跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:Quote:mandysio 發表於 16-12-13 15:54 呢

原帖由 cometingliu 於 16-12-15 發表
咁你理想係搬去邊呢?
以前岩岩黎個時覺得好靜.而家人越來越多.
想搬去離市中心更遠的地方.

大宅

highfive 發表於 16-12-7 12:31
係咪講緊 Sydney/Melbourne 等亞洲人多既大城市?

我係syd ,其他地方我唔清楚。

大宅

mecskw 發表於 16-12-8 00:26
反而鐘意填鴨式教育?咁相信外國教法唔適合你

就係唔想,所以我小朋友冇補。度補習的形式咪就係填鴨式。

其實,我都唔係好明何解為小朋友移民的家長,一來到就補習。咁其實移民係為乜。

伯爵府

goosema 發表於 16-12-5 19:30

都ok呀,起碼兩公婆都有時間陪小朋友!如果響香港可能一星期只 ...

呢個係香港都做到,如願意揾少d. 一個ftm, 一個做份冇咁忙的工都 ok

伯爵府

elizatyy 發表於 16-12-7 14:26
可能有啲家長想谷啲小朋友入selective schools 所以狂補習, 我身邊識嘅小朋友大部分放咗學都係去踢波或者 ...

唔只小學,中學都補,我識西人係亞洲人多的學校讀都補。
但我仔有個西人同學,爸爸係unsw都教授,佢二個小朋友讀一間係亞洲人都唔會比佢小朋友讀的排名唔得的中學。 排名對佢來講是虛名。

佢覺得要比小朋友空間,有興趣就自然讀得好。 佢地對小朋友真係唔會好似唐人咁。限死晒讀書時間。小朋友自由分配自己時間,佢地得閒就同小朋友傾吓計。 好relex.

我覺得呢個都係我移民的目的。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

1mocha 發表於 16-12-16 04:12
呢個係香港都做到,如願意揾少d. 一個ftm, 一個做份冇咁忙的工都 ok

搵少d,生活唔到!香港而家消費實在太大,我媽每次過黎都話澳洲食物平過香港

仲有樓呢,租唔平,最少$10000(新界),車費又$1000...

除非人工不斷有增長,否則大部分人都要2公婆出黎做野先夠維持
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

Eyma07 發表於 16-12-6 14:40
其實我要求很簡單,
第一有空间,蓝天,
第二有屋住(不是樓,是屋), 有車駕,

十分同意!!

珍珠宮

伯爵府

goosema 發表於 16-12-16 08:58
搵少d,生活唔到!香港而家消費實在太大,我媽每次過黎都話澳洲食物平過香港

仲有樓呢,租唔平,最少$100 ...

但我覺得呢度生活費貴過香港喎。 呢度水電煤保險貴。出街食又貴。

總計生活費平咗係因為乜都自己做返晒。又冇校車,工人,小學訂午餐,大部份時間自己煮。

買餸係肉比較平,其他菜果,都唔係好平。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

1mocha 發表於 16-12-17 03:04

但我覺得呢度生活費貴過香港喎。 呢度水電煤保險貴。出街食 ...

澳洲水電真係貴香港確實會平d。

菜其實都唔貴,不過我好少響超市買菜,通常去唐人超市,會平d,我屋企附近有間wholesale 菜店,去果度買就最平,平均平超市$1-2

無工人我當減肥除左吸塵拖地會日日做,其他都懶得就懶

移得黎就預左,無得同香港比較,馬c落地行,唯有響好方面諗
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

goosema 發表於 16-12-17 08:53
澳洲水電真係貴香港確實會平d。

菜其實都唔貴,不過我好少響超市買菜,通常去唐人超市,會平d, ...

agree x 2

子爵府

畀面勳章

正面期望:空氣好,空間大,食物安全,生活節奏無甘急速,阿女讀書會開心d。

負面期望:找工作比較困難,收入會少好多,儲唔到錢,家務要自己做,要減少額外支出例如美容,修身,整指甲等等。還有,有機會會受到種族歧視!

複式洋房

Sydney 讀書係比較大壓力,如果係華人圈子到長大更加大壓力,因為家長們會互相比較。而家係Brisbane ,冇selective school,一係private,一係public 。好同意有層主講,如果要好成績,澳洲唔會比香港好,香港識既野多好多,比較著重成績。我只想自己既小朋友係開心咁學習,唔好似自己咁,由小學補習補到中六七。

大宅

Eyma07 發表於 16-12-6 14:40
其實我要求很簡單,
第一有空间,蓝天,
第二有屋住(不是樓,是屋), 有車駕,
我同你諗法一樣, 而且我想俾返個開心童年小朋友, 絕對唔會叫佢去補習.
利申: 兒子而家2歲, 諗住到佢夠歲數入澳洲嗰邊的小一就一齊搬過嚟, 我就二月中會過澳洲FIRST LAND.

大宅

szekelvin 發表於 16-12-24 21:56
Sydney 讀書係比較大壓力,如果係華人圈子到長大更加大壓力,因為家長們會互相比較。而家係Brisbane ,冇se ...

Brisbane冇補習風氣?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Fatrix 發表於 17-1-2 05:47
Brisbane冇補習風氣?
Brisbane 一樣有補習社和私人補, 但補習風氣唔算旺, 因為佢哋冇特別分精英制 (除了Brisbane State High School),而且 HSC 亦唔需要考成個月 (逐科考),
但遲下就難講, 2018年開始 HSC 要轉制逐科考, 計 Atar.

複式洋房

回覆 Fatrix 的帖子

我都唔明,呢頭話頂唔順香港填鴨,嗰頭過到黎又自己去填鴨

伯爵府

1mocha 發表於 16-12-4 19:14
未移的有什麼期望?
移咗的又是否達到預期的期望?

講咗咁多期望,咁有冇人係真係覺得真係滿足到你的期望先?

有期望同滿唔滿足到係二回事。。。

伯爵府

cyue 發表於 17-1-7 17:33
回覆 Fatrix 的帖子

我都唔明,呢頭話頂唔順香港填鴨,嗰頭過到黎又自己去填鴨 ...

搬咗去另一個區,補習風氣重勁咗。 補習社一定有一間係附近。 重要有分好唔好。有家長真係個個星期六都山長水遠送去補習。一補就二,三個鐘。重要有補習社自己的功課。

別墅

Fatrix 發表於 16-12-7 12:09

Did u went to public school for open day? If so, I will not disagree with you in some degree, however, it depends on suburb as well.

首頁

尾頁

跳至