美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱啱去完首爾返嚟,買咗唔少嘢,有啲仲好抵,想同大家share吓。

去之前,一直打算喺樂天網上免稅店買嘢,做吓資料搜集,原來新世界仲抵,所以兩間都日日check,日日攞分。

因為11月底飛,撞正有雙11折扣,好多牌子都七折,換埋積分就都七折加七折,本來冇諗住買咁多,但都忍唔住手

講Amore Pacific先,去之前,冇試過要買呢個牌子,因為未試過。有日經過Hyundai百貨,金色cushion有set,跟住個SA叫我試,心思思,我就坐低。佢幫我落咗底妝,用Time Response line打底再搽cushion。當日首得1度,勁乾。但佢幫我上個妝好貼,finish勁靚,雖然知道上網買平好多,但佢咁好招呼,我都唔好意思,結果就買咗cushion + TR lotion and milk。本來佢游說我買800,000+ won 嘅TR精華,因為送一set mask,但港紙4xxx一支精華,真係唔捨得,就算送一set mask都係咁話,最終只買咗3樣。Hyundai用銀聯咭有95折,退埋稅,係香港85折左右。

下面送嘅,有個TR mini set,加一個sun cover cushion refill,同三支中sample: cleanser, 保濕mask同facial mist

P.s- 如果就腳的話,建議去現代唔好去樂天,因為樂天全部係大陸人,插針都插唔入。我估現代多數本地人去,坐抵有時間幫我試妝仲有杯好好味嘅綠茶飲。

買完之後,又心思思,覺得點都要補返支serum,最終上咗樂天DFS買咗支70ml All Day Balancing Care Serum,用盡積分US$92(HK$720)。見到有支新出嘅Essential Crème Fluid,佢聲稱serum加lotion,因為有一set basic line sample加兩塊mask送,貪小便宜,又買。折咗後US$56(HK$440)。

今次我覺得自己好乖,喺市面冇買嘢,除咗樓上Amore Pacific,只係買咗Primera mask,因為買二送二,4盒60,000 won,約33蚊港紙一盒。

另外,連鎖店Aritaum 啲眼妝嘢12月1日起做半價,所有眼線同眉嘢都係3000 won 一支(約20蚊港紙),第一日買支眉筆眉tint同液體眼線好好用,又唔甩(其實唔甩嘅眼線好難搵),結果第二日大量入手。

此行我覺得買得最抵係呢個,Refa Carat。呢部嘢樂天同新世界都有,樂天標價US$21X, 新世界US$22X。淨睇價錢,正常會喺樂天買。但宜家樂天送積分好孤寒,除非其他嘢乜都唔買,否則想儲夠幾萬分攞盡30% off,簡直係不可能的任務。所以我喺新世界買,折咗後約HK$1250,平過香港一截。

因為去之前都有留意每日特價(香港時間6:30pm至10:59pm),以下呢堆都係好抵咁買:

Glam Glow YouthmudX 2 + Youthmud Set

(約HK$210一罐)

雙十一果日太多嘢要買,又唔夠分,所以買咗一set Youthmud 先,有full size送兩支30ml mask。之後Glamglow做每日特價時,啲set己經賣晒,但唔緊要,HK$210一罐都已經好抵,入多兩罐。

Origins磨菇水,又係每日特價買,敏感時濕敷好好用。七折加七折約HK$120一支

HR/ Estee Lauder mascara 都係每日特價買

Avene用開,又係等佢每日特價入貨,平均$100-120一支

Molton Brown handcream, 每日特價加有兩支30ml 送,折咗$120左右

Thann Bath and Massage Oil , 每日特價加有滿額禮,用嚟溝body lotion香足一日, long lasting過香水,約$130左右一支

一堆彩妝:I’m Meme/3ce/ Son & Park, 襯每日特時折單買,買咗啲特別小小嘅色,每支都係40-50蚊

補貨:Kiehl’s Original Musk & RMK Base (呢兩個牌子好少做特價,所以喺新世界買,只係正價七折,都平香港一折,支base $160, 香水$250)

大宅

想講吓樂天(Lotte) 同新世界(Shinsegae)嘅網上免稅店分別,另外大陸人最鐘意用新羅 (Shilla):留位先

男爵府

cuddlybear 發表於 16-12-7 21:09
啱啱去完首爾返嚟,買咗唔少嘢,有啲仲好抵,想同大家share吓。
去之前,一直打算喺樂天網上免稅店買嘢, ...
請問明洞LOTTE DFS 9/F 有 Amore Pacific counter ma?
我上次去搵五到, 要係 G/F counter 買

禁止訪問

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我都係上個月係樂天online 買到傻
所以去到首爾唔洗點行美妝店,六日只行了四間咋!
如果唔係上網已買一大堆,肯定行到我腳跛!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

大宅

becky_green 發表於 16-12-7 21:59
請問明洞LOTTE DFS 9/F 有 Amore Pacific counter ma?
我上次去搵五到, 要係 G/F counter 買
...
有。但好細,喺角落,冇記錯喺雪花秀隔離。

大宅

M&A Mom 發表於 16-12-7 23:01
我都係上個月係樂天online 買到傻
所以去到首爾唔洗點行美妝店,六日只行了四間咋!
如果唔係上網 ...
我都係冇乜行。結果好多時間,去咗兩日郊遊,凍到隻積咁。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

Glamglow好抵喎

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

cuddlybear 發表於 16-12-7 23:11
我都係冇乜行。結果好多時間,去咗兩日郊遊,凍到隻積咁。

不過我今次大部份係買外國牌子,好多都未用過,樣樣都想試!
如果我行太多美妝店,肯定比老公黑面
係機場取貨時都嚇呆佢
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

禁止訪問

大宅

最關心BB問題熱投勳章

樣樣都好低呀~~

大宅

你遇到雙11, 又遇到12月1日, 去咗成個月??!

大宅

求教:
新世界免稅店係咪一定要有國內電話登記?
我只得香港電話,係咪登記唔到?

伯爵府

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:cuddlybear 的帖子

請問機場duty free有冇amore pacific?

聖誕去韓國,只有回港時在機場掃貨。

thx

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

回覆 wawaliluk 的帖子

大宅

引用:啱啱去完首爾返嚟,買咗唔少嘢,有啲仲好抵

原帖由 cuddlybear 於 16-12-07 發表

啱啱去完首爾返嚟,買咗唔少嘢,有啲仲好抵,想同大家sha ...
請問邊度有每日特價 ? 網上免稅店 ? 怎樣睇到 ? 謝謝

男爵府

回覆樓主:

“見到有支新出嘅Essential Crème Fluid,佢聲稱serum加lotion,因為有一set basic line sample加兩塊mask送,貪小便宜,又買。折咗後US$56(HK$440)。”

你好,朋友身在首爾想買上面呢set,但搵勻都冇咁平,要US83,請問你喺邊度買?或者點樣可以折後咁平?Thx

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至