自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

han####gkwok 發表於 16-10-16 22:12
牙週病唔係普通牙醫可做.要專業資格
我牙週病去菲臘牙科醫院搞左2年先搞好
深層洗牙私人係一隻隻計.我頭3個 ...
點解佢肯收?我去睇收嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我個年代冇咁先進, 牙醫俾漱口水俾我消炎止血, 之後洗牙, 同埋叫我刷好棚牙, 用牙線, 咁就好番. 佢都係話越流血就越要刷. 我而家用電動牙刷同埋牙鏠刷.

如果香港買到d 染牙垢既染色劑 (plaque disclosing tablets ), 你不妨買黎用.

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bosch 發表於 16-10-18 21:09
我個年代冇咁先進, 牙醫俾漱口水俾我消炎止血, 之後洗牙, 同埋叫我刷好棚牙, 用牙線, 咁就好番. 佢都係話 ...
染牙垢既染色劑 是什麼

子爵府

AhC 發表於 16-10-18 20:24
是!咁先可以清潔牙根與牙肉之間的污糟。愈有血就要愈擦多D,
甚至擦到冇!
...

其實邊度有得學擦牙,之前輕微牙周病,牙醫叫姑娘教,教得好求其,上網睇亦唔明點樣翻開牙肉黎擦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Irene_Lo 發表於 16-10-18 23:44
染牙垢既染色劑 是什麼
我之前俾埋英文名你search 呀, 我唔知中文名係乜.

以前睇牙科保健, 唔知個牙醫有冇俾過你, 一粒粒紅色丸仔, 用果陣咬碎佢, d 牙屎就會染到紫紅色. 你search 下會有多相 (要有心理準備). 我唔知香港邊度有賣, 你睇下屈記萬記藥房有冇, 或者問牙醫.

伯爵府

Irene_Lo 發表於 16-10-18 23:44
染牙垢既染色劑 是什麼

食用色素都得

男爵府

bosch 發表於 16-10-18 21:09
我個年代冇咁先進, 牙醫俾漱口水俾我消炎止血, 之後洗牙, 同埋叫我刷好棚牙, 用牙線, 咁就好番. 佢都係話 ...

染色劑有咩用呀?

珍珠宮

菲臘牙科睇5睇ga?

大宅

我都有牙周病. 之前做過一次深層清潔. 自己牙醫就無叫我再返去睇. 話OK. 但我知自己牙周病都幾嚴重. 因為有一隻牙都鬆鬆地. 之後我有用電動牙刷同牙逄刷. 公司牙醫又話我刷得大力得濟. 牙齦無左 露左牙根. 我而家都唔知點好.

油拔法可改善牙肉. 係會有咩改善呢? 牙醫話牙肉應不會再生返出來.
點樣先有得學刷牙? 牙醫都係求其講兩句.
菲臘牙科都好想睇. 因為出面牙醫好貴, 不過又唔可以成日請假睇. 聽講第一次要一早去掛籌.

男爵府

回覆 Irene_Lo 的帖子

你試下不過要6.7点去排隊.全日得20幾個籌.
個度有牙週病專科.收唔收要醫生評估左.
收左通常一個醫生跟晒.個D係出面牙醫入去讀
牙週病專科.所以唔係D人講係學生.佢地好似
普通醫生再讀專科咁.好似骨科要讀完醫再讀專科一樣.

珍珠宮

回覆樓主:

用咩油?

大宅

回覆樓主:

半年冼一次牙,情况改善善後保持每年洗!
在壓力中仍能平靜,在忙碌中仍能悠閒,在失敗中仍能歡笑,在逼迫中仍能屹立,上帝的兒女何等有福。
在絕望中仍有盼望,在冷漠中仍有關懷,在困境中仍有出路,在死亡中仍有生命,上帝的兒女何等有福。

珍珠宮

回覆樓主:

用油拔就5使睇牙周病醫生嗎?

大宅

AhC 發表於 16-10-16 14:17
全港得約十幾個牙周病專科醫生,第一次約見只是檢查加報價,跟著學擦牙。

但深層清潔不用牙周病專科醫生做 ...

請問一下妳由檢查開始係幾錢? 深層清潔同xray又分別幾錢呢? 謝謝你啊...

珍珠宮

fatping 發表於 16-10-16 21:52

之前好容易流血, 醫生亦話牙肉似有委縮情況, 我年紀唔應 ...

甘仲要不要看專科?

伯爵府

Irene_Lo 發表於 16-11-3 18:08
甘仲要不要看專科?

我唔係真係牙周病,只係牙肉容易敏感, 大力擦就洗血

珍珠宮

回覆樓主:

好想知用油拔係咪5使再看專科

侯爵府

DHA勳章

有牙周病一定要揾專科,
有樣最重要係牙周病細菌會影響心臟同肝,

珍珠宮

好媽媽勳章

唔洗睇專科, 我之前啲牙流哂血, 有嚴重牙周袋, 睇左幾次普通牙醫就醫好左, 成棚牙做深層清潔, 宜家冇再流牙血了, 但一定要用牙縫刷
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

珍珠宮

sumlam 發表於 16-11-9 00:46
唔洗睇專科, 我之前啲牙流哂血, 有嚴重牙周袋, 睇左幾次普通牙醫就醫好左, 成棚牙做深層清潔, 宜家冇再流牙 ...

做左幾多錢?

首頁

尾頁

跳至