醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 hjwlxj88 的帖子

用了一瓶AVEENO CREAM已經明顯好轉, 現在KEEP住用!

男爵府

ohappyna 發表於 17-1-2 16:45
濕疹唔好用椰子油, 會重勁, 用apricot oil or agran oil, 我用apricot oil 加shea butter 加 beeswax 再加 ...

想問下,濕疹點解唔好用椰子油既
但好多人都推介用?

大宅

我老婆都係有濕疹,不過主因係因為香港,佢一去旅行就會無事....

好煩

別墅

起因: 身體濕氣重 戒凍飲雪糕及一切冷的食物

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

rlccmlcl 發表於 17-2-9 23:53
回覆 hjwlxj88 的帖子

用了一瓶AVEENO CREAM已經明顯好轉, 現在KEEP住用!
請問此cream 哪裡買?2歳BB可用嗎?謝謝!

禁止訪問

別墅

回覆 Ann_yy 的帖子

請問你朋友在那處做排毒療程?可給我聨絡地扯電話,想帶我十歳女去醫,女女抓到手花晒,唔敢穿長袖衫.謝謝

洋房

小朋友會唔會手腳多汗出?

別墅

畀面勳章

Ann_yy 發表於 17-1-10 17:15
朋友個仔仔之前都係咁!濕疹勁嚴重,訓教又痕,反學又痕,完全專心唔到上堂,持續左好幾年!之後佢帶仔仔做 ...

可以pm我排毒療程的地方嗎?謝謝

公爵府

3people2510 發表於 17-5-9 23:05
回覆 rainbow000 的帖子

我朋友的小朋友都係試左好多方法,最終食左隻益生菌好返,有需要可以幫你問下。 ...

請問小2朋友食咩牌子益生菌比較好同有效呀?thx
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

洋房

回覆樓主:

有冇驗過致敏原?有冇聽過濾固醇上癮? 如果冇嘅話可以google一下外國已經有好多案例, 而我自己同仔仔都係其中病友。同埋可以睇一睇呢一條片:美國皮膚科醫生 Dr. Marvin Rapaport 就類固醇上癮的訪問 (中文字幕)
https://youtu.be/O0QHfS30WhM

張相係我2016年10月開始完全暫停使用類固醇後,經歷類固醇反彈,直至而家第七個月已經漸漸步過反彈期開始慢慢康復。 當你長期使用類固醇,皮膚 好兩日,到第三日又再復發 沒有變好不特止,仲嚴重咗同擴散其他位置, 需要更高劑量嘅類固醇控制病情 嘅時候,其實有冇諗過你嘅皮膚問題其實係由於類固醇而引致?

洋房

eeyoreb 發表於 17-2-27 15:24
想問下,濕疹點解唔好用椰子油既
但好多人都推介用?

椰子油粒子大易塞毛孔,亦 有機會引起過敏反應,並非適合所有人

禁止訪問

複式洋房

濕疹一定要戒口

別墅

3people2510 發表於 17-5-9 23:05
回覆 rainbow000 的帖子

我朋友的小朋友都係試左好多方法,最終食左隻益生菌好返,有需要可以幫你問下。 ...

想請問隻 隻益生菌可以喺邊度買謝謝 ?

民房

回覆樓主:

給你多一些資料。 面對濕疹西醫 抗生素加類固醇.....完 我仔仔兩歲開始有濕疹問題,2到6歲睇過以下醫生都斷唔到尾 ; 西醫梁淑芳醫生:兒科專科博士加濕疹專科 中醫黎守琼醫師:九龍城日日排長新個間吖 直至今年1月9號睇李醫生,至今5個月,皮膚9成好番,知道有咩食得有咩唔食得,介口介得正確,皮膚不再痕,皮膚自己會收補好,5月開始醫埋鼻敏感,現在晚上訓得好了。 重點:佢會幫你清埋身上的類固醇。

26131183 這是 李彥珊醫生電話 你打去預約左先,佢好爆好多人睇的,你上網搵下自然療法 李彥珊醫生就會搵到資料,唔明先既可以打俾我開心 share。佢真係一個好好的醫生,希望幫到你之餘,都希望你分享俾其他有需要的人。 佢不單睇皮膚的,其他奇難雜症都識醫的。

給你多一些資料。 面對濕疹西醫 抗生素加類固醇.....完 我仔仔兩歲開始有濕疹問題,2到6歲睇過以下醫生都斷唔到尾 ; 西醫梁淑芳醫生:兒科專科博士加濕疹專科 中醫黎守琼醫師:九龍城日日排長新個間吖 直至今年1月9號睇李醫生,至今5個月,皮膚9成好番,知道有咩食得有咩唔食得,介口介得正確,皮膚不再痕,皮膚自己會收補好,5月開始醫埋鼻敏感,現在晚上訓得好了。 重點:佢會幫你清埋身上的類固醇。

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

我都係用aveeno, 好用

首頁

尾頁

跳至