部、做腰部伸展/瑜伽都可以舒緩腰椎痛楚。媽媽亦可以考慮用托腹帶舒緩腰背嘅負擔同壓力﹐選購時最好有得試上身,因為類型因人而異,要試左舒服先買呀,揀D薄身同唔需要人協助著上身托腹帶就最方便啦!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 16-10-17 11:55
Hello applepie34,BB愈來愈大會令媽媽腰椎位負擔增加而產生痛楚,媽媽要多留意坐姿,用毛巾摺一個合適的厚 ...

thanks! 毛巾放腰部任何位置?打直定打橫?
applepie34 發表於 16-10-17 15:01
thanks! 毛巾放腰部任何位置?打直定打橫?
將毛巾卷放係背部作用係為腰椎提供承托 ,令腰椎保持應有嘅弧度,減輕腰部肌肉壓力。媽媽可將毛巾卷成圓柱状,用像筋扎住固定形狀,打橫墊係平時腰部最幼的位置,墊得太高(靠近上背部)或太低(靠近臀部)都有機會將脊椎正常弧度拉直,令腰背痛惡化。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至