懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章

smile888 發表於 17-1-4 12:07
請問如果等到個b 自然醒,咁即係一日可食幾餐奶? 我次次唔叫呀女佢都唔醒。
...

咁佢係好好訓喎,我既大概2-3粒鐘佢就會醒,係晚上一點後就會訓到第日8點

男爵府

回覆樓主:

我都係初生時諗住冇安全感抱下,到依家3個月,唔抱既話點眼訓都唔肯訓,夜晚都好d,下晝個陣一定要抱先訓到,放低就醒

大宅

candiceb 發表於 17-1-4 00:55
我仔果陣又係難搞, 抱住坐都唔比, 一定要抱住行, 哄瞓覺唔可以就咁瞓落床, 要抱住先瞓到, 奶咀唔食, 狠心地 ...

辛苦晒喇...媽媽

男爵府

HebeTsang 發表於 17-1-4 20:18
辛苦晒喇...媽媽

好快就過,你都加油(emoji)

複式洋房

katherine418 發表於 17-1-4 15:25
我都係初生時諗住冇安全感抱下,到依家3個月,唔抱既話點眼訓都唔肯訓,夜晚都好d,下晝個陣一定要抱先訓到 ...

我想問的個宜家係咩仲係甘?定係可以自己訓了?我情況都係

大宅

回覆樓主:

我bb 都係咁。。。我4月尾就返工。。
到時都係咁就慘。。
我平時日頭比佢訓high chair...
我懷疑因為張high chair 啱啱好佢訓落去包住佢好舒服。加上日頭係咁訓。夜晚訓床就成日醒。。
所以而家少左比佢訓。。同埋晚飯時間開始就係咁同佢玩。。儘量唔比佢訓。。

訓前不停同佢講。飲完奶奶就掃風。掃完風就要熄燈自己訓覺喇 !!

早左比佢訓上張床度。。變左佢多左時間習慣張床仔。。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

初生唔識分日夜,所以你日頭試下環境嘈啲,我就會開收音機,唔殘眼情況下拉開窗簾打開窗。日頭食飽郁下佢手腳,撩下佢傾計,中午沖完涼食飽比佢訓一個晏覺,到夜晚要訓既時間就儘量靜啲,唔好再令佢太興奮,開枱頭燈已經夠。平時係佢開始眼訓時擺低播下歌仔等佢訓,都係喊就唯有拍拍先再抱喇。抱果陣唔好un, 我家同男家人都un un un搞到我仔抱都唔夠仲要un

複式洋房

HebeTsang 發表於 16-12-31 02:55
阿女啱啱兩個月,成日扭抱、扭眼訓,之前一直用「喊=冇安全感=要抱」呢個辦法,但係發覺佢變本加厲,而家有 ...

我個b 剛滿月後都有呢個情況。

要人抱住先肯訓教,有時抱訓左佢放落床仔又會好快醒。邊有咁多時間抱佢呢?
要夜晚餵完兩點果轉奶先肯一教訓到朝早七點或八點。

究竟呢個情況要持續幾耐,其實我覺得唔關抱慣事。係bb 性格比較痴身,所以先成日扭抱。

大宅

蘇菲薊 發表於 17-3-31 17:43
我個b 剛滿月後都有呢個情況。

要人抱住先肯訓教,有時抱訓左佢放落床仔又會好快醒。邊有咁多時間抱佢呢 ...

只有等,我女喺3個月大時突然可以自行入睡

伯爵府

阿女啱啱兩個月,成日扭抱、扭眼訓,之前一直用「喊=冇安全感=要抱」呢個辦法,但係發覺佢變本加厲,而家有 ...

試下一邊食奶,一邊氹bb訓,日頭唔好俾佢訓甘多,訓d訓夜晚唔肯訓

複式洋房

HebeTsang 發表於 17-3-31 18:03
只有等,我女喺3個月大時突然可以自行入睡

點樣可以突然可以?點樣發現?求分享,我果就黎4個月啦,呢兩日仲勁,兩點都唔放唔到床,跟住3.4.5.6.7.甘醒,仲要左喊,埋身又唔得,開粉又唔要,同6299住又不能任佢喊,真係好辛苦

大宅

我個女都係,4個月之後就自己夜晚訓。好多人話過咗一百曰會好d,之前都係抱著訓

複式洋房

ColourWolf 發表於 17-4-28 15:01
我個女都係,4個月之後就自己夜晚訓。好多人話過咗一百曰會好d,之前都係抱著訓
...

甘下午呢?下午我都放唔到,一放就喊,我試過定時拍都唔得,有無其他方法

伯爵府

奶咀,或者俾野佢用手攞住

大宅

summerljf 發表於 17-5-2 20:03
甘下午呢?下午我都放唔到,一放就喊,我試過定時拍都唔得,有無其他方法
...

下午佢訓到.... 唔洗成日抱,訓咗可以放低

複式洋房

ColourWolf 發表於 17-5-3 08:08
下午佢訓到.... 唔洗成日抱,訓咗可以放低

下午你會用咩方法?訓前會做啲乜?

首頁

尾頁

跳至