少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

應該幾歲開始戒片 ?

我個囡囡15個月大,我想問應該幾大個先戒片? 用咩方法去戒比較好呢?
Catherine

別墅

Re: 應該幾歲開始戒片 ?

我個囡囡23個月大, 已開始戒片, 但試

複式洋房

我大仔15mths開始戒片,戒咗1.5mths终於成功!開頭一定周圍賴,一賴就打pet pet、仲對佢講"曳曳 ',總之唔嫌麻煩同埋要恨心就得!不過男仔係較易戒片呢! :mrgreen:

民房

rony-mama

我想問你係唔係完全唔同佢包尿片,由佢週圍賴,多d 同佢去屙?

Catherine

子爵府

好媽媽勳章

我個女一歲識表示要去痰罐大便, 16個月識表示要去小便而且唔鍾意o係片去, 所以我17個月就同佢戒...
17個月開始時, 一星期內都冇一次成功, 所以休息o下, 到18個月再嘗試, 結果約兩星期內就戒好... 出街就著學習褲至24個月, 因為冬天, 但通常冇濕.
所以我覺得完全要睇小朋友ready未.
我想要9999呀...

大宅

我仔十幾個月試戒,失敗,我同工人幾乎din左,放棄,26-27個月再戒,2-3日搞掂,1 week戒埋去街片,2個月內戒埋夜片。佢ready就戒得快,未完全ready就要大人好有好有耐性至有機會得。

複式洋房

我女1歲戒日片 , 2 1/2才戒夜片, 用了一星期時間

子爵府

畀面勳章

我想問你地D亞b飲得多唔多水,因我個仔好鍾意飲水,佢可以
2個鐘賴7次,佢賴完就走過來指實我地〝哦〞,
叫佢係痰罐痾佢就當玩坐一坐就走,我同老公就幫佢又包片了,
失敗 有咩方法好呢???

男爵府

畀面勳章

想請問你地初時同男仔戒,係抱起"豆"佢痾定係由佢企係度比個痰罐佢,"樹樹"聲引佢地痾,想同20個月既仔戒,但又唔知點教? ?-(

別墅

其實同BB戒片,本人認為有好多因素要考慮,例如1)夏天比冬天適合,起碼無咁容易冷親;2)正如其它媽媽講:小朋友ready 未;3)家長都要ready,買多幾條褲仔,預防初期時常失守;另外切忌期望太高,以為教BB1、2次便OK.

本人女兒歲半戒片(正值夏天),4至5天OK.戒夜片則3個月後,膽搏膽,見阿女都OK(夜晚包片,早上起身都無濕),便洗腦式教她,半夜要去

別墅

我囡囡歲半就戒片,只用了一星期時間她便完全適應,連晚間也不用片片。因為她不喜歡穿片。完全出乎我意料之外地快。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔仔宜家21個月,如果我出年先同佢介會唔會太口?

幾多歲介片最好?
愛 我 就 別 傷 害 我

大宅

Check this link for more info. You can also create your own training chat etc.

http://www.pull-ups.com/na/traininginfo/isyourchildready.asp
已代刪除

大宅

吉蒂
我都有買痰罐,用過幾次咁多。boy橫掂都係企,不如企櫈仔all落大人廁所,又吾使洗痰罐,之後冇再用痰罐,好彩我買左個cheap 野。

Yumama,
你可現在戒日片先,21個月大有機會成功的,來不切今年冬天前戒夜片的話才出年戒夜片,如到明年夏天你見其他小朋友多數戒左片,而你自已小朋友未戒你可能會有D內疚架,你現在試戒,得既話,佢又舒服,你又慳反D$,吾得既,都叫做盡過人事丫。

民房

我個囡囡已經20個月大,18個月時開始抱佢去廁所屙,佢都肯屙,因為前排天氣凍,由佢屙係片到,排近天氣回暖,再抱佢去廁所屙,佢唔肯屙,又大叫大喊。有咩好辦法可以再train up 佢,佢又唔肯話我知要去廁所。
Catherine

大宅

我仔仔20個月戒晒日片,出街片同夜片!
唔好咁心急,如果小朋友ready好,幾日可戒到;
但如果佢地未ready,遲d先再試啦,唔好俾壓力大家!

別墅

Can any mama tell me what are the steps to 戒片 ?? What are the things I need to prepare for ??

?-( ?-( ?-(

Thanks!!

大宅

點樣為之小朋友ready好?
點睇先知?
我個仔而家18個月佢大小都要係片到, 又唔願意去廁所~~

民房

我想問戒片係唔係一定要唔著片開始會比較好些?
Catherine

大宅

While my daughter was 18 months old, 成功戒咗日片,同夜片.

I would suggest you to do it while the weather get warmer, then take off the diaper, not to wear it in the daytime at the beginning.

My method was bought a cheap-cheap 痰罐, then instruct my daughter go to sit on it (like in every 2 hours), also put some toys around 痰罐 to attract her to sit still. Try it in a continuing basis, my daughter then learnt to 痾 in 痰罐. But you must be patient because there must be 賴濕 occasionally.

Even 賴濕, remember never discourage the kid, just not to scare him or her. Also praise the kid once succeed, it works on my daughter.

首頁

尾頁

跳至