自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

結左婚一年,身邊既已婚朋友都已有朋友,自己已經係高齡,對生仔仲係十五十六...
自從爸爸兩年前上左天堂後,就對人生冇乜期望,覺得唔係努力工作,做好事,滿足生活,就會可以平淡過一世。
爸爸身體一向有毛病,細個時同佢關係一般,佢對我媽咪好差,所謂貧賤夫妻百事哀,有d親戚都睇唔起我地,但我知爸爸做野辛苦,同好錫我同妺。
我同妹出來做野後生活叫穩定返,佢同媽咪既關係好左,但佢地身體就比以前差。
前幾年爸爸遇到意外,喺鬼門關走過,做左個大手術。喺ICU其間,我同個天講,我同自己十年命,換返爸爸十年命。後來爸爸救得番,可以返屋企,但身體狀況已經唔可以工作了,雖然佢好想工作。我諗住佢咁命硬,一定會長命,點知兩前佢突然喺睡夢中走左

到而家我一家仲好掛住佢,媽咪仲未接受倒...佢亦有長期病

爸爸一世人冇享受過,臨走一排都話想返工,冇工作覺得自己好無用...佢得六十零歲。。。點解街上咁多伯伯有八十幾九十歲?爸爸再老d個様又會係咩樣子?
媽咪無咩朋友無工作廿幾年,無主見,成世人好倚賴爸爸,對物質生活無要求,只希望老公同女兒在身邊,點解個天拎走左佢既幸福?佢冇害過人,個天係咪忘記左佢?

大宅

我結婚時爸爸睇唔倒
老實講當天我並不太開心
因為遺憾既感覺更大...
當然我同老公是真心相愛的

以前覺得有小朋友人生會完整d、美滿d,亦覺得人生可以靠自己掌握
但我的人生已經唔完整、唔美滿,人生亦充滿不幸
我同老公收入只是一般
現在扣除供樓,俾家用媽咪,仍可以儲蓄
假如有小朋友,生活就會變得勉勉強強
更重要係我既心情同人生觀,我真係唔知點帶一個快樂既成長環境給小朋友...

大宅

pinglam0101 發表於 17-1-16 21:56
我結婚時爸爸睇唔倒
老實講當天我並不太開心

樓主振作!好好照顧媽媽。

大宅

pinglam0101 發表於 17-1-16 21:47
結左婚一年,身邊既已婚朋友都已有朋友,自己已經係高齡,對生仔仲係十五十六...
自從爸爸兩年前上左天堂後 ...
我老豆49歲突然得左個急病在一個月內走左,果陣我仲未讀完書,到依家過左20年都未釋懷,因為實在太突然覺得是一個人生遺憾

wcpcelia    發表於 17-1-17 12:16

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

睇唔到你的人生又幾唔美滿幾唔原整?人總要把自己問題放到天咁大,何解?雖然你爸60多歲離世,但能在睡夢中離世真是不知修幾多福份得來,你可知有人長命但百病纏身,出入醫院無數次但仍未死得果種痛又是什麼?但現實問題如果經濟不許可唔生小朋友也是一個正確的選擇。

子爵府

多d 出去行下, 去下郊外, 多D同人傾下計, 呢個世界好大好大, 你能力亦比你想像強的, 只要願意振作, 你就有更豐盛人生啊! 加油!

男爵府

我結婚時爸爸睇唔倒
老實講當天我並不太開心

其實你咁樣你爸爸知道都唔會開心,我知道失去至親係好難接受,但你都要學習放下,再講你仲要照顧媽媽!至於生bb,我覺得唔生亦無所謂,反正我對未來既世界唔樂觀,當然人人既價值觀都唔同。加油呀,學習放下,珍惜而家當下既親人!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:一把年紀仲有d糾結

我女係響我媽走後同年出生,佢令我覺得我可以將對媽媽嘅愛轉移到呀女身上。。

唔好唸噤多啦,你都話自己已經高齡,所以唔係話有就有。。

有時我都好後悔自己當年唸唸唸唔一結婚生,如果唔係,可能媽媽仲會響我身邊,或者起碼都見過個孫。。

你個情況,我相信生咗比你媽凑,佢有寄託,你可以繼續返工支持你媽嘅生活,我覺得都係好事,至於教小朋友,佢出咗世你就自然識,亦可多上bk,唔需要太担心。。

大宅

回覆樓主:

明白你,不過對比起我,起碼個天仲眷顧你,如果我父母一齊陪我到你咁大,仲睇住你嫁,我諗已經係我最大既幸福

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我結婚時爸爸睇唔倒
老實講當天我並不太開心

而家社會, 有冇小朋友都冇所謂啦. 自己開開心心就好

首頁

尾頁

跳至