婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Del

男爵府

回覆 karenchoi625 的帖子

唔洗去拜年~ 叫c6攞盒餅返去俾未來62食就算啦~

女神卡卡    發表於 17-1-6 20:40
Huuu    發表於 17-1-6 15:18
小肥楊    發表於 17-1-6 14:31
Jolin_Yuen    發表於 17-1-6 12:34

大宅

睇下男朋友要唔要你返去囉...

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

講到咁都應該唔洗見, 點解仲會唸去唔去好?
有咩原因令你覺得有機會成理由令你去? --> 可以從呢方面分析下

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

複式洋房

Jolin_Yuen 發表於 17-1-6 12:36
講到咁都應該唔洗見, 點解仲會唸去唔去好?
有咩原因令你覺得有機會成理由令你去? --> 可以從呢方面分析下 ...

如果唔拜年,乜都唔做可能會仲比佢加多個罪名話

水晶宮

你男朋友都頂佢唔順啦,真係唔想去再見呢D人

公爵府

別去拜年啦? 分分鐘99會做出什麼驚天的舉動出來.令到新年流流變左批鬥大會.而你唯有硬食,(不想新年同99開片)如果你速速離開批鬥現場 ? 99又會話你對長輩無禮貌.(長輩訓話都未講完)又話你貪錢.平日無來往,無問候.新年就爭住豆利是....也可能仲會有很多意想不到的情況發生.例如:99當埸扮跳樓迫兒子分手....JM別去送死啦 ?

公爵府

炒大鑊就預咗不相往來啦,你男友都企你個邊,都同佢阿媽反埋面,你都唔使做戲啦,你做乜仲要去拜年先,想去攞返個彩咩!

複式洋房

美之選468 發表於 17-1-6 12:50
別去拜年啦? 分分鐘99會做出什麼驚天的舉動出來.令到新年流流變左批鬥大會.而你唯有硬食,(不想新年同99開片 ...

你都道理既,都係送禮算喇

侯爵府

有奶奶同輩份的長輩聚會(99的姑奶姑仔),如果就快結婚,我會選擇去一兩次試水溫,睇下班親戚表面點對我。我相信我自己做得足禮貌禮數,班親戚只會背後話奶奶小氣小家,做好自己姪新抱角色冇錯。

至於只是上奶奶屋企只對住奶奶,我只會叫老公陪同下做足本份送份禮物,坐半粒鍾走人。

未到談婚論嫁,說自己同父母去旅行,叫男友交盒餅俾佢就夠。

還有,你說同男朋友住開,又話佢阿媽知你訓得好晏。你走左去男友家借宿??
阿妹,妳當佢喺未來奶奶,佢睇妳只是佢個仔的其中一個女友!

因為你地真係沒有談婚論嫁……所有大多數做左人阿媽都喺甘諗。有能力三十幾歲,一喺好似外國人思想甘出去租樓同居先,起碼證明個bf喺財政獨立和思想自主,喺成年人唔到佢媽管。一喺做個傳統中國人結婚,明正言順同自己老公住,同時叫c6佢做足兒子本份對母親,錫老婆時 對老媽唔會少一分情一錢家用。

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

複式洋房

Huuu 發表於 17-1-6 13:19
有奶奶同輩份的長輩聚會(99的姑奶姑仔),如果就快結婚,我會選擇去一兩次試水溫,睇下班親戚表面點對我。我 ...

唔係~原本我同男友兩個一齊住,佢媽買左屋之後就叫我地一齊搬去新屋同埋佢一齊住~

大宅

都未入門,只係朋友身分乍喎去到只係俾面⋯佢又唔鍾意你⋯咁仲去咩呀⋯特登去篤口篤面咩⋯
如果係入咗門嘅⋯就一定要返去⋯其他親戚有眼睇你係大大方方⋯做足新抱本份嘅⋯到時候再失分的係佢

男爵府

karenchoi625 發表於 17-1-6 12:42
如果唔拜年,乜都唔做可能會仲比佢加多個罪名話

你做乜都係錯架啦
人地都憎到你爆
仲伸個頭出嚟把鬼

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔洗理佢,你做咩都錯,唔做更輕鬆。更加唔洗理佢果邊d親友點睇你,反正只是路人甲乙丙。口講咪最多話你無錯,係99有問題。真係要幫手,九成九都會龜縮。
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔洗去

侯爵府

karenchoi625 發表於 17-1-6 13:22
唔係~原本我同男友兩個一齊住,佢媽買左屋之後就叫我地一齊搬去新屋同埋佢一齊住~
...
上一篇你話plan結婚,定左酒席和日子未啊?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

未婚,唔去,不過表面嘢做足,禮物要送。

複式洋房

Huuu 發表於 17-1-6 15:17
上一篇你話plan結婚,定左酒席和日子未啊?

未呀,而家咁既情況,都會旅行結婚喇

大宅

我係你會睇定d先結婚
如果兩母子關係不嬲都唔錯,係因為你先搞到咁,你唔知幾時佢地會好返,到時你唔會知你男朋友仲會企你果邊
我覺得應該keep住呢段關係,但唔結住,睇下未來奶奶會唔會軟化,同埋你老公係因為暫時覺得你委屈先企你果邊定長遠落去不惜反面都企你果邊
婆媳版好多人都因為婆媳關係而後悔嫁自己老公

侯爵府

dclm 發表於 17-1-6 19:50
我係你會睇定d先結婚
如果兩母子關係不嬲都唔錯,係因為你先搞到咁,你唔知幾時佢地會好返,到時你唔會知你 ...

諗個奶奶會軟化簡直痴人說夢。樓主個位可以對個三十歲仔做得出追魂call&Facebook 起底後話人不是,已經幾極極地品喇。諗人地會改變,不如做自己可以做嘅能力範圍,女人有幾多青春可以磨,take it or leave it! 世上都有人後悔求期嫁左個有少少錢,但冇真心關心妳錫妳嘅老公。所以人生個一click取決自己。其實做女人決定去嫁個刻唔應該有咩後悔感覺,但嫁左後命運先要你去睇到真相,都可以作人生下一個決定,回復自由身享受生活 / 積極面對維繫夫妻感情甜蜜下去俾奶奶睇。

首頁

尾頁

跳至