論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 熙媽咪 於 08-12-3 01:11 發表
佢地羅假去產檢我地果日咪扣人工law, 我去檢查公司咪一樣扣.

No. They can get sick leave/attending cert from Dr. Then, they can get the salary(according to law).

大宅

根據法例, 主產前檢查有 (doctor cert.) 是可以放病假及有疾病津貼, 即五份之四人工 !!

D 工人真古惑 !

男爵府

係呀!最怕佢成日話唔舒服,就要服待返佢。
加上工人現在係睡上格牀,我個朋友話係唔係要轉牀備佢。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 過客 於 08-12-2 21:19 發表
講比你地聽, 工人大肚真係好煩, 好既就話簡單野都做下, 賤既, 成日都話 lee 度痛果到痛, 要 law 假睇醫生, 又要比假佢去做產檢,如果到時個b有事, 又話入你數, 要去告你 ,重有....最緊要係....佢地唔係 $3x,xxx 生仔費, $3x,xxx 係對付 d內地人, 而唔係外地人 (係真既, 唔信可以打去醫管局問下) 佢地都係 $100 一日咋, 香港生仔 d 醫療又好過佢地國家,所以佢地最鍾意大肚係香港生仔....., 假又有, $又有, 香港正苦又鍚晒佢地.......xyz xyz

多謝你資料, 原來外傭喺香港生仔咁平, 有冇搞錯呀?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 GuGu 於 08-12-3 10:10 發表
係呀!最怕佢成日話唔舒服,就要服待返佢。
加上工人現在係睡上格牀,我個朋友話係唔係要轉牀備佢。

仲要特登為佢做咁多嘢, 好唔公平啫, 僱主請外傭時冇預佢大肚個喎!

首頁

尾頁

跳至