心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

好唔開心 - 老細resign 左

今朝收到美國總公司inter-office memo, 我個頂頭老細o岩o岩係 27 號係美國果邊resign 左! 消息太驚人,來得太快,我成日都未能接受, 原本好地地,佢月頭話去美國果邊同家人一齊入籍,話9 月先返. 上星期我去泰國旅行,星期5 打過電話比佢都無講有事發生?? 唔明點解咁"闖猝"! 佢人工又好,福利又好,公司比埋housing allowance - total 超過 $ 70,000/月, 點解要自動走嗟....:cry:

雖然平時佢係婆媽D (嚴格D黎講- 係好似女人既男人)但對我都算好( 起碼我可以成日週圍去,食lunch 食幾點都得,又唔洗準時返, 係公司又可以時時上網,做自己野....等等)

唉,唔識講呀~~頭先佢返過黎office 執拾自己物件時,我只係企係佢門口,佢無講太多,只係叫我take care 自己.....好傷感!:cry: (整到我成日都無心情上網報料tim!)
  Love your family!

大宅

Re: 好唔開心 - 老細resign 左

呢d心情.. 我都試過, 話說我公司(跨國)賣左香港個office俾個鬼佬, 轉做代理形式. 鬼佬請唔起公司既hk office director, 各level既mgr.. 嗰日.. 見住director, mgr執野, 真係好傷感, 個個下午都冇做野.. 喊既喊, say goodbye既say goodbye.. 佢地真係走時果氣氛仲好記得..

當日我地係會議室開左個farewell party同lunch.... director講多謝時, 男人老狗 既director都忍唔住流淚..

打後.. 仲有幾次裁員.. 

:cry: :cry: :cry: :cry:

我地公司好人情味同好warm.. 所以特別唔捨得.. 成2年咯.. 仲間唔中想起佢地架..

大宅

:cry: 小白427, thanks for reply!

別墅

瑩瑩, 唔好唔開心啦...當然時間咁耐都有感情, 比心機啦!

dlam *****

大宅

瑩瑩 ;

不用擔心, 明天會更好.

子爵府

瑩瑩,

唔好唔開心拉, 呢個社會是咁, 天下無不散之筵席, 可能佢的離去, 覺得前途更好呢!

你份工都好free, 而家好難搵. enjoy it! :-P
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

洋房

瑩瑩

你老頂禁好, 唔怪得你唔捨得佢啦! 人一生真係好多轉變, 你不要太難過 ! :wink:

大宅

Thanks...[size=small]dlam, 花花, Betty 媽咪 & 蕎蕎騫騫媽咪,

老細走左之後, 咪= 我多左好多野做囉 (不過, 講真,係呢個時勢, 有得做總好過無得做)

伯爵府

瑩瑩:

好似betty咁講, 你要好好工作下去呀~

另外, 講開, 我其中一位老闆將會被調職, 我都好唔捨得佢走呀~ 所以, 我好明白你的心情.

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

好唔開心 - 老細resign 左-> me too

Although we worked together only 4months, he is good guy. I feel so upset. Today is his last day & his resgin is in short notice. It happened in these 3days only. He felt it is difficult to work w/ CEO. So, he chose to fire his boss. On the other hand, another new job is waiting for him. He will start his new job next wk... good luck
Stay Hungry , stay foolish !!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我都有差不多既經驗 ...

係我跟左 11 年既 日本人 老細 掉去 大陸工廠做大老細, 個時大家(香港 office 同事)都好吾開心, 幸好當時佢係會 1 個月回港 1 次辦公事, 都叫大家可以見下面.
而後期 head office 因為搵吾到適合人選做佢 hk 個位, 而佢就繼續個 2 個offices director. :mrgreen:

男爵府

好媽媽勳章

瑩瑩, 呢排我忙於細仔開學, 我佬又唔舒服, 大仔又話要揀小學, 忙到出晒煙, 呢排好少上來睇野, 唔知你 boss resign 左 tim, 你點呀? 係咪好唔開心呀? 如果想人陪下你傾下, 你可以搵我架, 我應該星期三就可以回覆正常返工架啦(因為呢排都係返半日工咋),我可以陪你食 lunch,你唔好唔開心啦, 你不嬲係開心果來架嗎? 你女最近幾好嗎? 我細仔今早發燒呀, so 返唔到學, 只開學幾日咋就打敗仗 lu!

大宅

Thanks all, ...[size=small]helenjoe, hihin_ma, BOBO128 & Bobo,

好老細真係好難求, 但我個老細又未至係好好果種,果日收到消息既心情, 其實好似聽到有識既人/朋友"唔係度"( pass away) 既感覺就真:cry:

Bobo, 我都好忙,呢排無得咁free ,遲d 先約你lunch 呀?多謝你呀

首頁

尾頁

跳至