烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

係商場見到呢隻鑊做promo, 請問好用嗎?

珍珠宮

大廚勳章

kk2008 發表於 16-11-29 11:58
台灣嗰面 d 用家話佢有易潔塗層㗎 !
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

子爵府

好媽媽勳章

回覆 khman 的帖子

thanks! 咁我考慮下先,$1000內有咩好介紹?

珍珠宮

大廚勳章

kk2008 發表於 16-11-30 01:13

thanks! 咁我考慮下先,$1000內有咩好介紹?
其實 . 我嘅個人首選都係 易潔塗層 嘅 "不銹鋼"鑊 ...使用 易潔塗層 要先認識吓佢嘅 "毒性" , 識得 "就住" 嚟用就可以安全使用㗎嘞

不過 , 如果用嚟煎煮 d 帶 "骨" 嘅食材 , 怕 d "骨" 會刮花 鑊表面嘅 易潔塗層 , 咁就迫住我改用 "黑金剛" (黑色 反光 搪瓷 塗層) 囉 ~

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

子爵府

好媽媽勳章

其實我都好buy黑金剛,可惜size太大,如果黑金剛有30cm or 32cm既深炒鍋, 咁就prefect.

男爵府

kk2008 發表於 16-11-29 11:58

我用緊,我覺得好用,仲介紹比我家姐,因為佢用咩鑊都痴底,但呢隻唔痴。

洋房

我前前後後用咗十幾種鑊,都係呢隻最滿意,唔黏,有鑊氣,夠熱,易洗,值得一試

複式洋房

好用,唔黏,有鑊氣.

男爵府

smile888 發表於 16-11-30 23:46
我用緊,我覺得好用,仲介紹比我家姐,因為佢用咩鑊都痴底,但呢隻唔痴。
...

請問可以煲醋,高溫炸東西嗎?

大宅

jsyau 發表於 17-1-1 11:36
我前前後後用咗十幾種鑊,都係呢隻最滿意,唔黏,有鑊氣,夠熱,易洗,值得一試

Jsyau, 你只好用是匡橋或是黑金剛?

洋房

回覆 wkymama 的帖子

匡橋

首頁

尾頁

跳至