嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

purple823 發表於 16-12-9 20:13
我想問害喜時間幾耐?
同埋我都見好多人話湊孖b好辛苦
我而家都驚緊

我剛生了孖b, 初頭6星期有日間陪月,有一個做開的工人姐姐,日頭再加我媽媽幫手湊,我仲放緊產假。個人經驗,湊2個初生孖b真係好辛苦,最好任何時間都有3個人湊,如果只得你加工人,咁好多時你都未必有得休息。最好頭一個月有夜間陪月,否則就冇覺好瞓。而且你仲有多個小朋友要湊,應該仲辛苦!

大宅

Abbayo 發表於 16-12-14 10:05
害喜其實都係嘔到4個月⋯我5月生左龍鳳胎,頭1胎!其實有對b真係好開心架,除非你好討厭bb啦,講真我唔明點 ...

我陀孖b 時唔辛苦,完全冇嘔冇暈好好胃口,仲以為bbs好乖錫住媽咪,點知出咗世先係最辛苦!一係就輪流喊,一係就一齊喊,其中一個半夜仲成日唔肯瞓,一喊就喊到拆天,以為滿咗月會好d, 點知愈大愈瞓得少,仲愈來愈識扭人抱,一放落床就喊,抱住坐喺度都喊,要行來行去先唔喊 你一個人湊得掂2個真係好犀利!可能我嗰2個都難湊,雖然有工人同阿媽日頭過來幫手,我都係覺得好辛苦同埋未享受到箇中樂趣。仲有大大吓佢地唔同時間食奶,埋身餵完一個到一個,中間冇乜時間休息又到下餐啦,真係無數次想放棄餵人奶

希望過咗3個月會好d啦,佢地而家2個幾月,只識間唔中笑吓,好似仲未有咩其他反應咁

大宅

Abbayo 發表於 16-12-14 11:12
回覆 blueaqua 的帖子

係,我個陣都成日唔想泵奶,成日都好想用僅餘既時間訓⋯佢地2個真係算乖,食飽就訓 ...

食飽就瞓真係好好多!我嗰2個食完奶仲要氹一大輪先肯瞓,有時唔瞓就係咁抱住,真係冇曬時間做家務或其他野,我同老公都已經抱到有媽媽手bb幾大先識得自己揸住奶樽食奶?

大宅

Abbayo 發表於 16-12-14 12:02
回覆 blueaqua 的帖子

其實初生b應該係成日要訓,係咪因為唔夠飽,所以唔肯訓呀?個女5個月自己渣住飲啦, ...

嘩你真係好辛苦呀又整親手又心口!我初頭一個月太忙都冇時間睇隻手,但怕唔理佢會愈來愈差更加抱唔到b, 所以而家keep住睇物理治療,先冇咁痛!咁你有冇食藥或者打針?你孖b而家幾大?

我初頭都驚bb唔夠飽所以唔肯瞓,但試過加到佢地6安一餐奶,佢都冇唔願瞓,所以應該唔關事,佢地滿2個月時去健康院同私家醫生,個個都話咁細個b食6安太多,所以我就減返去5安。

大宅

bridgettebaby 發表於 16-12-14 18:24
點樣幫佢地戒夜奶?我又係龍鳳胎,依家個半月,人奶加奶粉。

我對孖b係2個半月都自己戒咗夜奶啦!可以夜晚12點幾瞓到6點左右,真係舒服咗好多!唔洗特別做d乜,健康院姑娘話佢地身體ready就會自己戒㗎啦!不過我想佢地飽肚d就臨瞓嗰餐會比多一安奶佢地食,唔知有冇關係。

大宅

jaiii 發表於 16-12-21 00:10
請問夜間陪月有咩做?因為我自己係新手媽咪,老爺奶奶會幫手。老公日頭返工,我都唔預佢會幫到手。。。係 ...

