網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

puiyuyu 發表於 16-12-22 01:01
可唔可以教下我整方包既份量呀,跟機個本書我整唔到失敗左……跟其它書既份量……整幾次入面都總係好似濕 ...

跟住佢d份量,我整開500g果隻,佢有送量匙,量杯,你跟住佢講幾多就倒幾多,連磅都吾駛磅,之後按快速,再揀面包色,就行了,我做左好多次都係月呢個架,牛油我用塗面包果d,吾駛整溶佢,好掂呀

大宅

miya_ever 發表於 16-12-21 23:46
我都系,次次都二三十公斤!

細件集就平,大件集就吾低架啦

別墅

milk198903 發表於 16-12-21 10:11
我個焗爐收到啦,但運費真係貴左d,要100蚊,個打蛋器又要分開寄,最快分開寄佢又吾講,問左都吾講,唉,但 ...

有冇快啲試過焗野好唔好用呀?我都想買焗爐,可以就分享下

大宅

JLOVEK 發表於 16-12-22 15:33

未呀,呢排個女病左好痴身,行一步都行吾開,試左話你知

水晶宮

milk198903 發表於 16-12-21 10:11
我個焗爐收到啦,但運費真係貴左d,要100蚊,個打蛋器又要分開寄,最快分開寄佢又吾講,問左都吾講,唉,但 ...
嘩淘個架放好D喎...而家咁太危險啦

別墅

milk198903 發表於 16-12-22 15:57
未呀,呢排個女病左好痴身,行一步都行吾開,試左話你知

好呀你喺邊間買㗎? 有無link等我又去睇下

大宅

tammy2008 發表於 16-12-22 16:48

呢個係ikea既架黎架波,呢個位我一直都係放焗爐,同之前果個一樣咁大

大宅

JLOVEK 發表於 16-12-22 16:56
好呀你喺邊間買㗎? 有無link等我又去睇下

复制这条信息,打开(emoji)手机淘宝(emoji)即可看到【Petrus/柏翠 PE5386电烤箱家用烘焙多功能电脑式烤箱38升大容量】¥ovpO5iloXO¥http://c.b1yq.com/h.cmRXHF?cv=ovpO5iloXO&sm=e6997c

係呢間買,因為佢雙12平,但我覺得溝通有問題,感覺係番面包機果間買好似好d

別墅

milk198903 發表於 16-12-23 11:30
复制这条信息,打开(emoji)手机淘宝(emoji)即可看到【Petrus/柏翠 PE5386电烤箱家用烘焙多功能电脑式烤箱3 ...

謝謝溝通做咩啊

大宅

JLOVEK 發表於 16-12-23 11:37
謝謝溝通做咩啊

問佢禮物係咩分開寄定一齊寄,佢一時又話分開,一時又話一齊,咁我就闊佢分開寄的話比2個快遞號我,佢又話一個寄,寄左個爐番黎,發現冇打蛋器,咁我問作,點解冇既,作話分開左寄,氣到我呀,搞到我而家個打蛋器總未寄番黎,好彩我吾用既姐,吾係真係氣死

別墅

milk198903 發表於 16-12-23 23:13
問佢禮物係咩分開寄定一齊寄,佢一時又話分開,一時又話一齊,咁我就闊佢分開寄的話比2個快遞號我,佢又話 ...

oh.. 咁咪又要俾多程運費

大宅

JLOVEK 發表於 16-12-24 10:48
oh.. 咁咪又要俾多程運費

係呀,好彩總有其他野買,咁都吾會太貴

翡翠宮

JLOVEK 發表於 16-12-22 15:33

柏翠呢部5386國美賣509咋,一樣送烘焙禮包,標價599減60,領30蚊券再減30。你用下面條link裝國美在綫app落單,可以用香港發行嘅銀聯信用卡付款,無手續費,方便又划算架。

由國美送貨,寄私集轉運香港,當計體積13kg,以我用開嘅私集首12續4+25住宅費=85人仔運費。

我在 @国美在线 发现这件商品不错哦~,快来看看吧!【【到手价509元+赠烘焙套装,满减+领券】柏翠(petrus)38L家用上下独立控温烘焙电烤箱PE5386】
http://m.gome.com.cn/product-9134269762-1123201719.html?
下载国美在线客户端:
http://m.gome.com.cn/m

別墅

lyh80115 發表於 16-12-24 20:58

柏翠呢部5386國美賣509咋,一樣送烘焙禮包,標價599減60 ...

