興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

求救~如題, 屋企2隻小朋友, 細狗女到而家都有PEE PEE 同POO POO 問題, 最嚴重係成日一路行一路POO, 每日返到家都有條屎路...2隻係咁踩....我1歲大BB 好受影響>.< 點算

男爵府

C Dr first ....

別墅

回覆 Jumama24 的帖子

Y? What for?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

平時冇落街散步同疴c?
冇train狗狗在厠板疴?
你返工邊照顧狗?家中自由行?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

平時冇落街散步同疴c?
冇train狗狗在厠板疴?
你返工邊個照顧狗?家中自由行?

別墅

回覆 5R2H 的帖子

我本身有1隻7歲poodle, 同新狗狗一樣家中自己走,

第一, 當3個月大時, 有教去尿墊到尿尿同POO POO, 佢最多問題係,
未痾完就行出尿墊...變左一條屎路, 我唔識教佢痾晒先可以郁,
因為一話NO, 佢就縮起唔痾=0=
第二, 佢成日追住我大個隻隻耳仔黎咬, 點教都無用, 我大個隻又唔鐘意同佢玩...

再咁落去我真係身心都夠了......最後唯有問問各位意見

別墅

回覆 Wongwongbaobai 的帖子

忘記答你,
沒有落街大小二便, 一向在家

男爵府

原來不是病...我誤會了
我的小狗最初都邊行邊POO / V v.... 最後我帶佢落街V v & POO POO. 我的小狗怕污嘈自己隻腳, 唔LIKE去尿doubt 尿尿....
大狗唔理佢, 小狗悶所以攪攪震...
小狗有玩具嗎? 發洩D 精力會安定...落街跑下..

子爵府

回覆樓主:

唔識答你,因為我自己隻狗係出街先all, 你會唔會試下帶出街散步,睇下出面all會唔會定D

別墅

回覆 Jumama24 的帖子

有玩具架, 不過基本上每日都佔有屎尿.....每次返屋企都怕我個女會去掂到再食手, 每次都即刻抱個女入房....咁落去唔係辦法....>.<

別墅

回覆 5R2H 的帖子

我曾經試過帶佢出去, 但佢不停追住我大個隻黎咬....同埋佢唔會係街痾, 可能慣左屋企痾...唉....點算好

子爵府

Wongwongbaobai 發表於 16-12-19 17:16
回覆 5R2H 的帖子

我曾經試過帶佢出去, 但佢不停追住我大個隻黎咬....同埋佢唔會係街痾, 可能慣左屋企痾.. ...

我意思係單獨帶佢一隻落街。似係2隻狗相處行爲問題,鄧你頭痛。

別墅

回覆 5R2H 的帖子

唉, 我真係好頭痛, 而家攪到BB 連廳都唔可以出, 一返到屋企要立即處理2隻狗...我有試過只帶細既出去, 因為佢當左大個隻係媽媽, 如果我只帶一隻唔帶一隻, 隻細既會發左DIN
完成控制唔到>.< 定我應該KEEP 住等佢習慣, 照帶佢一隻出去呢?

子爵府

回覆樓主:

我就係担心2隻狗相處問題先唔敢養多隻,你仲有個B,睇下有冇其他jm幫到你

子爵府

用圍欄圍住隻細,圍欄內鋪塊大片再放尿板,有人係屋企先放出黎!

別墅

回覆 5R2H 的帖子

唉....當初養多隻未有阿B...而家真係攪唔掂>.<
真係希望有JM 可以比下意見,

尋日我試左只帶隻細既出街, 不過行左半個鐘仲係好highpa...
返到屋企沖完涼又發現廳中間有POO POO....

別墅

回覆 kee222 的帖子

我有唸過咁做, 不過都解決唔到佢邊行邊POO 既問題, 佢會踩到成身都係...我又無可能日日同佢沖涼>.<

子爵府

Wongwongbaobai 發表於 16-12-20 09:51

我有唸過咁做, 不過都解決唔到佢邊行邊POO 既問題, 佢會踩到成身都係...我又無可能日 ...
細B係咪仲細?其實大定佐會定時柯,一般會食飽柯或去街先柯.

別墅

其實都1歲半架喇....佢其實認得去尿墊痾架, 不過最慘係佢未痾晒就行...邊行邊痾, 所以形成屎路...所以唔知點教先岩, 佢尿墊係放左入企缸....其實我係咪應該分開2隻狗呢, 我成日覺得隻細好分心,
痾完第一舊已經心急出去搵隻大....

首頁

尾頁

跳至