夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

你地老公講過幾多次我愛妳?

妳地老公講過幾多次(我愛妳)?

翡翠宮

2021勳章

Re: 你地老公講過幾多次我愛妳?

無數咁多次~~~
數唔到喎 :mrgreen:

象牙宮

2022勳章 牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我就同佢講過好多次,我係近呢幾日同埋幾年前聽過佢講幾次啦!我諗我愛佢多過佢愛我 ^^

洋房

差不多日日說。最喜歡放工回家時或睡覺時說。

民房

唔記得喇喎..
佢突然失驚無神就會講下架喇...

子爵府

好媽媽勳章

me too!

大宅

小manman 寫道:
無數咁多次~~~
數唔到喎 :mrgreen:

me too

大宅

臨訓前啦, 我地大家都會講, 不過唔會講中文, 唔知點解好似好肉麻咁, 我地會講日文, 好似好d, 佢試過講中文, 但係我聽完後都有少少頂唔順

複式洋房

講多無謂
行動最實際...............佢話 haha

男爵府

結婚之後, 一次都無囉.

複式洋房

stkyo 寫道:
我就同佢講過好多次,我係近呢幾日同埋幾年前聽過佢講幾次啦!我諗我愛佢多過佢愛我 ^^

講得多等於愛得多?
Blog 網址【http://hk.myblog.yahoo.com/Villanelle-Leung】
Facebook 群組【為我們的乖孩子芊柔輸送正能量,戰勝病魔!】

大宅

以前晚晚臨訓一定講.......而家?
好少喇!
I'm not a yogi,but a yogist!

複式洋房

After Marriage, Never heard about it. >.<

複式洋房

我自問唔係對太太講過好多次「我愛你」,無論婚前婚後都一樣。

不過,在這寥寥的幾次或十幾次之中,幾乎每次都有一個共通點,就係有一種心底裡醞釀著的衝動和「忍唔住」不吐不快的感覺,所以我覺得自己講得「好自然」 。講「我愛你」這三個字時,我多數在前面加上「老婆」或者對她的暱稱,感覺冇齋講「我愛你」咁肉麻。

雖然好多人鍾意用英文或其他語言講,但係我個人覺得用中文講最好,因為夠直接。用其他語言我覺得硬係好似隔o左一層,似乎是為了「冇咁肉麻」而刻意製造「朦朧」,犧牲了「真摰」和「坦率」。當然,這純綷是我個人的感覺,其他人可能英文或其他語言比較好及流利,覺得某種語言更直接更適合自己。

Anyway,簡言之,我覺得說「我愛你」不一定要很頻密或流於形式或規律化,最緊要是說得夠「真摯」。當然,可以說得頻密而又不失「真摯」的話,我恭喜你們,你們真是愛得「如膠似漆」。模範夫婦喔!
Blog 網址【http://hk.myblog.yahoo.com/Villanelle-Leung】
Facebook 群組【為我們的乖孩子芊柔輸送正能量,戰勝病魔!】

複式洋房

老婆問, 我就講lor. 好少自己突然講架. 愛係在心中嘛
[size=xx-small]生命點滴匯成流金長河, 握你的手到天荒地老歲月流金, 年華老去, 心中的詩仍是溫柔的你.

複式洋房

歲月如詩 寫道:
老婆問, 我就講lor. 好少自己突然講架. 愛係在心中嘛

都唔一定。

有時「心」同「口」好似連鎖反應咁o架。愛到「心」也載不下(滿瀉時),連鎖反應就是「衝『口』而出」。哈哈... :lol:

複式洋房

成日都講架啦
邊記得喎 :mrgreen: :mrgreen:

大宅

He seldom says it.
He's a super-shy-shy boy!

男爵府

畀面勳章

經常講
真係數唔倒 :mrgreen:

大宅

唔會數住~太多la~

[size=x-small]囡囡 出世~重

首頁

尾頁

跳至