家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

侯爵府

好媽媽勳章

停親都冇好野
原文章由 理財小貼士 於 08-11-24 17:01 發表
早前我說過只會看好 9 / 941 / A50 ,而2888就看淡。我更相信下一次大裁員會在2888。

今日2888說要供股集資。一般供股的原因會是 :
- 有重大收購
- 內部出現資金問題

我看後者機會比較高。

無錯,2888的升幅比5号 ...

禁止發言

大宅

最近英國巴克萊銀行(發A50那間銀行)
曾在10月31日集資73億英鎊
以應付英國新的現金儲備目標,
避免使用英國政府為接管銀行
所準備的紓困資金.

當時拒絕政府注資的還包括渣打和HSBC.

巴克萊當時決定集資, 他成功了.
現在渣打供股, 不算是什麼吧....
現在有淡馬鍚等主要股東和包銷商出面
接受方案, 我們這些小股東需害怕什麼?

供股是好是壞, 還需深切了解其業績和前境.
渣打一直保持正增長, 相比HSBC
亦少沾次按投資及I BANK業務.

不要忘記渣打是香港發鈔銀行.....

相關報導:
http://hk.news.yahoo.com/article/081031/9/90eo.html

渣打消息:
http://www.quamnet.com/quote.action?stockCode=2888

強烈推薦中國人壽~

大宅

持有渣打約19%股權的大股東淡馬錫支持渣打供股方案, 並按比例供股, 並會參與作為供股包銷商之一。 其他包銷商為摩根大通、瑞銀、高盛
強烈推薦中國人壽~

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

淡馬鍚都供既話, 真係唔駛驚
你睇番往續佢地勁過我地外匯基金好多

大宅

原文章由 floraya 於 08-11-24 18:45 發表
淡馬鍚都供既話, 真係唔駛驚
你睇番往續佢地勁過我地外匯基金好多

渣打是香港發鈔銀行,
有限制的啦....不讓新加坡入侵香港.
強烈推薦中國人壽~

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之前淡馬錫增持渣打到19.xx% 時
已經有傳淡馬錫唔重視渣打既發炒地位
不過我又覺得其實佢地仲係有顧慮的
否則而家跌到咁平一早就增持超過20%啦

但今次供股佢唔供足又可能會俾人攤簿左個股權
所以真係好難講佢會點做

大宅

原文章由 floraya 於 08-11-24 21:21 發表
之前淡馬錫增持渣打到19.xx% 時
已經有傳淡馬錫唔重視渣打既發炒地位
不過我又覺得其實佢地仲係有顧慮的
否則而家跌到咁平一早就增持超過20%啦

但今次供股佢唔供足又可能會俾人攤簿左個股權
所以真係好難講佢會點做 ...

香港政府說了會跟進嗎.
反正今次供股是全球性, 不只香港的.
我會供呀, 反正我只有2手.
你呢FLORA?
強烈推薦中國人壽~

大宅

我想問我 $101 入左, 我係咪應該止蝕離場?

我唔係好明供股既意思, 依家我係咪一係繼續俾錢買 (供), 一係沽貨走人?

(因為我上forum見d人都係講走人或者供股, 冇話keep住牀下底)

別墅

原文章由 apanman88 於 08-11-25 00:02 發表

香港政府說了會跟進嗎.
你呢FLORA?

我有一手, 咁要比幾 供股呀, 不過我都唔驚, 依家買得股票, 預左長擺.

男爵府

原文章由 apanman88 於 08-11-25 00:02 發表

香港政府說了會跟進嗎.
你呢FLORA?

我冇渣打啦
不過如果有既話長渣就實供
短炒又數量少就未必供啦

琥珀宮

明日就會除淨, 已經沽唔切啦, 如果唔供可以將供股權賣出.

原文章由 xueyu 於 08-11-25 09:13 發表
我想問我 $101 入左, 我係咪應該止蝕離場?

我唔係好明供股既意思, 依家我係咪一係繼續俾錢買 (供), 一係沽貨走人?

(因為我上forum見d人都係講走人或者供股, 冇話keep住牀下底) ...

伯爵府

I have sold my 1 only lot of 2888 a few days ago at $99 (bot at $105). However, am seeing this on my HSBC online investment page:

02976 STANCHART RTS 16 44.700 715.200

where 02976 is stock code, and 715.2 is the amount. So SCB is giving me this free? As I see that I can sell this. Pls advice. thanks!

大宅

原文章由 木土土 於 08-11-26 20:21 發表
明日就會除淨, 已經沽唔切啦, 如果唔供可以將供股權賣出.

請問賣出供股權, 同平時沽貨有咩唔同?
係咪都係股價就係我賣出既價?

我有 4 手, 即200股, 分得65 供股權, 剩下的 5 股 = 碎股?

我收到銀行信啦 (我用e-banking買入), 可以揀"認購新股股份" 或 "安排供股權作廢" < 即係咩意思? 如果我唔供, 我係咪即係等於賣"供股權" (個價點計?)?

我上網睇左一堆關於供股的概念, 但我都唔係幾好明 d 數係點計, 同埋見某論區好多人都話供股會蝕...我依家係咪唔可以沽貨架啦?

thanks

琥珀宮

你應該除淨後才賣出, 所以有供股權.

供股權最後買賣日期是12/12

原文章由 c-wong 於 08-12-2 14:53 發表
I have sold my 1 only lot of 2888 a few days ago at $99 (bot at $105). However, am seeing this on my HSBC online investment page:

02976 STANCHART RTS 16 44.700 715.200

where 02976 is stock code, ...

琥珀宮

你依家緊係可以沽貨啦! (both #2888 & #2976)

一手50股, 所以你係有15股碎股, 碎股都可以賣的, 不過通常唔可以 internet 做, 個價也會低少少

如果你唔供, 就自己賣咗去啦, 買賣同普通股票無分別 (stock code:2976), 記住, 要限期前賣出.

如果唔供又唔賣,rights 遲d會變廢紙.

如果渣打股價跌穿供股價(即係45.11), 咁供股就會蝕!

原文章由 xueyu 於 08-12-2 19:18 發表

請問賣出供股權, 同平時沽貨有咩唔同?
係咪都係股價就係我賣出既價?

我有 4 手, 即200股, 分得65 供股權, 剩下的 5 股 = 碎股?

我收到銀行信啦 (我用e-banking買入), 可以揀"認購新股股份" 或 "安排供股權作廢 ...

[ 本文章最後由 木土土 於 08-12-2 21:31 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至