夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係ftm,結左婚先三年,個仔歲幾,拍拖時同老公嘻嘻哈哈咁好開心,但做左人阿媽後好多事都自己搞掂,老公就繼續成個大細路咁,有咩都叫我救佢,電腦壞左,漏水,連樂視開唔到黎睇波都要問我!?我都唔識嫁,又咪係要google跟住網友學...慢慢就開始對老公發脾氣怪佢30幾歲人重要靠返老婆搞,嬲果時真係粗口都講埋,不過事後又好後悔,覺得自己eq太低...老公有時係我唔為意時又對我上下其手,我反應都會好大,因為感覺好唔受尊重,當我玩具咁玩,但佢自己就覺得兩夫妻有咩所謂,我講完一次又一次,佢就每次sorry完再繼續...有時冷靜返落黎,我會諗返自己脾氣好似一年比一年差,到底係咪生完會咁定純粹係我自己太睇唔開呢?

男爵府

每個人都有脾氣情緒 ,與生完孩子無關係 !

拍拖和婚後的生活,會有很大變化,人亦跟隨而改變多少,這就是生活嘛 !

相信導致脾氣差,是家庭所有事由你擔當 ,一人兼顧多份責任,
積壓身心不能舒緩, 不自覺將情緒發洩在生活中。

建議與老公分配家庭各項大小事務 ,分工合作, 減輕壓力,
堅持不要樣樣嘢都救他, 否則助長他更依賴妳,更沒有責任感。

子爵府

畀面勳章

有左細路會對老公失去耐性,因為所有耐性都俾左個小朋友,已經極攰。。加上老公唔生性,唔幫手都算,仲要响你最忙時俾麻煩你,佛都有火啦係咪呀?!

大宅

唔關生唔生完事
我老公喺屋企都係咁
我都成日好嬲
但我未有bb

男爵府

開心吸收勳章

我老婆做左 FTM, 成日會借D E 就開我波, 鬧我東鬧我西, 總之樣樣都唔順眼. 但我已盡力去分擔家務.

大宅

kayikayi293 發表於 16-12-7 01:25
我係ftm,結左婚先三年,個仔歲幾,拍拖時同老公嘻嘻哈哈咁好開心,但做左人阿媽後好多事都自己搞掂,老公就繼 ...

好明顯係你無咁愛c6

伯爵府

回覆樓主:

你將所有精神都用黎湊b,仲要照顧多個大b,咁有情緒係好正常。明明d野佢自己做到,只係懶唔想諗/做,咪乜都搵你。你叫佢自己做返

子爵府

上下其手我個人覺得係情趣.....
但你唔鍾意就向佢反映吧..... 不過通常呢啲嘢反映左都無用。但如果有日佢唔再想掂你,你又驚啫.....
做媽媽後我做人都做得好暴躁,但我本身係唔鍾意細路,所以會咁。

大宅

回覆樓主:

可能真係湊仔用晒d 耐性,因為幾乎日日都係我自己湊,冇放過假,阿仔又唔鍾意爸爸...
以前可能重會覺得佢大細路相處得幾開心,到而家忙緊時冇人幫到手重要加多幾樣煩事俾我就真係激鬼氣...我試過講清楚叫佢自己解決,但佢真係可以去到最後都唔郁手,話佢自己做唔黎,一定要我幫手,果下真係火到爆...
不過原來都有媽媽係咁,咁即好平常事,我唯有睇開d啦...

大宅

咁我覺得你有脾氣都好正常.....如果你老公係咁依賴嘅話.

你應該搵次好serious咁同佢講你嘅感受,...你想點你唔想點....大家溝通清楚

大宅

我同你有少少分別~ 我都係生完BB之後對老公感覺唔同左,自己火爆左~ 我要返工,放工要湊B,老公就當我係秘書,乜都問我,乜都係我記,連佢自己私事....只要講過我聽,都問番我~ 而佢個腦只係掛住打機~

不過,佢都有幫手照顧一下BB既~ 但我真係好攰~

珍珠宮

回覆樓主:

我初初做媽媽都係咁,成日發老公脾氣,老公買錯少少野我都好不滿,但呢半年開始後悔對佢失去耐性,慢慢對佢好返好多,至少唔會亂發脾氣先

大宅

回覆樓主:

我未生小朋友
結婚兩年
兩年以黎差唔多日日鬧日日話
好似湊緊個八歲嘅仔咁

問題係我知道工作上佢係一個極之有擔戴嘅人
即係明顯地蝦緊佢老婆我

然後有一次因為屋企財政問題傾唔掂
我喺架車度狠狠地爆左佢一鑊
再同黃大仙求籤(你無睇錯,當時我真係心灰意冷去問黃大仙指點)
結果係下下籤!
個解籤嘅問我係米日日喺屋企啫住個老公唔離婚就有鬼
自此,我就試下好溫柔咁對佢,亦都喺適當時候懶過佢蠢過佢
大家返工都攰咁家務就大家都唔好做
一件衫都唔肯幫佢洗
唔煮佢飯
但我係keep住溫柔mode
唔想煮?出街食
無牙膏無洗頭水?好重呀老公,我無力呀。。
如是者,我終於見到曙光

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

你試想一下, 未有小朋友前, 你C6是否什麼都你做/問你? 如果是, 算, 改變不到, 我已放棄了。

你對佢好似沒有愛意, 情趣炸.........

比D時間, 自己RELAX吧!

大宅

大細心 發表於 16-12-7 16:34
你試想一下, 未有小朋友前, 你C6是否什麼都你做/問你? 如果是, 算, 改變不到, 我已放棄了。

你對佢好似沒 ...

我拍拖時都覺得係情趣
生完就覺得佢好煩..
睇黎我真係要調節下自己心境

別墅

kayikayi293 發表於 16-12-7 17:10
我拍拖時都覺得係情趣
生完就覺得佢好煩..
睇黎我真係要調節下自己心境

有同感,真係想一腳伸開佢(emoji)

別墅

kayikayi293 發表於 16-12-7 01:25
我係ftm,結左婚先三年,個仔歲幾,拍拖時同老公嘻嘻哈哈咁好開心,但做左人阿媽後好多事都自己搞掂,老公就繼 ...

你正常!我o個個都係咁!突然上下其手我直頭嬲到喊!覺得好唔專重!直頭覺得係佢想泄慾!唔係摸!係左摷右摷滿足自己手癮!做緊家務仲火滾!

大宅

其實好小事, 我老公都係咁, 初初都覺煩, 成個小朋友,
但慢慢會習慣, 相處磨合要時間, 多包容多諒解就做到

子爵府

回覆:做左媽媽係咪脾氣都會變差...?

相見好,同住難!

男爵府

我都係呀,對住個細已經盡量控制脾氣,個大既仲唔生性真係把幾火唔好話幫手做家務,叫佢睇住個細既快快脆煮飯洗碗,永遠都要煩你,一陣話bb痾左臭臭,一陣問手巾仔係邊,最慶試過係bb隔離都由得個囝跌落床

最離譜係試過bb訓左我洗碗,無啦啦叫我入去想攪野,我產到佢上天花板走都走唔切做緊家務有時走光走埋黎摸都嬲架,當我咩呀
可能角色變左,自己變左媽媽,樣樣都要做,佢仲大細路好似以前咁無變過,有時覺得好累唔好指意佢分擔,但求唔好加重我負擔

首頁

尾頁

跳至