婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說無幾耐之前, 我終於攞出勇氣,先斬後奏幫囝囝

報咗playgroup...我個囝而家己經18個月..

其實早係佢一歲既時候已經好想報...因為囝囝比較

內向,怕事..好想畀佢有多d群體生活...有peer learning

但係99用好多唔同既藉口黎阻止我..

一時話出面好多細菌..阿囝仲細...等佢大d都唔遲

但係我眼見好多半歲以上既bb已經開始返playgroup

好..我忍...順從99意思..

期間一直同佢講解返playgroup對阿囝既好處

解釋返playgroup會學到d咩...等果隻99唔好再

咁古板...但係佢不停咁反駁:以前都無呢d野...我d仔女

咪又係咁長大..仲好叻添呀...邊駛搞到多野呀...??

上個月..我終於先斬後奏幫阿囝報咗名...預咗佢會單單打打

跟住佢就不停咁講我: 你好貪慕虛榮呀..好扮野呀..以為自己

好有錢呀..去野果d班..全部都係外國人..你點同人溝通呀...

然後就講晒畀佢既親戚聽...話我好虛榮心..用個囝黎扮野..

阿囝而家返咗playgroup差不多1個月..逢有親人黎...

個個都話: 阿囝外向咗..主動咗..唔再咁怕事..又叻咗...

果隻死人99就黎一句:梗係勒..千擔肥料栽種一棵樹...

好鬼激氣!!!

男爵府

小朋友早d學野唔好咩,你奶奶可能覺得晒錢,你唔好理你奶奶講野啦,你自己覺得做得岩既咪去做law~我老爺而家雖然7x幾歲,但佢都好開通成日叫細仔學呢樣學果樣,仲話一定要讀n1。

大宅

叫她出少一句聲

大宅

原文章由 LucasChan 於 08-12-15 13:29 發表

內向,怕事..好想畀佢有多d群體生活...有peer learning

但係99用好多唔 ...

我知你99擔心d細菌感染孫仔,唔想你報,但樓主報左佢就無曬你辦法,所以特登講d難聽說話激你,等你心情惡劣,佢個心先好過d,樓主唔洗理佢講咩啦,
因為你已達成自己心願,應該開心先係,唔好俾佢影響到吖!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

係咪用你自己錢?係就唔駛理佢,佢只係食古不化,唔肯接受新事物!有無用d親戚有眼睇嘅,唔駛勞氣~

大宅

你唔洗理佢的, 我個仔果時1year old, 我就比佢返playgp, 2
year old 讀nursery, 而家仲學埋音樂同英文, 佢都成日話我晒$, 又話琴都佢都識彈, 但佢係拿住個玩具琴亂咁彈, 都痴線...佢又唔知學野d $係我比, 所以我都費時理佢...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你99果個年代冇playgroup呢樣嘢, 所以唔明白小朋友返playgroup嘅好處. 覺得係晒錢啫. 如果佢再喺其他人面前講:"千擔肥料栽種一棵樹", 你咪應佢話個個父母都想自己仔女好架喇, 事實証明亞仔返完playgroup真係叻咗呀.

大宅

當佢發蹹風啦, 你點做都有野講, 佢地只會用自己一套!! 用多d資源比自己仔仔有咩錯呀?? 仔仔學到野, 未值得羅!! 用係佢身上就錯啫

大宅

千擔肥料栽種一棵樹<----我覺得好難聽lor,你都想個囝學多d嘢之嘛,唔通佢做呀嫲唔想個孫好?!報間好d嘅playgroup俾個囝學吓群體生活咁又叫虛榮呀??真老套

子爵府

D老人家係咁....成日都唔想D孫太細過去返學...好似我大仔咁....好早前我已經幫佢報左N1....但我老爺奶奶一直都覺得唔駛咁早返...等3歲先返....因為佢地身邊既人都無讀過N1...
到我個仔返左兩個月度...有一次好多親人黎左佢地屋企...見到阿仔....都話佢變左好多...外向左同講多左野....唔同以前成日都痴住我...
所以樓主唔駛理你99講乜....只要你知做既野係對個仔好就得....

