論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

決定要炒工人,佢好過份, 發脾氣鬧我,已經忍咗佢幾次, 兩星期前星期六我帶完啲仔去學游水返嚟,啲濕泳衣用膠袋裝住未洗, 返到嚟食完飯擺咗喺度佢都唔攞出嚟洗, 到臨瞓我見仲未洗,我話點解仲唔攞出嚟洗,因為已經試過一兩次都係咁, 擺到星期一,我話上次已經係咁,我稍為大聲少少話佢, 只係講件事冇針對佢冇攻擊佢, 佢就好唔高興發曬脾氣,話你唔鍾意我就唔撈,跟住走入廁所即刻幫我洗嘢同埋大力嘭道廁所門, 我敲門叫佢出嚟同我道歉 ,你唔可以嘭我道門,跟住佢即刻走入房打俾agent 喺度 bili bala,我怕咗佢,我就同佢say sorry話我語氣重咗啲, 希望你明白我都壓力好大,咁佢就即刻收線,又話今次佢forgive me

上星期三早上, 我老公聽到佢大力拍大仔起身返學,我老公問佢咩事,佢形容話大仔踢佢,之後我再問返大仔,大仔話係佢大力拍佢起身先至踢佢,並唔係大仔踢佢先,佢先打大仔, 我覺得佢對小朋友冇耐性冇愛心,我老公當時又係話咗佢兩句唔可以樣對小朋友,佢仲話我幫你教仔, 又發脾氣話阿sir唔公平, 佢發親脾氣都好大聲同我哋講嘢

我哋21/11號通知解僱佢,佢21/12號走, 佢做咗八個月,我哋已經計埋年假賠足錢畀佢,買埋馬尼拉機票畀佢,佢白紙黑字簽收曬以上所有野,拍埋video, 不過我哋冇包行李費畀佢,到上機嗰日,佢打電話畀我老公話我哋做乜唔包行李費,我哋話勞工處冇話要包,佢應該係30/12號上機,4/1我哋收到勞工處封信話佢要追討返$1800機票錢,即係話佢冇上到機,大佬,而家我哋賠咗機票畀佢,佢自己唔上機,就可以咁樣追討嘅咩?勞工法例冇話陪機票要包埋行李費,我哋有冇理虧?

呢個工人又懶又黑面,清潔執拾求其,對細路仔冇愛心, 仲要日日晨早煮定晚飯,到我哋放工返嚟先用微波爐叮返熱畀我哋食,而家仲要咁樣玩嘢!

LydiX PlagX Ib-iX, WX139XXX(5)

大宅

回覆樓主:

兩日後星期五早上,其實應該話朝朝都係咁,細仔好痴我,刷牙洗面換衫食早餐都要黐實我, 我又要趕住換衫返工, 我已經同佢刷咗牙洗咗面換埋校服, 跟住叫細仔出廳食早餐,叫工人幫手餵佢快啲食,其實當時已經夠鐘要出門口, 咁我入房換衫化妝, 十分鐘後,我出來見細仔仲未食早餐, 佢又入咗廚房唔知做乜, 咁我就好炆,因為已經夠哂鐘,已經遲到, 我話你做乜仲唔快D餵佢食早餐呀,遲到啦 (語氣有啲重), 佢又話佢唔肯食, 我話咁你要幫我餵下佢食㗎, 真係遲到啦,當時我已經叫老公揸咗架工程車返嚟喺屋企樓下等, 我叫佢而家快啲同細仔落樓,呀sir喺樓下等緊, 當然我當時語氣都係比較重, 但講既內容都只係叫佢快啲, 冇人身攻擊佢, 跟住佢喺門口吖入屋大大聲咁鬧我,話你只係我employer,你冇權咁樣對我, 我都已經遲到我都唔想再同佢講,佢送完細仔返上樓, 氣沖沖直奔入房間,大大聲鬧我話我係一個衰僱主, 我已經遲到趕住走,佢仲喺度bilebala鬧我,佢仲想同我鬧落去,我話我現在唔想聽到你把聲,我要趕住返工,唔得閒同你講, 佢就走左入房又鬧又喊, 我忍住度氣,再走入房同佢講sorry, 佢跟住串串貢咁話我次次都係淨係識講sorry, 有咩用?
嘩!大佬,而家你係僱主定我係僱主? 佢真係好過份,態度囂張,仲要串返我,次次都係我同佢道歉,佢一句sorry都冇同我講過, 次次都係我同佢道歉都要重要受返佢氣,我真係激到 depression,心口乸住乸住

珍珠宮

回覆:工人激到我depressed

你有同佢講sorry, 佢都唔順氣,真係得寸進尺,其實係咪想你炒佢?!

子爵府

roseangel 發表於 16-11-20 18:30
兩日後星期五早上,其實應該話朝朝都係咁,細仔好痴我,刷牙洗面換衫食早餐都要黐實我, 我又要趕住換衫返 ...
掃打佢啦!
仲sorry!

象牙宮

roseangel 發表於 16-11-20 18:28
好stressed好depressed, 決定要炒工人,佢好過份, 發脾氣鬧我,一次又一次,已經忍咗佢幾次, 兩星期前星 ...

