自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Tracy221 發表於 16-10-17 08:25

好多人以為同個姐姐好有感情,但其實反轉豬肚咪又係..... ...

同人講感情講到唔比足工資 工時又超長.... 當人呀戍咩

男爵府

augkBB 發表於 16-10-16 08:50
妹妹搞移民加拿大,帶住三個小朋友,但是佢又濕疹又主婦手,腰骨又唔妥,現時靠晒家中印傭照顧家務,煮食, ...

同香港唔同,佢地只做40hr一個星期,放兩日,可同住,或出去租地方。
申請亦有要求你收入加資產。。。。
不如小朋友返daycare,雖然唔平,但你妹可以有段時間鬆下。再請鐘點清潔。
其實佢地習慣自己做,所以都會係幾大開資。工人最少1800一個月,加食同住,鐘點25-30/hr.
如果daycare大約900-1100一個月。

水晶宮

aibaba 發表於 16-10-16 12:34
呢邊多數人都送小朋友返daycare大啲就返學再加鐘點清潔下。 其實有啲daycare仲貴過工人, 不過呢邊可能真係 ...

對的!

男爵府

yveoone 發表於 16-10-17 09:02
同香港唔同,佢地只做40hr一個星期,放兩日,可同住,或出去租地方。
申請亦有要求你收入加資產。。。。
...
咁1800以外係咁要免費提供食同住?

男爵府

augkBB 發表於 16-10-16 09:16
因為有實際的需要,如果申請到佢願意其他開支縮減,起碼頭幾年安頓好,小朋友又大返D。真是月薪有萬二,八 ...
of course true la... maybe higher salary tim ar....

男爵府

augkBB 發表於 16-10-17 13:01

住我唔肯定,因我friend個live in, 但夠鐘就返自己範圍,不再工作

大宅

好媽媽勳章

augkBB 發表於 16-10-17 13:01

可以扣食宿,好似大約$400加幣,但又要幫佢買保險,強積金等等費用。顧主必須提供一間獨立房間帶有電視/電腦給女傭。
顧主最小年薪$85000加幣或者如無收入就要有$500000加幣現金(不能用的),提供比政府以證明有能力請傭人。
另外傭人嘅學歷最小有12教育及相關證書證明。

大宅

好媽媽勳章

augkBB 發表於 16-10-16 08:50
妹妹搞移民加拿大,帶住三個小朋友,但是佢又濕疹又主婦手,腰骨又唔妥,現時靠晒家中印傭照顧家務,煮食, ...

你妹啲細路幾大,唔一定會批你請外傭,政府保障本地人就業。

大宅

醒目開學勳章

回覆樓主:

樓主,我好明白你妹妹所擔懮既。我係過來人,在香港我係FTM,有工人,基本上家務同煮飯都唔使我做,我只專注凑小朋友。所以有好多自己時間,都幾爽。一年半前我搬返澳洲,澳洲係不批准姐姐。所以我唯有自己頂硬上,一腳踢。初初真係想死,除咗家務、凑仔、煮飯仲要做司機。不過過了兩個月,就已經習慣。講甘多其实要講香港媽媽俾姐姐寵壞了,以為沒有姐姐會世界末日。其實唔係。呢度好多新移民既亞洲媽媽,曾經都係少奶奶,以前有兩個以上工人服侍。到了呢度一樣可以頂硬上,自己一腳踢攪掂。最多都係鐘點。叫你妹妹去加拿大先,未知道環境如何,就帶個工人過去,每個月皮費真係好多,唔似香港,幾千蚊有工人,講緊過萬,分分鐘你份量全部俾佢,但作用不大。

男爵府

fattypiggy 發表於 16-10-17 14:47
樓主,我好明白你妹妹所擔懮既。我係過來人,在香港我係FTM,有工人,基本上家務同煮飯都唔使我做,我只專 ...
謝謝妳。昨晚跟她吃晚飯。我知她担心,好像不想搞得成咁。但是佢老公卻非去不可咁。妹妹自小是受保護動物,未必有你們咁叻咁快適應到。

水晶宮

我有能力俾得起都唔會帶工人,外國極少人會請保姆,個個都親力親為,如果有,會係好顯眼一件事,唔想俾人背後講,人在異鄉盡量保持低調⋯⋯離開工人生存唔到移民做乜
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

QQfishma 發表於 16-10-19 07:37
你定有朋友試過?
申請幾?
点叫吾難?

我喺加拿大識嘅係一堆賓姐 當中不乏跟顧主移民來 而他們亦不是什麼大富之家,所以有感唔難,但實情到底有幾難 就各有不同定義了

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

augkBB 發表於 16-10-19 05:44
謝謝妳。昨晚跟她吃晚飯。我知她担心,好像不想搞得成咁。但是佢老公卻非去不可咁。妹妹自小是受保護動物, ...
BK有句名言:為母則強。生得出,有心湊一定湊到,以前我婆婆生8個冇人幫咪一樣湊得掂,自少係受保護動物唔係籍口,做左人媽媽就預左好多野要承受

侯爵府

回覆 Tracy221 的帖子

人就係咁,唔知好地地,知道有更好,就不滿足

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:移民加拿大,可以帶印傭去嗎?

不如直接send呢個post條link比你妹,自己上嚟睇啦,睇完佢即刻唔敢請工人

大宅

引用:樓主,我好明白你妹妹所擔懮既。我係過來人

原帖由 fattypiggy 於 16-10-17 發表
樓主,我好明白你妹妹所擔懮既。我係過來人,在香港我係FTM,有工人,基本上家務同煮飯都唔使我做,我只專 ...
我上年移民黎加拿大,我住呢個城市好多young families, 父母兩個都返工既,好多都請Nanny 。我真係冇見過呢度既媽媽如果唔使返工都要請Nanny。我好多朋友都一個湊幾個,咪一樣搞得掂。好多香港媽媽都俾工人縱慣了,移民都要帶埋個工人,我覺得有啲誇張。移民你估真係黎嘆世界架咩,搞唔掂都可以請babysitter 抖一抖。我住呢度 daycare 好貴 ,平就$1200,貴既就$1500都有。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 16-10-16 11:24
人工係過萬。我第一個工人去左加拿大,佢講我知
我亦識人有工人過去幫左一陣(非法的,用tourist visa)。之 ...
其實tourist visa 好難批比單身姐姐。

首頁

尾頁

跳至