自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

係泰國買左枝椰子油, 買果陣係透明的, 返到酒店冷氣一凍即變白色仲凝固左, 但一拎上手郁佢兩郁就邊返透明, 返到香港擺係屋企日抖係透明油狀, 夜晚一開冷氣又變白色固體,
之後前排好似變左冬天之後, 一直到依加都係白色固體, 冇變返透明。
想問下大家知道點解嗎? 因為我主要用黎搽面, 依加咁樣我想用都用唔倒, 有咩方法可以令佢唔再變白色? 同埋變白色固體既原因。Thanks jms.
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

公爵府

Tingche 發表於 16-12-2 13:00
係泰國買左枝椰子油, 買果陣係透明的, 返到酒店冷氣一凍即變白色仲凝固左, 但一拎上手郁佢兩郁就邊返透明, ...

椰子油25度以下就會凝固

子爵府

畀面勳章

回覆 yl88 的帖子

真的嗎? 長知識了, 但依加長期天氣都凍凍地, 請問知唔知我枝油點算
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

水晶宮

椰子油一凍就變成固體,你用熱水坐下然後倒入個小闊口既瓶,用完又加落去咪得囉。

子爵府

畀面勳章

上網睇倒話冬天每次用之前都煮一煮佢, 咁成樽野又煮又凍又煮又凍...咁會唔會好易壞左

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

係泰國買左枝椰子油, 買果陣係透明的, 返到酒店冷氣一凍即變白色仲凝固左, 但一拎上手郁佢兩郁就邊返透明, ...

我支都系咁

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

Tingche 發表於 16-12-2 13:07
上網睇倒話冬天每次用之前都煮一煮佢, 咁成樽野又煮又凍又煮又凍...咁會唔會好易壞左 ...

你就咁用來搽面?好好的?

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

唔熱返佢,刮小小出嚟用,就得啦,一上手就即溶

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

搽面的話,手指摔兩下就溶啦,如果係細口樽,手掂唔到就轉落闊口樽或盒仔先,方便之後用,再唔係用長匙羹刮少少放落掌心,等體温將油溶咗再搽上面就得。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

畀面勳章

回覆:Tingche 的帖子

每次你只取出要用的份量/少量放小樽内坐暖比較好。

大宅

emily22 發表於 16-12-2 13:08
我支都系咁

搭單問句 AA枝油好用?係邊買?

子爵府

畀面勳章

回覆 emily22 的帖子

我同你果樽一樣, 完全變白色, 但如果天氣唔係太凍, 搵隻手初初下佢, 佢都會溶, 好搞笑, 但其實我只係早晚用少少上臉, 如果下下都用幾滴就要座暖都好麻煩。

男爵府

証明係純椰子油冇溝雜質,純椰子油會因溫度低會凝結

子爵府

畀面勳章

回覆 emily22 的帖子

係呀, 純果D椰子油可以用黎食又得, 用上臉都可以, 我本身油性皮膚, 唔太接受油性產品, 但椰子油我又覺得唔錯喎, 夜晚用成晚我覺得係有保濕左(唔知係唔係心理作用)

子爵府

畀面勳章

回覆 greenpea 的帖子

係喎, 叻喎JM! 唔該哂, 不過我係一樽仔裝睇下有冇相先, 好難刮出黎

大宅

回覆樓主:

所以我會用另一小瓶裝,用完再在大瓶加落去,用濶口瓶,如果唔係變固體後好難取出來。

wcpcelia    發表於 16-12-2 14:26

子爵府

畀面勳章

回覆 wllw 的帖子

由於在樓主POST內搭單問, 所以樓主依加要收返手續費。

子爵府

畀面勳章

回覆 老婦仁 的帖子

真架, 多謝JM提供知識下次去泰國去返果間度買

大宅

emily22 發表於 16-12-2 13:10
你就咁用來搽面?好好的?

我用來塗臉會生粒粒,有些人就話好潤,所以我只塗手、腳或身,你可塗少少位置睇吓適唔適合。

男爵府

Tingche 發表於 16-12-2 13:27
回覆 老婦仁 的帖子

真架, 多謝JM提供知識下次去泰國去返果間度買

真,但必須寫住45度,冷壓cool pressed

首頁

尾頁

跳至