如果夜晚只得你同老公而你又預咗老公唔幫手,咁一定要搵人幫!尤其係第一個月!我老公算好好,佢就算要返工半夜都有起身幫手,但咁樣就乜都係我地2個做曬,好攰!而且坐月期間你都需要多d休息,夜晚冇得瞓都幾影響身體復完。

初生bb2-3個鐘就要起身食奶 (如果食人奶可能更密),如果2個b一齊肚餓喊,咁你一個人冇辦法同時餵。餵完仲要掃風,換片,好彩的話佢就好快瞓返,唔好彩你仲要um佢一輪佢先肯瞓,如果你個b食奶食得慢要食一個鐘,咁樣可能已經要用個半至2個鐘先搞掂。你可以想像下,到你放返佢落床,可能1-2個鐘後又要再重覆做以上的事2次!(如果你一個湊2個可能成晚都唔洗點瞓),仲未計有時佢地爆屎片整到污糟曬要抹身換衫清潔又要多d時間。而且有時放咗佢地落床,佢地唔知點解隔一陣又喊然後你又要睇吓佢咩事。開頭佢地半夜成日無端端喊,我都覺得好忟憎同情緒好差

當然,唔排除有d bb易湊d, 但你都要預咗第一個月的晚上你最多都係瞓3個鐘就要起一次身,只能斷斷續續咁瞓。日頭有人幫你就要把握機會休息,但我嗰時餵人奶所以日頭都係3個鐘要餵一次,冇乜得真係可以瞓耐d .....

大宅

jaiii 發表於 16-12-21 19:34
我都係諗住人奶/泵出黎餵,夜晚補奶粉,至少食奶粉飽d會訓得好d。我同奶奶住,佢會幫手。。。2,3個鐘又輪 ...

其實我未有咗嘅時候都係夜鬼,係有咗之後先早睡早起(諗住當胎教), 但生咗之後都係覺得半夜起身湊b好辛苦,可能因為我都係開刀啦,所以一開始的2-3個星期最辛苦。有時傷口仲有d痛所以連行路都要就住,又唔可以太操勞。

如果你99半夜都肯起身幫吓忙會好d, 至於餵人奶,我覺得盡咗力就得唔好比太大壓力自己,因為孖b真係難做到全人奶(除非你體質係多奶)中,如果可以同時餵2個就仲好d, 我嗰對去到滿月後已經成日唔同時間肚餓所以要分開餵,就仲花得多時間,成日餵完一個到另一個,跟住又到返另一個b要食下一餐!泵奶雖然可請家人幫手餵,但泵奶一樣要花時間同又要洗多咗野(如果你泵得密就最好買多幾套parts),樽餵又要掃耐d風,所以各有各難處! 而且天氣冷真係好唔想半夜凍冰冰時起身泵奶,我而家半夜都寧願埋身餵唔泵啦!

我對孖b而家2個半月咋,我都唔知算唔算過咗最辛苦的時候,可能係我已經開始習慣咗啦,個個都話過咗三個月會好d, 我都期待緊!

你要好好珍惜陀住佢地的日子,陀b係舒服好多,乜野都有人幫你做曬又可以有好多時間休息,生咗之後你會好懷念!

大宅

jaiii 發表於 16-12-21 23:42
我未生已經懷念佗住佢地既感覺,胎動真係好神奇,我知我一定唔捨得,有時仲諗到有d感觸,可能第一次做媽媽 ...

我自己一個一定湊唔掂,第一胎好多野都唔識。我有工人姐姐,加媽咪日頭過來幫手先勉強搞得掂,我放完產假返工後都唔知得返佢地2個得唔得。同埋頭一個月有日間陪月,都真係幫輕咗好多。

除咗去健康院都好少出街因為仲細,只係去過屋企附近商場行吓,用揹帶同老公一人一個都ok, 佢地出親街都好好瞓(因為抱住)。反而坐bb車會扭計喊,我諗要等佢地再大d我先可以挑戰一帶二出街!

首頁

尾頁

跳至