大家交流下。

11月, 我要和死印相處。 為老媽打扫除, 執屋, 分类, 收納。
1. 負能量爆灯。
2. 壓力之下, 令我失眂。

原因, 二, 三天, 印印出新花樣。 故意拖拉時間, 不想做事。

7-10:30 工作期間, 洗一戶廚房窗洗不完。 (我用半小時, 由上洗至地下) 才發現地下通水口, 被拉圾塞住。 (佢干的好事)
1. 一下子要飲 coffee, 停頓
2. 再過不久, 要食早餐, 停下來
3. 最后要煮自己午飯。 停滯

see 有冇人比我黑仔? ..... 整死不了我的。 我不相信中國人的智慧, 能力, 差過外傭…?

老媽老了, 不懂怎菅工人了, 怕冇工人用, 也不想子/女為她菅理家, 年多留下一大堆爛攤子, 由我收拾。
而且老媽想佢做完約。oh my god, 連我自己, 難明白老媽思維方式。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

回覆樓主:

如果姐姐影響你情緒,咁就炒啦。請姐姐唔應該變成咁

別墅

唉,乜你個工人咁似我辭職嗰件?我e家反而好輕鬆

wcpcelia    發表於 16-11-24 15:14

別墅

唔夾就分手吧!對她們好唔等如她們會對返你好的。正常的工人就會這樣,心理不平衡或本身自私的工人,看外表是看不出的!

大宅

回覆樓主:

我都知佢本身佢家庭都有好多問題,最近佢隻腳腫左又痛,但佢工作需要一定要接送兩個仔返學放學學嘢,唔知係咪因為咁所以佢最近情緒都唔好,但都唔應該發僱主脾氣,明明自己唔啱,從來都唔會同我講道歉,次次都理直氣壯好似佢啱曬, 仲要鬧我, 我都有大聲,但我只係同佢講件事,冇用說話攻擊佢

侯爵府

roseangel 發表於 16-11-20 18:30
兩日後星期五早上,其實應該話朝朝都係咁,細仔好痴我,刷牙洗面換衫食早餐都要黐實我, 我又要趕住換衫返 ...
佢係完约定海外?就咁睇佢可能有情緒病

侯爵府

你同佢都吾開心一齊住,佢吾鐘意你份工,你快D揾個個

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

分明博炒.

水晶宮

roseangel 發表於 16-11-20 21:32
我都知佢本身佢家庭都有好多問題,最近佢隻腳腫左又痛,但佢工作需要一定要接送兩個仔返學放學學嘢,唔知係 ...

我見你都幾忍得下, 但係同工人始終唔夾, 不如早d分手, 免得令自己抑鬱

大宅

dyl 發表於 16-11-20 21:35
佢係完约定海外?就咁睇佢可能有情緒病

佢係本地斷約,因為果時我好趕人用,agent係朋友,但係佢嚟咗冇幾耐我都發覺佢經常黑面,我都唔係好鍾意佢,諗住畀個機會佢,慢慢大家磨合,而家做咗都半年

大宅

回覆樓主:

佢年紀都唔細49歲, 老屎忽嗰隻,我覺得佢做嘢越嚟越那西求其,有時間就成日走入房玩ipad, 如果只係服侍大人可能ok,但要湊細路仔佢就唔夠耐性愛心細心, 優點係老實唔貪心,但缺點就真係脾氣暴躁臭串

大宅

birdbird 發表於 16-11-20 22:09
我見你都幾忍得下, 但係同工人始終唔夾, 不如早d分手, 免得令自己抑鬱

冇辦法唔忍,揸頸就命,有兩個仔,我同老公都要返工,冇辦法唔請工人

子爵府

你吾好下下同工人講sorry!我只會系我真係做錯事或者吾好意思:譬如吾小心踩距腳、夜晚距已經入房休息但又需要叫距出黎幫手做小小野等等既時候先會講。

但你既情況明明次次都係距先做錯你先會講野心急d,但偏偏你次次又講sorry在,所以擺明將個機會主動讓比距來佔上風

呢d就好似系外國如果發生交通事故你吾好甘快講sorry住,等警察保險公司黎人後由距地決定邊個錯,如果你講sorry先分分鐘個責任就由你主動承擔埋,甘找數果個咪係你囉

大宅

回覆樓主:

我say sorry係因為唔想佢繼續發癲,亦都唔想傷害大家關係,我以為我仁慈對佢,佢都會反省下自己有冇唔啱, 或者會覺得唔好意思,但原來咁樣做係冇用,只係我自己蠢, 反而比佢恰返轉頭

子爵府

roseangel 發表於 16-11-20 18:28
好stressed好depressed, 決定要炒工人,佢好過份, 發脾氣鬧我,一次又一次,已經忍咗佢幾次, 兩星期前星 ...

點解吾請過一個?比佢咁蝦?佢又不是做得好,隋性吧,快D去搵個新的,即炒

大宅

回覆樓主:

明天會約agent上來同佢談判,我已決定唔用佢,和平分手

wcpcelia    發表於 16-11-24 15:14

首頁

尾頁

跳至