懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

政府醫院覆診,真係令我覺得浪費時間
11點30等,等到1點先有得見醫生,見就見唔夠5分鐘,真係等到想嘔。

複式洋房

oslayee 發表於 16-10-25 23:58
如果我係打工我都無所謂,反正有假紙。
有時諗都係打工好,起碼有假期,有產假
自己開舖,又無假,又要擔 ...

我係打工仔,不過公司唔承認到診紙,所以要自己拎假去睇醫生…
試過一次睇私家,book 5PM (想節省D假),點知到9:55PM 先有得睇…所以其實係睇個日好唔好彩

大宅

oslayee 發表於 16-10-26 20:57
所以我一直都話係等候安排嘅問題,唔係醫護人員問題,我頭頭都有講,政府籮啲錢去做咩大白象工程,就係唔 ...

我都覺得等得耐架。如果有提示等幾耐呢個服務確實不錯!我呆等又唔知幾時到自己。我明白你都係想政府醫院改善姐
其實我都有想過。 政府比資源多點醫療。例如驗唐氏有得資助T21/Nifty 減少唐氏寶寶出世風險。咁咪仲好

大宅

我只係諗起,之前有單 鐵枝插穿手 急症呆等36小時既新聞,嗯.....免費嫁等下啦,免費你仲想點一係就個別例子 唔可以作準

複式洋房

回覆 FATC6C9 的帖子

下, 我唔知喎~我個催生期係預產期之後架喎~

複式洋房

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章

cmyvonne 發表於 16-10-25 16:24
10:45am報到,等到12:50先有得見醫生,但入房唔使3min出番嚟,净比咗催生約期紙我,話以後去母嬰健 ...
唔好意思!想問問點解會 37 週咁早就催生?

大宅

oslayee 發表於 16-10-25 13:34
謂有咁諗啦!

好在我一陣約咗惠x孕媽咪一對一免費專業營養諮詢,聽講有好多禮物籮走,咁先無浪費我 ...

有一對一咨詢咁好架咩?點報名架?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實算等得少啦,我個陣9點要到,睇完一part又一part,睇完試過成12點,都未走得架,要拎藥,又等至少2小時,其實無得怨架,資源問題無得搞,又無人手,醫生姑娘都好忙,多啲體諒啦,真係接受唔到可以長期睇私家產檢啦

大宅

回覆樓主:

講真,d醫院附近都冇野行,我覺得等個半鐘好快,行開左轉頭又通知我返來仲煩,有d人已經唔舒服要看醫生,對他們來說坐定定好過,騰來騰去。實在不需通知這些服務,自己係平民又不是幾百萬上落,等幾個鐘好小事。

大宅

Max20080525 發表於 16-10-26 20:20
其實最主要應該係對政府有不滿 每年醫療都cut budget ,其他大白像工程就批批批幾多錢都批,姑娘醫生其實都 ...

所以我一直都話係等候安排嘅問題,唔係醫護人員問題,我頭頭都有講,政府籮啲錢去做咩大白象工程,就係唔籮啲錢去改善醫療褔利問題。(問題係政府,唔係員工)

仲有我一直話嘅電話通知係電子化嘅電話通知唔需要人手做(有啲公司已做緊) 同嘛係例子,改善方法有好多,唔一定係啲樣,加人手都可以係解決嘅方法。

不過想政府加人手,可以係無可能嘅事,如果唔係就唔會年年都cut 錢比醫院。

複式洋房

Will_pak 發表於 16-10-26 15:51
你用食巿去做比喻,人地打開門口做生意,當然可以有呢d設備,如果醫院有資源我寧願投放係更有用既地方,反 ...

