論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

有沒有媽咪知道而家印尼機票係幾多錢呢?

因為同工人續約~
而家要補番將機票比佢啊~~

大宅

剛剛問過, 汶萊航空單程$2,0xx+tax
原文章由 yunghinmama 於 08-12-11 07:31 發表
有沒有媽咪知道而家印尼機票係幾多錢呢?

因為同工人續約~
而家要補番將機票比佢啊~~

大宅

我18/1/09約滿印印,Agent代買國泰機票,total:HK$3060,agent說印印沒有功勞都有苦勞, 算給她的bonus,讓她乘國泰不會那麼辛苦, 因為如果搭要轉機的其他航空公司,也只差幾百元,而且她們要在機場內過一夜,轉機治安又不安全,萬一出事我要負責, 國泰因是直航, 比較安全, 不知是否屬實?我怕煩,就算了, 可是回到家給家婆淺責, 說我為什麼不格價一下再決定呢?其實Agent有沒有賺我d錢呢?還是真為印印著想. 如果agent幫印印買其他航空公司的機票, 是不是沒賺頭呢?

別墅

我剛補了個印, agent話$17xx就得.

大宅

原文章由 ilmom 於 08-12-11 22:57 發表

========================
包唔包稅呢?

男爵府

如果印印唔返家鄉, 用錢代替機票, 仲使唔使俾稅(佢都唔係出境)???

原文章由 Midagemum 於 08-12-11 23:01 發表

包唔包稅呢?

男爵府

好媽媽勳章

嘩,駛乜國泰呀,買普通機票得啦,佢地要坐國泰就自己加錢,你agent係印尼人黎架,咁樣教你架,印印每個月都有出糧架喎,做野緊係有苦勞架啦,就算買普通機票加埋tax,都只係$2xxx,機票唔一定同返agent買,你可以自己去搵平ticket,你買左未呀?

原文章由 Midagemum 於 08-12-11 22:37 發表
我18/1/09約滿印印,Agent代買國泰機票,total:HK$3060,agent說印印沒有功勞都有苦勞, 算給她的bonus,讓她乘國泰不會那麼辛苦, 因為如果搭要轉機的其他航空公司,也只差幾百元,而且她們要在機場內過一夜,轉機治安又不安全, ...

男爵府

好媽媽勳章

yes,補錢代機票既話,1700-1800就得喇,唔駛理有無tax,因為佢地未必真係返印尼,多數出一出境,去澳門逗留,大家傾好,簽返封信話比左機票錢就得.

原文章由 ilmom 於 08-12-11 22:57 發表

大宅

原文章由 carykwok 於 08-12-12 11:53 發表
嘩,駛乜國泰呀,買普通機票得啦,佢地要坐國泰就自己加錢,你agent係印尼人黎架,咁樣教你架,印印每個月都有出糧架喎,做野緊係有苦勞架啦,就算買普通機票加埋tax,都只係$2xxx,機票唔一定同返agent買,你可以自己去搵平tic ...

==============================
買左啦,今天測銀行戶口,已扣數, 我主要係怕錢多又唔係用響印印身上,而係俾agent賺左, 以後我若有機會再用印印, 真係要打醒十二分精神. 多謝晒甘多位.

伯爵府

原文章由 Midagemum 於 08-12-11 22:37 發表
我18/1/09約滿印印,Agent代買國泰機票,total:HK$3060,agent說印印沒有功勞都有苦勞, 算給她的bonus,讓她乘國泰不會那麼辛苦, 因為如果搭要轉機的其他航空公司,也只差幾百元,而且她們要在機場內過一夜,轉機治安又不安全, ...

如果你agent真係買國泰的話, 係咁上下價錢, 因為high season, 其實轉機係唔駛在機場內過一夜的, 只係等個幾鐘就得架啦! 好簡單, agent騙你咋! 我岩岩都買左張機票比我工人返泗水, 7/1係要轉機的($2,0xx), 下次記住自己買喇! 千其唔好靠agent

禁止訪問

大宅

原文章由 acintl 於 08-12-13 10:48 發表

如果你agent真係買國泰的話, 係咁上下價錢, 因為high season, 其實轉機係唔駛在機場內過一夜的, 只係等個幾鐘就得架啦! 好簡單, agent騙你咋! 我岩岩都買左張機票比我工人返泗水, 7/1係要轉機的($2,0xx), 下次記住 ...

==============================

Thanks acintl.

大宅

原文章由 babesiu 於 08-12-13 14:30 發表
D Agency真係好無良咖.我印傭有個朋友就比Agency厄.佢完約後僱主將機票錢比Agency代買機票.佢朋友收咗張機票後因為搵到工唔走住咪去退錢囉,點知出機票間Agency話張機票係假咖,所以無錢退.而家諗住告間僱傭公司,但負責果條友 ...

Thanks for your reminder ,babesiu.

I haven't got the ticket yet, I'd call the agent and collect it for confirming.

禁止訪問

男爵府

泗水與雅加達的機票價錢相差成千銀的,我朋友做旅行社,十二月泗水的機票,印尼航空都要二千幾,要轉機,以我所知,印尼航空依家轉機好似真係要等一晚的。但國泰直航只係貴幾百(三百左右),價錢係三千一百左右,你可以上國泰個網都有介紹外傭機票優惠。不過我就冇check過其他航空公司的價錢…
我覺得如果工人做得好,既然只差幾百,也無妨,當獎勵,況且佢仲要返嚟幫我。所以我都係買咗國泰畀姐姐返印尼過聖誔。連稅三千五。
但一月乜嘢價我就唔知。

[ 本文章最後由 芝達 於 08-12-13 16:13 編輯 ]

民房

今日買咗3千幾蚊.

複式洋房

which agency出馬航機票平D?

首頁

尾頁

跳至