跳至

首頁

尾頁

別墅

學資會的幼兒中心資助(2歲組別的),
話在社會福利署/教育署註冊的幼兒中心接受全日制托兒服務的可以申請,
咁問題係,去邊查到係咪在社署/教署註左冊呢?

係咪正式開得班的幼兒園及幼稚園都應該係註左冊呢?
咁英文/國際/雙語幼兒園係咪都可以申請呢?

別墅

唔好意思,岩岩查到,
我心儀的學校是私立幼兒園,在教育局有註冊編號為567124,咁係even佢係私立兼國際,係咪都可以申請呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章

你可以問學校架, 不過以我所知係無得資助架, 要返全日班的政府幼兒院先有架.

原文章由 kwanaty 於 08-11-26 00:03 發表
唔好意思,岩岩查到,
我心儀的學校是私立幼兒園,在教育局有註冊編號為567124,咁係even佢係私立兼國際,係咪都可以申請呢?
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

私立既應該係無。佢地認為你有錢讀私立既就唔雖要佢地支助啦。
政府支助既育嬰園或直屬幼兒園先有。
學劵就人人有份,政府支助共3年。

別墅

哦, 其實我係有問過其中一間私立既國際幼兒園, 2歲返全日係可以申請的(雙職父母及有入息限制), 不過interview之後無收到我仔.

之後去左另一間interview, 收左, 佢地答得我好籠統, 大意就係到時入學先再處理. 所以我想confirm下係咪所有有教署註冊的都可以申請.

另, 其實2歲班無學劵, 度度都咁貴(3千幾4千幾), 教署話幼兒服務資助現已擴展到全部在教署及社署註冊的所有開辦2歲班的幼兒園喎.

以及, 私立幼稚園其實都有資助, 只係資格好嚴, 唔係人人都申請到.

做父母係想俾最好既子女, 只係呢個市道, 真係想慳得一蚊得一蚊...

珍珠宮

2024年龍年勳章

申請資格

(2)幼兒中心(0–2歲組)及幼兒中心(2–3歲組)
   在教育局/社會福利署(社署)轄下的註冊幼兒中心(即育嬰園、幼兒園或幼稚園暨幼兒中心)接受全日制託管服務的兒童。
   在教育局/社會福利署(社署)轄下的註冊幼兒中心(即幼兒園及育嬰園)接受全日制託管服務。

珍珠宮

2024年龍年勳章

不如你直接打去學資處問啦: 2154 2130

珍珠宮

2024年龍年勳章

岩岩在另一邊媽媽會見到有人話打去問過, 回答如下:

"總之學校冇學卷,就連學生資助都冇,包括返全日制都冇"

不過你都可以再問下既, 如果問到有or無, 可以話聲我知嗎??

大宅

其實我懷疑申請資助係要間學校做EXTRA野,所以好多並非非牟利既學校都費事幫你攪

別墅

學資會話有, 叫我去學校問佢地攞form+學校蓋印先得;

我再問學校, 佢意思就係有, 但叫我自己去搵表, 跟住又話有好多審查喎, 又話要咩咩咩証明先得喎... 再跟住就話到時正式入學先搞, 咁即係應該有囉.

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實我個囝依家在幼兒院讀緊歲半班, 係學校比form我填架, 我填好晒交比學校, 學校幫我填埋佢地要填既野, 再加蓋印呀....校長簽名呀等等, 之後係佢地幫我交去學資處架.

我好似無聽過自己交去架, anyway, 提提你千祈唔好在網上download d form黎填呀, 一定要搵到正本黎填, 因為學資處唔收影印本架, 如果你交左影印本佢地會call你要你全部再填過再交比學校填野&蓋印架, 咁就又side時間又麻煩左學校羅.

其實如果o個間學校有得資助, 佢地校務處一定有呢d form的正本比你架, 你再問下佢地admin啦.

原文章由 kwanaty 於 08-11-30 15:36 發表
學資會話有, 叫我去學校問佢地攞form+學校蓋印先得;

我再問學校, 佢意思就係有, 但叫我自己去搵表, 跟住又話有好多審查喎, 又話要咩咩咩証明先得喎... 再跟住就話到時正式入學先搞, 咁即係應該有囉. ...

別墅

如果現時讀緊育嬰園攞緊資助(0-2歲組別), 到入幼兒園(2-3歲)班, 而該學年仲未完結, 係應該填轉校form, 唔需要重新申請.

珍珠宮

2024年龍年勳章

就算轉校紙都係要正本.

原文章由 kwanaty 於 08-12-3 22:23 發表
如果現時讀緊育嬰園攞緊資助(0-2歲組別), 到入幼兒園(2-3歲)班, 而該學年仲未完結, 係應該填轉校form, 唔需要重新申請.

侯爵府

好媽媽勳章

n 班-全日班 係可以申請資助, 不過要証明父母雙方都要工作, 無人照顧到bb, 係有需要送bb去n班.

不如你check 清楚個入息限制先啦, 據我所知, 一家三口個限額只係2萬鬆d.

ps: n 全日班一般係$2,100-$2,300 左右

珍珠宮

2024年龍年勳章

佢上面個post已講左佢拎緊育嬰院的支肋, 只需填轉校紙, 所以你唔駛擔心佢啦, 一定申請到.

原文章由 叉燒媽咪 於 08-12-9 16:36 發表
n 班-全日班 係可以申請資助, 不過要証明父母雙方都要工作, 無人照顧到bb, 係有需要送bb去n班.

不如你check 清楚個入息限制先啦, 據我所知, 一家三口個限額只係2萬鬆d.

ps: n 全日班一般係$2,100-$2,300 左右 ...

首頁

尾頁

跳至