跳至

首頁

尾頁

複式洋房

jannyw 發表於 18-6-14 07:00
我在 PEI 住咗兩年, 嗰度都有一些香港人住落咗一段時間, 你哋有需要幫忙可 PM 我, 我比D聯絡你哋 ...

我反而想知道你係PEI生活有咩感想?如果旅遊呢度風景應該不錯,但定居會唔會覺得地方較荒蕪?對於購買日常生活用品及食物選擇會否較少及不便利?四季天氣如何?可分享一下俾我地呢班考慮緊申請PEI的香港人嗎?感謝!

別墅

回覆 jannyw 的帖子

我好想知香港人覺得如何? 去到難適應嗎? 找到工作嗎?

大宅

我在 PEI 住咗兩年, 嗰度都有一些香港人住落咗一段時間, 你哋有需要幫忙可 PM 我, 我比D聯絡你哋 ...
請問 Charlottetown 同 Summerside 既 high school 是否差別頗大?電能車在 PEI 好似唔太普遍,照計running cost比汽油車便宜,為什麼不普遍呢?

別墅

回覆 barney45 的帖子

他們多數在 Charlottetown , Summerside 都有

別墅

回覆 thsflimama 的帖子

每個人睇法同要求都唔同,有D人都揾到工作的

別墅

回覆 wrymoep 的帖子

Charlottetown 有兩間 high school, summerside 有一間, 我唔知有冇分別另外 charlottetown 好少人同車都唔多, 更何况電能車

別墅

回覆 RonTang 的帖子

嗰度係一個好簡單舒服的地方,渡假退休旅遊都好好, 好多戶外活動

大宅

Hi Jannyw, 我都想了解下PEI情況,pm u

大宅

bomani 發表於 18-4-3 17:09
回覆 joeymak 的帖子

以下是我自己Provincial Nominee到目前为止的申请进度,供参考

過左去未?

大宅

jannyw 發表於 18-6-20 11:01
回覆 wrymoep 的帖子

Charlottetown 有兩間 high school, summerside 有一間, 我唔知有冇分別另外 charlot ...
到 PEI 後有香港駕照都要考 driving license ?需要做乜視力測試?
路試要求同香港比更高嗎?

首頁

尾頁

跳至