真係未用過國美喎,邊間私集?

翡翠宮

JLOVEK 發表於 16-12-24 21:16
真係未用過國美喎,邊間私集?

試下囉!

我用開晉越。
www.jyjyhk.com

大宅

blackberry 發表於 16-12-17 16:10
之前好多JM淘柏翠, 唔知佢地用成點, 不過好似開始唔興, 我自己都少整左 ...

我部柏翠用左2年半還健在...只是, 個包桶, 因初初貪得意試落nuts, 整花左, 用了一年就要換包桶, 試過換代用包桶, 用左一排後發覺好唔掂, 先買番個原裝包桶....我用那部是大機, 連運費要成HK$800, 除較大部比較阻定外, 真係好好用....

現在少左整麵包, 只因當初日日食自制麵包, 可能太好食, 食多左, 對麥麩或酵母敏感, 所以腸胃唔好, 要停食, 現在一星期只整一次....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

pangdeng 發表於 16-12-29 13:41
我部柏翠用左2年半還健在...只是, 個包桶, 因初初貪得意試落nuts, 整花左, 用了一年就要換包桶, 試過換代 ...
你部機係幾大? 我人多, 至少要1.5至2磅至夠其實我唔要咁多功能, 只想打粉

大宅

puiyuyu 發表於 16-12-22 01:01
可唔可以教下我整方包既份量呀,跟機個本書我整唔到失敗左……跟其它書既份量……整幾次入面都總係好似濕 ...

下面個份量及方法, 我已post過N次....我一路用佢黎整包, 都好掂好食....

以下是用麵包機做出好食麵包的心得:

1. 麵粉同水的比例: 1:0.62 (即62%水) (數字屋韓粉計, 如用日本粉, 水量要更多)
2. 加其他吸水的粉如奶粉, 可可粉, 要加番相應重量水份(~60%)
3. 加其他流質或含水料, 如鮮奶、蛋....要減番同樣容量水
4. 酵母(Instant Dry Yeast)約麵粉的百份之一
5. 加蛋及奶粉(或鮮奶), 會令麵包發得更好, 更鬆軟及好食
6. 牛油、糖、鹽可隨口味調整
7. 如怕牛油不健康, 可用菜油代替, 加了油的麵包, 會更鬆軟及質感更好

e.g. 白方包食譜:

高筋粉 : 280g
蛋: 一隻(約55ml)
奶粉: 20g
牛油: 20 g
水: 133ml ((280+20)*0.62-55=133)
糖: 20 g
鹽: 甜包2g, 咸包3~4g
即發酵母: 3.2g

如加提子, 約加25g

1. 要整得夠軟, 應先扣起牛油及酵母, 落晒其他材料後, 用和麵mode先搞15分鐘, 跟住再落牛油及酵母, 用正常程序去做包
2. 如果唔想個皮咁硬, 要烤色揀"淺", 以及要早10~15分鐘出爐
3. 出爐後要將麵包倒出, 放在麵包架上攤凍, 待半小時後才切麵包, 會易切好多
5. 剛出爐的麵包不宜即食, 因長期食進未完全發酵的酵母, 對腸胃無益
6. 切好包後要放在密實盒/袋內保濕
7. 夏天溫度高, 要用冰水或搞麵團時打開蓋
8. 夏天要減番少少水, 約麵粉同水的比例1:0.6
9. 搞麵團時, 如有麵粉漿黐住包桶底, 水太多, 要加麵粉補救, 如完全不黐包筒邊, 水太少, 要加水....當麵團搞到包桶邊時, 最好有約1吋左右闊度黐筒, 但麵團拉開時, 不應有殘留麵粉黐住桶邊...

大宅

blackberry 發表於 16-12-29 13:44
你部機係幾大? 我人多, 至少要1.5至2磅至夠其實我唔要咁多功能, 只想打粉

...
同上面jm比果條link那種一樣大部, 只是那部是新model, 我部冇得連接手機....

部機功能多多, 初初買會試晒各種功能, 但現在只會用兩個, 即和麵及英式/柔軟....試過用其他如和風/法式麥包...整出黎的包完全唔得, 可能同發酵時間有關...

大宅

tammy2008 發表於 16-12-22 16:48
強國平價焗爐, 爐身冇隔熱的....我初初買爐時, 就唔知定踫到爐身被燙傷左...

首頁

尾頁

跳至