嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

我本身有個4歲大既仔,諗住生多個就夠,點知係同卵孖,發覺頭3個月辛苦好多,又嘔又肚痛又心口痛,負擔又大左,我屋企人就好開心我有孖,但我真係唔係好開心,有冇sis同我一樣?

大宅

我都係同卵孖,岩岩知時都有d驚自己搞唔店,心理壓力好大,用左幾日時間先消化倒。而家好開心亦好感恩有兩個寶貝係肚入面。都明白你第2胎係孖會失預算,希望你屋企人可以幫倒手湊,記得要保持正面,兩個bb出世好湊d。你預產期幾時呢?

別墅

ks1201 發表於 16-12-9 16:12
我都係同卵孖,岩岩知時都有d驚自己搞唔店,心理壓力好大,用左幾日時間先消化倒。而家好開心亦好感恩有兩 ...

預產期8月,不過多數都7月見人,我呢次嘔得好甘好辛苦,食乜嘔乜,心跳又快,真係好辛苦,嘔完自己都係度喊為乜要咁辛苦

別墅

我同你好似。本身大囡已經兩歲半,計劃懷孕第二次,第一次照超聲波發現係孖胎,好意外但我自己好開心,因為一直想要三個。後來確認係龍鳳胎,更加開心。

不過頭三個月真係嘔得好辛苦,阿囡果陣時無咁辛苦,醫生話孖胎荷爾蒙勁D,係辛苦D嫁啦。最尾三個月肚好大,行唔郁,恥骨痛,瞓覺轉身又好痛,超辛苦。

BBs上個月出世,足月足磅,好開心。但係凑就真係好辛苦,你要有心裡準備。

孖B係上天的恩賜,我們可以感受到一般父母感受唔倒的經歷,雖然辛苦,但好值得。

祝你好孕!

別墅

bridgettebaby 發表於 16-12-9 19:35
我同你好似。本身大囡已經兩歲半,計劃懷孕第二次,第一次照超聲波發現係孖胎,好意外但我自己好開心,因為 ...

想問你開頭辛苦左幾耐?

別墅

purple823 發表於 16-12-9 19:42
想問你開頭辛苦左幾耐?

仲辛苦緊。佢地得個幾月大。聽講孖B頭兩年最辛苦,之後會好好多。

別墅

bridgettebaby 發表於 16-12-9 20:04
仲辛苦緊。佢地得個幾月大。聽講孖B頭兩年最辛苦,之後會好好多。

我想問害喜時間幾耐?
同埋我都見好多人話湊孖b好辛苦
我而家都驚緊
想請一個工人,但係又好多人話未必有工人肯做,因為我有3個細路
但係就book左陪月兩個月,我自己就冇做野,唔知咁樣夠唔夠呢

別墅

purple823 發表於 16-12-9 20:13
我想問害喜時間幾耐?
我而家都驚緊

到第四個月就好好多啦!

工人係好難請,我要返工,本身有一個工人照顧大女,依家要請多一個,請唔到,因為無工人肯照顧孖B又要同另一個工人共事。

大宅

我而家5個月,mcda初知真係大叫出黎,本身有3歲大囝,自己湊開,生埋兩個都係自己,家人得閒就幫手,陪月兩個月,預左超辛苦,一齊加油呀
頭4個月真係好辛苦,比第一個辛苦非常多 ,4個零月就好好多架喇

大宅

purple823 發表於 16-12-9 20:13
我想問害喜時間幾耐?
我而家都驚緊

我剛生了孖b, 初頭6星期有日間陪月,有一個做開的工人姐姐,日頭再加我媽媽幫手湊,我仲放緊產假。個人經驗,湊2個初生孖b真係好辛苦,最好任何時間都有3個人湊,如果只得你加工人,咁好多時你都未必有得休息。最好頭一個月有夜間陪月,否則就冇覺好瞓。而且你仲有多個小朋友要湊,應該仲辛苦!

別墅

purple823 發表於 16-12-8 19:33
我本身有個4歲大既仔,諗住生多個就夠,點知係同卵孖,發覺頭3個月辛苦好多,又嘔又肚痛又心口痛,負擔又大 ...

我對孖就兩歲,又係同卵!開頭真係嘔得好辛苦,出入醫院有3,4次,嘔到咩都食嘔到只可以吊水!過左三個月會好好多!最後早產31w出左世!孖雖然辛苦,但每次見到佢地有伴一齊成長,一齊玩,真係覺得好好彩生嘅係孖,加油

別墅

Sandy.hhp 發表於 16-12-13 01:07
我對孖就兩歲,又係同卵!開頭真係嘔得好辛苦,出入醫院有3,4次,嘔到咩都食嘔到只可以吊水!過左三個月會 ...

31w出世咪好輕磅lor, 咁你果陣一定好擔心啦,點解會早左咁多既?

別墅

purple823 發表於 16-12-13 01:14
31w出世咪好輕磅lor, 咁你果陣一定好擔心啦,點解會早左咁多既?

輕呀,每人得三磅左右!住左成個幾月先返到屋企,仲要早產好多起起伏伏!我係因該妊娠毒血外加穿水生架!所以休息好重要!

別墅

Sandy.hhp 發表於 16-12-13 01:19
輕呀,每人得三磅左右!住左成個幾月先返到屋企,仲要早產好多起起伏伏!我係因該妊娠毒血外加穿水生架! ...

諗到你生頭幾個月就辛苦啦

複式洋房

purple823 發表於 16-12-8 19:33
我本身有個4歲大既仔,諗住生多個就夠,點知係同卵孖,發覺頭3個月辛苦好多,又嘔又肚痛又心口痛,負擔又大 ...

我也有個4歳女,琴日剛得知系同卵孖,忍吾住喊了ㄧ晚,因真的有很多擔心。現在心情還未平伏到

別墅

mybaby0808 發表於 16-12-13 09:31
我也有個4歳女,琴日剛得知系同卵孖,忍吾住喊了ㄧ晚,因真的有很多擔心。現在心情還未平伏到
...

仲會嘔得好辛苦,我而家心情算係平伏d啦,真係估唔到個天咁玩人

複式洋房

我都係,本身有個一歲幾既女女,諗住生多個就夠,
點知一照發現係同卵孖,初初都好難接受,無家族遺傳又無食藥打針,
覺得好不可思議,而且畢竟到生果時,大女都只係2歲,個個都咁細好怕湊唔掂,加上初時身體真係好大變化,又成身生曬粒粒痕到訓唔到,
又食唔落,好彩睇左皮膚枓搽野食藥先好返,
依家懷孕22週幾,舒服左好多! 好期待每次產檢見到佢地,
你都唔好諗咁多,上天安排比自己既,就好好接受同埋準備啦! ^.^
希望大家之後都順順利利啦~~!

別墅

回覆 purple823 的帖子

我都係剛發現中咗孖,單胎嘅話預產期8月中但係我估孖就邊咗7月。我又係嘔得好勁,每次都想放棄,但係諗到係上天送嘅禮物就唯有頂硬上

別墅

krainbow 發表於 16-12-13 20:36
回覆 purple823 的帖子

我都係剛發現中咗孖,單胎嘅話預產期8月中但係我估孖就邊咗7月。我又係嘔得好勁, ...

真係嘔到癲

別墅

suelee 發表於 16-12-13 14:44
我都係,本身有個一歲幾既女女,諗住生多個就夠,
點知一照發現係同卵孖,初初都好難接受,無家族遺傳又無 ...

咁你個女都仲好細,可能會好難湊3個,我都擔心緊第時點湊3個

首頁

尾頁

跳至