跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

有無人移居到加國後後悔? 還是為下一代著想, 陪他們一起到加國讀書? 香港太亂了~ 讀書太辛苦了~

大宅

貝_貝 發表於 16-11-4 22:30
有無人移居到加國後後悔? 還是為下一代著想, 陪他們一起到加國讀書? 香港太亂了~ 讀書太辛苦了~ ...
I am the second generation that I raised in canada. Even I worked in Hk for 15 years, no doubt coming back as I can't suffer the HK enviroemt anymore. There're pros and cons in both places. Overall I found canada better than Hk

男爵府

每個家庭都唔同架喎, 如果係為小朋友, 我會覺得加拿大好啲, 起碼細個讀書無咁大壓力, 但係相對又有其他問題嘅。 如果得兩公婆無仔女,香港就多姿多采啲嘅。

大宅

現在什麼人都走㗎啦

男爵府

2024年龍年勳章

BukeLuke 發表於 16-11-4 23:53
I am the second generation that I raised in canada. Even I worked in Hk for 15 years, no doubt comi ...

老公叫我諗清楚。 越諗得多咪即係比借口自己。 因為人偏向保持現狀。 老公返咗黎香港十幾年。 小朋友讀書又唔係咁好成績....仲要考慮什麼?

複式洋房

貝_貝 發表於 16-11-5 10:57
老公叫我諗清楚。 越諗得多咪即係比借口自己。 因為人偏向保持現狀。 老公返咗黎香港十幾年。 小朋友讀書 ...
我有兩個小朋友,為了他們,我和老公願意放棄香港非常穩定的工作,想盡辦法去加拿大。你老公好正確,你要想清楚。去,係一個挑戰。
但我們這一家認為值得。

子爵府

好媽媽勳章

人人唔同, 仔女幾大? 都要諗佢哋肯唔肯, 想唔想走, 要佢地掉低自己D朋友, 對細路嚟講朋友好似世界咁大

細路香港讀書成績唔好原因係乜? 唔係走左就可以解決所有問題架喎... 若真心係教育制度問題可能走就有用, 但如果本身學習態度問題, 過嚟讀Public school仲hea咁會點呢?

真心講, 無嘢係可以one time fix... solution to everything... 要諗下眼前個問題係咩...

利申, 我鐘意加拿大多好多, 仔女好細, 適應得算好好

複式洋房

為自己,香港
為下一代,加國

大宅

回覆樓主:

當睇到依幾日香港所發生嘅事好心痛,真係無將來。

洋房

香港係好,但將會愈嚟愈大陸化,接受到ok囉,唔得既就早走早著,移民入籍門檻愈嚟愈高,香港環境愈嚟愈差,過五年十年香港唔知會點,到時先搞又難搞左~

大宅

為了小朋友,一定選加國.

大宅

SamanthaVikkie 發表於 16-11-8 11:12
香港係好,但將會愈嚟愈大陸化,接受到ok囉,唔得既就早走早著,移民入籍門檻愈嚟愈高,香港環境愈嚟愈差, ...
I don't have any kids, but I 受夠了. Sooner or later we will lose the job due to the age. Why not moved back earlier when still young? Employers here prefer experienced staff rather than young people. Then, I can survive until the retired age.... Then I proved my decision is correct according to my plan...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

一定係加拿大,小朋友返加拿大讀書,等佢第時多條路揀,佢自己可以選擇香港定加拿大工作

男爵府

2024年龍年勳章

susumi123 發表於 16-11-13 11:11
一定係加拿大,小朋友返加拿大讀書,等佢第時多條路揀,佢自己可以選擇香港定加拿大工作
...

擔心過到去要靠老本

珍珠宮

貝_貝 發表於 16-11-17 12:33
擔心過到去要靠老本

只要肯降低要求,加拿大唔會餓死人,一係是但一方做太空人

男爵府

2024年龍年勳章

susumi123 發表於 16-11-17 12:39
只要肯降低要求,加拿大唔會餓死人,一係是但一方做太空人

另一半話依家想過多幾年儲多d錢先走。

珍珠宮

貝_貝 發表於 16-11-17 12:43
另一半話依家想過多幾年儲多d錢先走。

我諗住叫老公最初個幾年做住太空人先,之後佢先一齊過嚟,搵錢一定係香港好

大宅

susumi123 發表於 16-11-17 20:55
我諗住叫老公最初個幾年做住太空人先,之後佢先一齊過嚟,搵錢一定係香港好
...

我兩個小朋友,係加國會多啲時間陪佢地,但無親人係呢邊,所以樣樣靠自己,過咗黎年幾暫時都仲享受。。。

小朋友過黎第二個月已經適應,生活、學校都ok。

香港依家愈來愈亂,我當初放棄香港事業過黎,個心都十五十六,但又會諗,離開的機會唔係人人有,老公97時移民黎,依家跟佢回流,已經比就好多人幸運,起碼仲有得揀,當時都係諗,如果認真唔適應,最多咪番香港,唔會死人,所以就行咗呢步!

香港人適應力咁強,唔好太擔心!

珍珠宮

yyyokehk 發表於 16-11-21 04:56
我兩個小朋友,係加國會多啲時間陪佢地,但無親人係呢邊,所以樣樣靠自己,過咗黎年幾暫時都仲享受。。。
...

你小朋友過去時幾大? 我本來諗住等阿女讀完小學先返去,但d人話太大個驚英文學唔好,所以依家諗住早d返去,或者讀完2,3年級度就走。但我過到去,一樣要由頭嚟過,搵屋,搵工……我有朋友返咗去1年都搵唔到野做

大宅

susumi123 發表於 16-11-21 08:34
你小朋友過去時幾大? 我本來諗住等阿女讀完小學先返去,但d人話太大個驚英文學唔好,所以依家諗住早d返去 ...

我上年過黎時,一個3歲,一個7歲,本來今年兩個一齊番學,時間上應該自由好多!點知,意外懷孕了。。。依家仲托緊4個半月。。。又一偉大project!(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至