跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

我baby又係好多時嘔, 有時係個鼻到噴添, 有時嘔哂成餐奶出黎, 健康院d姑娘及Dr. 又話佢重得好好 (出世時5.5磅, 個半月就9.6磅), 但我個Dr.話baby風多, 會成日嘔奶甚至噴奶的, 過左頭3個月情況會好轉, 我見到佢甘嘔法真係寧願我嘔呀....

大宅

媽媽要鎮定啊! 記得我大囡出世時得4磅多, 第一次嘖奶 (口鼻一齊出), 嚇到我魂飛魄散, 我阿爸阿媽係屋企門外叫我開門都聽唔到....

今胎細囡有 6.11lbs, 掃好耐風都唔 burp, 10餐可能都有一餐會 burp 畀你聽吓, 等你知佢都識 burp; 出院後幾日有次我掛住陪個大囡, 掃風掃得是但咗就畀佢瞓, 細囡馬上噴一次畀我睇, 等我都緊張吓佢, 自始如果佢 burp 唔到, 我就畀佢側睡, 有時佢瞓瞓吓會自己 burp, 不過側睡有度唔好係好似我哋 period 咁容易過底囉 (我試過唔幫佢轉返身就連續兩餐都要幫佢由內換衫換到外呀, 仲要係半夜添)....

別墅

d人話如果掃唔到佢度氣就唔要同佢郁一郁~~即將佢慢慢放一放平再坐番直佢再掃, 如果都唔得就將佢慢慢打圈轉(坐係你大脾度, 扶住佢個頭咁成個身轉一個圈) 等佢個胃郁下! 如果都唔得就要抱直佢, 千其唔好即刻將佢放平, 唔係好易會嘔架!

ps 希望大家明我講咩

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至