自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章

香港一對黃姓姊妹上周來台旅遊,入住台中火車站附近的新驛旅店,姊姊洗澡時,浴室整片玻璃門爆裂,她左肩、手指等多處遭割傷,送醫治療,黃女不滿旅店員工指玻璃門是受外力以致爆裂,只願賠償一萬元新台幣。

香港《蘋果》報導,黃女指,她晚上洗完澡,準備拿掛在門上的毛巾,沒想到整片玻璃門碎裂,身上多處割傷,妹妹通知工作人員,送往台中醫院。醫師表示,她左肩、上臂、手腕等多處被玻璃割傷,左手虎口附近有殘留碎片,醫師打開傷口未能取出,建議她回香港再接受治療。

黃女不滿旅店推卸責任,且慰問都沒有。新驛旅店則表示,營業4年多來,從未發生過類似事件,表示玻璃門是施力不當造成破裂。黃女反駁,根本沒有那麼大的力氣能將玻璃門撞碎,要求賠償5萬港幣(約20萬台幣)慰問金,雙方未達成協議。(即時新聞中心/綜合報導)

睇完覺得好恐怖,呢間台中飯店我都入住過幾次,屬於平靚正果種,但今次點睇都係飯店責任,如果推錯門方向就會成塊玻璃爆開的話,都仲話係客人責任,咁真係好離譜

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

講真呢間飯店真係平靚正,台中呢間仲送自助早餐,我去台中市的話,每次首選都係呢間,唔少港人都會入住(試過食早餐時,前後左右幾枱都講緊廣東話),今次好彩係兩個大人住,如果同行有小朋友真係唔敢想像,總之旅行都係要萬分小心

大宅

虎到金來勳章

heilok 發表於 17-1-20 14:21
我琴日睇,酒店唔係唔賠,只係個銀碼同事主嘅要求唔同。
要知道,台灣生活指數同hk 唔同,而且如果事主都有 ...

如果案中受傷既唔係港女,而係外藉遊客,我諗要求賠償既金額可能會多一個零添
但唔知點解發生係港女身上,要求賠五萬就變左獅子開大口。睇到d新聞留言,有些人反而叫傷者賠番度門俾間飯店

我對事唔對人,間飯店冇承認自己有責任,反而怪客人使用不當,而果一萬台幣只叫慰問金,唔係賠償。其實間飯店咁處理係得不償失,會流失唔少香港客人。

首頁

尾頁

跳至