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

$係你俾既, 理鬼得佢, 又唔駛佢出。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原文章由 pianocalvin 於 08-12-15 14:42 發表
千擔肥料栽種一棵樹

如果我99講得出呢句嘢, 我一定忍唔住讚佢好文采! 佢只會直接話我嘥錢, 如果我唔理, 就會同姑9夾埋單打我(我咪又係一樣唔理, 激C佢哋)

十分認同返咗PG小朋友會大膽D同外向咗. 我BB之前唔SO其他小朋友, 只會撩大人, 返咗PG一個月左右, 响街上迎面見到BB車或者識行的BB, 會主動同佢哋揮手. 呢樣嘢正正係我所期望的.

佢仲未識唔扶住嘢企和行路, 但聽到音樂或者有人唱歌, 會UN UN吓和拍手, 好得意!

大宅

我同個B報任何的班,都唔會要6299佢地的同意,但都會同佢地講,等佢地知道。我一開始已經比左態度表明個B的任何事,都係我做阿媽的話事。

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

原文章由 LucasChan 於 08-12-15 13:29 發表

囝囝依家都歲半啦,唔叫做好細姐,咁怕外面有細菌就唔好帶佢出去囉,妳問佢以前佢係咪都係怕有細菌而唔同佢個仔出去吖~~況且又唔係佢比 妳去報都係為個囝好姐~~

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主,你咪同你99講囉,我有錢鍾意咁用,關你鬼事呀,
成日都講以前以前,根本成個世界唔同哂,
仲用以前o既方法湊細路唔得嫁喇,
做人面對現實先得嫁:;pppp:

複式洋房

原文章由 KoyeBaby 於 08-12-15 14:13 發表
係咪用你自己錢?係就唔駛理佢,佢只係食古不化,唔肯接受新事物!有無用d親戚有眼睇嘅,唔駛勞氣~

當然係我既錢勒...!!!!

佢睬我都傻呀!!!

洋房

原文章由 LucasChan 於 08-12-15 22:46 發表

當然係我既錢勒...!!!!

佢睬我都傻呀!!!

唔好理佢啦. D 99 都唔分清楚, BB係邊個生o既, 錢又係邊個出o既, 幾時到佢話事? 意見多多, 咩事都要管, 事事都要加把口. 討厭. 佢唔想個孫好, 係佢有問題. 為左BB好, 要做自己認為對的事, 媽咪一定要堅持. 如果要慳錢, 應該係慳大人, 而唔係慳小朋友囉.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

仔同$都係你的,費事啋佢la:;pppp:

子爵府

好媽媽勳章

以前都無呢d野...我d仔女

咪又係咁長大..仲好叻添呀...邊駛搞到多野呀...??

樓主, 你可以同你99講, "以前夠無手提電話同高清電視睇啦
咁你而家用手提睇高清, 用埋o的咁高科技o既o野, 咪你係咪貪慕虛榮 ??? "

男爵府

,以前的人去山溪担水飲添...佢今日担左未?

千擔肥料栽種一棵樹 <<我會答"梗係啦, 唔係人地都唔會話栽培一個小朋友要四百萬, 呢的唔係虛唔虛榮, 係個社會唔同晒啦,以前的人唔識字都揾到食, 依家, 乞食個的都要寫篇文章擺出黎啦...你估仲係舊時咩"

唔使介意佢講咩, 只要你做既野係為個仔好, 而佢有真係有進步, 咁你就已經達到你既目的, 其他人講咩可以唔使理....

原文章由 pamelaywy 於 08-12-16 09:29 發表

樓主, 你可以同你99講, "以前夠無手提電話同高清電視睇啦
咁你而家用手提睇高清, 用埋o的咁高科技o既o野, 咪你係咪貪慕虛榮 ??? "

首頁

尾頁

跳至