爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

洋房

如題
不停話我唔夠細心照顧唔到佢。。。唉
新手做爸爸咩都唔識。有啲咩可以幫到佢
bb剛夠3個月咋

大宅

小朋友幾大呀? 你呢個問題去自由講場問會有好多c9 幫你

大宅

新手小虎爸 發表於 16-10-26 09:46
如題
都好多o野可以幫手稼,幫手換片,洗奶樽、同BB沖涼、拎出世紙......,埋身餵時媽媽都會口乾,俾啖暖水或者代茶太太飲啦,有時見到就主動做D o野,就o黎無奶粉尿片去買定先,唔好等人叫啦。o岩o岩生完會好攰,BB成日嗌又無覺好瞓,有時間咪幫手換片餵奶,等太太瞓多D。 男人除o左唔可以埋身餵奶之外,其他湊B o野都做到既。
簡單o的o黎講,總之俾太太食飯沖涼瞓覺埋身餵奶,其他o野唔駛佢諗,你放工返o黎就先同太太講聲辛苦你一日啦,跟住先問BB點樣。我都做o左新手老豆五個月啦

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

如題

有無可能是產後抑鬱,萬一是,你點做到足,佢都可以唔滿意,有說話

大宅

oceandeepsea 發表於 16-10-26 13:10
有無可能是產後抑鬱,萬一是,你點做到足,佢都可以唔滿意,有說話
Agree!

不過就算無產後抑鬱, 我地都無可能完全符合佢地既要求. 唯有盡做同埋自己忍下.

btw, 買粒鑽石比佢 ... 可以解決到好多問題 ....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

直接問佢想點,大家要坦的咁傾。

大宅

oceandeepsea 發表於 16-10-26 13:10

如系産後抑鬱可能要睇醫生,要小心處理

男爵府

回覆 新手小虎爸 的帖子

女人剛生產完生理及心理都需要適應,難免情緒有起伏,若平日日間沒有人幫手湊就更壓力大。除了如樓上嗰位5個月新手爸爸所講,多留意可幫忙的地方之外,俾太太呻下鬧下,等佢可以宣洩情緒,情緒得到舒緩就冇咁容易有抑鬱,不過樓主都要幫自己舒緩下,用正確方法調理下身心靈。努力!做父母的確吾容易。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

產後抑鬱,小心處理.

侯爵府

畀面勳章

如題

我係兩孩媽媽。 呢段期間,做老公ㄧ定要忍......

忍之餘, 都可檢討一下呢段時間究竟自己有無幫過手,有啲乜嘢係可以自己主動多D呢 。主動係好緊要。你知啦, 女人好唔嘜野都要講得出口,你先做 。佢有個細嘅bb,唔想呢啲時間 , 仲要同大少講出聲,大少先幫手ma.

不過因人而異,我係獨立型,有工人,只要揍B期間,大少唔使我理,又可去supermarket 買下BB野,都好好la.

如果驚唔覺意做咗啲佢唔想你做嘅嘢, 咁你都要扮下嘢, 問佢洗唔洗點樣嚟幫下手, 先至真係落手落腳做, 費事做完唔啱佢心水 , 又踩地雷㗎啦。

如果屋企有可信靠嘅工人 或者屋企人 幫手睇下阿b , 其實你可以約下老婆 , 兩支公 搵藉口 落街買下bb嘢 , 等佢可以行開下散下心 , 都係一種舒緩壓力嘅方法, 又可以增進下感情囉.

男爵府

開心吸收勳章

我都係日日都係咁比老婆鬧果D男人, 其實我自問已盡力, 但放左工真係會有D失魂, 係自己能力範圍內可以做既都去做, 自己既事, 放埋一邊先, 先KO左老婆需要及BB需要先. 我都係咁去生活, 希望師兄加油!

侯爵府

畀面勳章

乜都係老婆行先,bb 第二(可能心唔係咁想)但面唔可比老婆知!明嘛⋯⋯

男爵府

開心吸收勳章

潘高壽 發表於 16-11-15 00:26
乜都係老婆行先,bb 第二(可能心唔係咁想)但面唔可比老婆知!明嘛⋯⋯

我就係乜都老婆行先, 但佢都照鬧 .....

民房

如果係生完BB呢段時間先咁大情緒, 你就忍下啦, 而家佢地大晒架, 0岩0岩幫你生件蛋散, 受左咁多苦。
不過如果佢之前都一直係咁, 我唸佢情緒有問題, 呢樣野仲薹搞, 你唔好同佢硬碰, 你越駁咀只會越嘈, 要搵佢開心果刻先可以反映下, 可能仲要靠人地把口, 總之你既然都忍左咁耐, 就慢慢黎, 心情唔好搵D FD吹下水啦~

複式洋房

忍下啦+1

公爵府

牛年勳章

老婆仔, 辛苦妳了, 我返來了, 攬下佢, 推開你也每天照做, bb 有無蝦妈媽, 等爸爸冲過谅, 我就接捧好好照顧你, 等媽媽休息下睡番覺先。 問下老婆有咩需要你做, 告訴她俾一晚時間你, 慢慢一步步做.

公爵府

牛年勳章

老婆要求唔好坩高呀! 我鐘意見到妳笑呀!

I love u

公爵府

牛年勳章

老婆, 妳看下bb, 越來越cute, 全靠你揍得bb 咁好, 將來他一定錫唒妳啊!

複式洋房

新手爸爸,新手媽媽,好多野要學,情緒要控制,我都試過,同老婆睇多啲育嬰書,無咁多問題,心情就自然會好!

複式洋房

忍下啦+2

首頁

尾頁

跳至