我睇私家約好左時間都等超過個半鐘

複式洋房

政府係咁架啦 其實個半鐘吾算耐

大宅

其實最主要應該係對政府有不滿 每年醫療都cut budget ,其他大白像工程就批批批幾多錢都批,姑娘醫生其實都唔想人等,但個制度係咁,佢地可以點?佢地人工已經比私家低,一個人做10樣野,你又要求電話通知又要求電子化,成個系統擺落個公共醫療網到底係幾多錢?當budget 少果時到底攪呢d系統定真係用錢去請人更新儀器用在病人身上方便醫生姑娘做野?等幾個鐘係好辛苦架,但醫生姑娘24小時stand by 有返工無收工仲辛苦呀。比少少體諒當姑娘同你講唔好意思要你等咁耐比個笑容佢同佢講唔緊要,你有交稅當然可以罵,可以直接d去醫管局投訴架

大宅

tracytsang2014 發表於 16-10-26 18:55

其實我睇左幾次oceanlau所講既野, 佢跟本有提過講 ...

佢話我無稅,用免費嘅政府服務,就唔好咁多不滿。

咁係咪話我窮,無交稅?

(我之前係有交稅㗎,我屋企都有交稅㗎)

仲有我唔係話服務差,係有改善嘅空間,點解可以改善嘅嘢唔改呢?明知有問題存在,唔理唔理係咪就會無咗。

係咪用政府醫療,就唔可以出聲。

複式洋房

oslayee 發表於 16-10-26 18:10
我從來無話醫護人員hea ,hea 係另一位媽媽講嘅。

仲有我唔係一出嚟做嘢就開舖,我之前打工都有交稅我屋 ...

其實我睇左幾次oceanlau所講既野, 佢跟本冇提過講過睇小窮人,點解你會咁樣講?係咪你理虧所以轉移視線?

我只係見到你第1 or 2page 話你強調交左稅但政府服務差, 言下之意係咪你覺得你有交稅所以政府要比私院既服務比你, 其他人冇交稅就應該接受是但既醫療服務才對?

如果用番你既logic,好似係你睇小窮人多d, 係你分階級多d

大宅

oceanlau 發表於 16-10-26 17:39

你人工低過收銀? 冇理由要交稅ka ? 如果你冇交稅但政府又 ...

我從來無話醫護人員hea ,hea 係另一位媽媽講嘅。

仲有我唔係一出嚟做嘢就開舖,我之前打工都有交稅我屋企人都有交稅。

宜家下搵得少交唔起稅,你啲啲有錢人就話我用免費嘅福利。仲有我唔係話等係問題,係等候安排到以改善。

我唔明你啲有錢人嘅心理。
我唔會睇唔起窮人,世界就係總有人窮,總有人有錢。

不過你可唔可以關心係窮人嘅福利呢?
我唔係講我自己,係講啲真係病嘅人嘅褔利,起碼病唔駛坐係度等。

別墅

oslayee 發表於 16-10-26 17:32
明顯無能力,開舖你估真係搵到咩,
我人工仲低過收銀員呀!

你人工低過收銀? 冇理由要交稅ka ? 如果你冇交稅但政府又有接近免費既醫療同接近免費既產檢,又比你接近免費既接生你bb, 點解仲咁不滿呢?

我屋企個個都要交稅反而我好 欣賞政府醫院既醫生同 護士, 香港既免費醫療系統係全 世界 有名同公認高水平,佢地每日工作量之大吾係你一句話人hea就係既,公度d

多d感恩,你就會明白多d

複式洋房

我都覺 產前檢查,每次都要特登去,淨係去度高 磅重,跟住等成粒幾鐘見醫生,淨係問你一句 有無咩特別,無?咁兩個禮拜後再黎複診。。。有時真係好炆....

別墅

ctwkitty38 發表於 16-10-26 17:28
拿jetso就無的啦XD ,但最少要用得其所,我們個個打工仔都交得到有返咁上下都想政府保障下我們的社區基本 ...

好多人味係外國生活過,所以先以為香港係地獄,係外國住過才知道香港係天堂,特別係如果係外國大城市住過,你就知道香港任何事上既效率都係最高or起碼接近最高, 身在福中但日日仲要投訴埋怨

大宅

oceanlau 發表於 16-10-26 17:22

如果你有能力, 點解吾去私家醫院做產檢呢? 咁私家醫院服 ...

明顯無能力,開舖你估真係搵到咩,
我人工仲低過收銀員呀!

加上我唔係話等係問題,只係等候嘅安排。

首頁
12345...6

尾頁

跳至