懷孕前後

跳至

首頁
12345...30

尾頁

大宅

預產期2005年5月o既準媽咪入黎啦!

大家好! 我好開心呀! 擒日去左驗, 終於有左啦! 又開心, 心情又好緊張!

大家5月準媽媽入黎交流下啦!

:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

大宅

Re: 預產期2005年5月o既準媽咪入黎啦!

Hello!! 恭喜你!! 我依家有4星期, 預產期在5月頭, 但幾多號就未知, 其實點樣可以知道確定預產期呢? 另外有什麼要特別注意呢?? :-P
Pekklesiu

大宅

Pekklesiu,
恭喜你呀!
預產期個計法係: 懷孕9個月+7日
你m come 係幾多號呀 , 我可以幫你計喎.
至於有咩特別注意: 我會比平時小心,(例如: 行路慢啲, 唔好行咁多, 休息多啲, 唔好食西瓜, 黃瓜, 木瓜, 基本上所有瓜都唔會食住)
你幾時睇醫生呀? 我就book左9月18日.

大宅

我last M 是6月25日, 由於我M唔準, 所以好難計,不過我8月5日用棒棒驗過沒有, 跟住8月18日去醫生處check到有咗, 醫生話我有咗3星期, 我自己估預產期應該係5月初.
我會係9月14日到廣華做第一次檢查, 你係邊間??
另外, 我朋友介紹個婦科俾我就要book到10月中, 係咪好誇張, book咁耐.

Pekklesiu

大宅

你3週就驗到有左啦, 如果你8月18日有左3週, 咁就同我一樣啦, 我又係8月18日有左3週, 25日就4週, 我預產期係5月4日, 如果冇錯, 你應該都係5月4日. :-P
你個醫生真係好誇張喎, 要book咁耐, 我而家book左9月18日, 去婦科醫生到檢查, 政府我未book住, 因為我呢到新症係逢星期三(我住大埔), 所以我諗住睇左私家先! :-P

大宅

Pekklesiu,
你有冇唔舒服呀? 我成日都好眼瞓, 好攰, 但又瞓得唔好, 又好快肚餓, 好在而家冇嘔.
點解咁少5月媽咪嘅?

洋房

Hello!!!我係新會員,我都係啱啱驗到有咗.
請問去母嬰健康院檢查,係檢查d乜嫁??

洋房

Irisyoyo:
我同你情況一樣,都係好彩冇嘔咋,請問幾時會嘔嫁?

大宅

Ybyb,
恭喜你呀! 好開心又多左個5月媽咪!
去母嬰健康院到做檢查 係檢查尿液, 量血壓, 磅重,(其實同私家嘅差唔多, 不過, 私家多左照聲波) 而健康院做第一次檢查, 要抽血架, check 下你有冇貧血, 仲有好多好多…
幾時會嘔, 我都唔知呀! 個個唔同, 有啲唔嘔架, 我聽我個中醫講, 佢話啲孕婦多數6週左右至有反應喎,(仲話身體唔好嘅就會快啲有反應), 我地得4,5 週冇咁快喎! :mrgreen:
你會唔會政府同私家一齊睇呀?

侯爵府

畀面勳章

Hi,
恭喜你哋呀!我都係5月媽咪,現在3-4 週啦,我book 13/9去 checking囉。

洋房

Irisyoyo:
我係第一胎,所以乜都唔識架,咁抽血驗唔驗唐氏呢?係未一定要高齡至可以驗嫁?我兩邊都未睇呀,睇私家幾錢嫁?係未一定要睇婦產科呢?唔好意思,咁多嘢問.......

大宅

PW530,
我都恭喜你呀! 好開心越黎越多5月媽咪!

Ybyb,
第一次檢查抽血, 係唔會驗唐氏, 唔係高齡至驗唐氏, 我個朋友最近都喺健康院抽血驗唐氏(佢28咋, 但佢要求要做), 價錢好似大約 $900, 驗唐氏週期要12-14週左右至準, 平時去健康院到做檢查係唔使錢.
私家一定要睇婦產科架, 佢地專業, 仲有埋超聲波照, 可以睇BB喺你肚肚做梗乜, 健唔健康,器官完唔完整, 普通醫生係冇呢 d 設備, (婦科價錢大約$450, 不過有d好似好貴, 你最好問淸楚)

洋房

咁你地諗住幾時去健康院呀?

大宅

我原本諗住同私家相差兩個星期架, 私家book左9月18日, 健康院就9月29日, 不過嗰日係假期, 所以我諗要book10月6日.

洋房

健康院點book嫁?就咁打電話去就得嫁喇?

大宅

係呀, 要打電話book嫁!

別墅

我想請問各位, 發現有時有何先兆? 個肚會不會有少少痛痛地的?

洋房

Mrs.Fong :
我就覺得個肚扯住扯住,都有D痛痛地,谷胸,乳頭好敏感咁lor.

大宅

Mrs.Fong,
我個肚都有少少痛, 其實我嘅先兆, 都似m come feel, 唯一唔同, 就係體溫高, 有左BB嘅體溫會比平時高溫期再高d, 到而家我只係好眼瞓, 又易攰, 去洗手間密左, 其他先兆都冇啦.
你係唔係有好消息呢! :
Mrs.Fong 寫道:
我想請問各位, 發現有時有何先兆? 個肚會不會有少少痛痛地的?

洋房

我想問下,我最後M來係7月29,咁我預產期係唔係5月6呀?

首頁
12345...30

尾頁

跳至