自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

細b個幾月人仔,日日都訓勁少,抱會訓,放底冇耐喊,鍾意食人奶唔鍾意樽。就放完產假,心情底落,仲要細b未quit夜奶,一晚3次起身。我精神緊張,好驚佢喊嘈醒大女老公,只怪無能力搬3房,晚晚訓到勁差,3個鍾左右,起身勁多次。最近天氣轉,大既半夜敏感咳,
一係大嘈細,一係細嘈大。有時細既訓左,自己又谷胸要泵奶,日日如是,勁冇精神。好累,大女痴身左,情緒敏感,因為呷醋,細既又唔訓,真係有時想一野跳落去一了百了。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

冷靜冷靜……
實際幫唔到你啲乜,
聽你呻呻啦,
加油~~~
好快捱過!

翡翠宮

係過渡期姐
死左Bb,女,老公點算
抱訓方面,試下買隻布包住訓有安全感D
同老公分享下,睇下幫下手啦
加油

大宅

回覆:好驚自己情緒爆煲

找家人朋友幫下手啦!

伯爵府

都會隨時間改變.

大宅

唔好只諗負面既野,我都係凑一大一細,好明你講既野,大細輪住嘈,自己又要餵夜奶,冇教好訓,最心痛係見到兩個細既都訓得唔好,真係神經緊張。但係,挨下挨下調節好bb又大d就好,會過去的,加油媽媽!見到佢地兩個既笑容咩都抵返

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

多d搵人傾訴下, 湊小朋友頭幾年係無覺好訓
咁你產假完之後邊個幫你湊?
加油

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:細b個幾月人仔,日日都訓勁少,抱會訓,放

原帖由 mikemikewong 於 16-10-19 發表
細b個幾月人仔,日日都訓勁少,抱會訓,放底冇耐喊,鍾意食人奶唔鍾意樽。就放完產假,心情底落,仲要細b未 ...
過渡期。好快過,唔好太緊張。

如果你一了百了。。。。你兩個小朋友點算? 如果可以。叫下老公幫手湊一下。你就小睡一陣。精神會好d.

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

大宅

回覆樓主:

過渡期黎咋,加油呀~

男爵府

回覆樓主:

樓主加油,呢度好多jm都係過來人,等BB介到夜奶就會無咁辛苦,曰頭呀B瞓妳就瞓,儘量爭取時間瞓得幾多得幾多。如果谷奶,叫C6幫妳按摩胸部推通啲乳腺。
半夜真係頂唔順就叫C6凑一陣細B,等妳可以休息下,大家輪流休息。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好輕視你情緒問題,
返健康院同姑娘講,
份工可唔可以遲d返,
同公司講暫時停薪留職,
等過渡期過左再算!

禁止訪問

子爵府

mikemikewong 發表於 16-10-19 00:24
細b個幾月人仔,日日都訓勁少,抱會訓,放底冇耐喊,鍾意食人奶唔鍾意樽。就放完產假,心情底落,仲要細b未 ...

忍耐冷靜!好快捱過辛苦期!BB好快乖乖錫媽媽架!加油!太苦悶辛苦上來傾下!

男爵府

完全明白你的感受,湊BB真的好辛苦,希望你可以想開點啦,加油呀!

男爵府

同你情況一樣 加油啦媽媽!

wcpcelia    發表於 16-10-19 09:21

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

mikemikewong 發表於 16-10-19 00:24

鐘意抱瞓的小孩,長輩敎衫仔要包裹緊身啲,床仔位要暖少少,用cradle /cradle 式床仔可以微調頭高腳底。

男爵府

玩具勳章

回覆樓主:

你太好了,太顧及其他人而忽略了自己,記住,尼個係全家既事,應該全家一起面對,而且這個係過度期,我,甚至好多媽媽都經歷過,好快慵慵碌碌又一天,天跌落尼當被cum。
身邊既家人係有影響,但未必有你想像中大,要嘈醒佢地都無辦法,又唔係你造成既,bb就係咁嫁啦,放鬆!
可以既話,睇下可唔可以叫媽媽睇半日,你要瞓下。

珍珠宮

明白你!但其實抱住瞓好過瞓住都唔瞓。我細仔有輪抱住坐係度都唔得要我企。大仔我就抱住佢瞓

大宅

回覆樓主:

明白你感受!你要休息夠才能照顧好bb, 否則你會好辛苦!現階段,你只照顧bb及自己先,其他全部請別人幫手,如果無人幫,就放低,唔理住!時間過去後,你回望你所做的一切,你會好有成功感!你是一個偉大的母親!加油!

首頁

尾頁

跳至