跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

剛收到信要17年1月15前要過到去,想請問係咪一定要呢個日期前一定要到?定係可以過左去先然後再返港再過去呢? 可唔可以延期呢?

大宅

DoDoDoDo 發表於 16-10-29 18:52
剛收到信要17年1月15前要過到去,想請問係咪一定要呢個日期前一定要到?定係可以過左去先然後再返港再過去呢 ...

得90日通知?係邊種移民呢㗎?

大宅

Happy30 發表於 16-10-30 08:13
得90日通知?係邊種移民呢㗎?

我老公,仔都係加藉,只有我唔係,係咪叫團聚移民呢

大宅

剛收到信要17年1月15前要過到去,想請問係咪一定要呢個日期前一定要到?定係可以過左去先然後再返港再過去呢 ...
No extention. Mine even within a month. You can't go by the deadline?

大宅

BukeLuke 發表於 16-10-31 00:00
No extention. Mine even within a month. You can't go by the deadline?

因為一路都係諗住5月走,所以有啲不知所措。

別墅

請問大家的deadline 是否驗身後的一年?

大宅

你係咪16年1月做body check, 通常land日子係跟body check 後一年,所以好多人唔想咁趕都交左form先,之後叫先做body check!
你情況你一定要land 日子之前要到,之後返香港,好多人都係咁soft land左先,你search 下post, 重點係返港後,要親戚朋友代收PR card, 之後速遞俾你,你入境加拿大時要用,我land係Ontario 要差不多4-5個月先有咭!
同埋要準備好寄去嘅list, land時要交,詳情可以問下soft land jm點做!

大宅

你可以選擇short land 先

大宅

HoiChingMaMa 發表於 16-10-31 09:29
請問大家的deadline 是否驗身後的一年?

原來係,早知唔咁早驗身

大宅

coconutree 發表於 16-10-31 13:15
你可以選擇short land 先

咁請問知唔知softland有乜野要注意?例如重點係關於半年或9個月後正式land時的船運傢私物品.

大宅

回覆 prettysilly 的帖子

這個我唔太清楚, 要上網查, 因為身邊朋友個個講法都唔同, 怕教錯你

首頁

尾頁

跳至