婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

昨天老公和我回家進門口, 看見奶奶正抱著BB餵奶, BB卻大哭並不肯喝奶, 奶奶還死塞奶樽進BB口。佢話BB睡醒即開始哭。我放下手袋和衣服﹐洗手後走近並說"讓我抱抱吧。" 我抱BB起來, BB立即不哭了。

很快﹐奶奶見BB不哭﹐即很兇惡地說﹕"飲埋D奶先啦﹗" 我回答說﹕"BB仲喘緊氣..." 佢再暍我說﹕"唔食奶凍晒喇﹗" 於是我抱回BB去佢度﹐BB亦開始喝奶。中途佢一言不發。佢放BB回床後﹐便對我老公大聲說﹕"駛唔駛禁緊張呀﹐依家我虐待BB麼﹗又
話BB仲喘緊氣﹐梗係要飲埋D奶先啦﹗"

事實上﹐第一﹐我沒有緊張﹐只是想安撫一下BB才再餵奶﹔第二﹐我和老公沒想過有人虐待BB﹐第三﹐等BB條氣順番再喝奶﹐就算D奶凍D都唔駛死掛﹗

我們一家三口很快會心臟病死——細既嚇死﹔大既激死。

這次只係其中一個例子。總之﹐佢成日發施號令﹐我和老公好似在夾縫下生存一樣。

佢日日來我家湊孫﹐又唔知自己乞人憎﹐老公都想同佢保持距離。有甚麼方法可使她不再來﹐又唔駛反面﹖

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

bb係邊個凑架

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

將bb放喺育嬰院或俾ee湊, bb不在家, 佢冇藉口日日黎. 請工人都冇用, 佢都會話睇住個工人湊bb而日日黎.

別墅

原文章由 yy25 於 08-12-15 16:10 發表
bb係邊個凑架

請工人湊﹐佢話要睇住個工人湊bb而日日黎。

大宅

原文章由 至fit靚靚太 於 08-12-15 15:52 發表
昨天老公和我回家進門口, 看見奶奶正抱著BB餵奶, BB卻大哭並不肯喝奶, 奶奶還死塞奶樽進BB口。佢話BB睡醒即開始哭。我放下手袋和衣服﹐洗手後走近並說"讓我抱抱吧。" 我抱BB起來, BB立即不哭了。

很快﹐奶奶見BB不哭﹐即 ...

直接同你老公講, 各人湊bb既方法唔一樣, 你係bb媽媽, 要你話事.
叫你老公搞掂你99.

大宅

我覺得好難叫佢唔黎,而家d 99當個孫好似自已生咁架。叫你先生同佢講,始終由佢個仔開口會好d,工人湊得BB幾好,唔洗你老人家咁辛苦日日過黎啦!我地做"父母"(<---強調)的都放心比工人照顧BB。不如你等閒同d c9去下街、打下牌啦!

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

妳99咁講野架,唔通佢唔緊張個孫嘅~~
阿B條氣未順又點可以間硬嚟呢,想"續"倒佢咩,枝奶凍咗咪坐番熱囉.....我估妳99心一定諗妳C6我都係咁湊大,不過以前同E+唔同,以前d人生得多b小朋友無咁貴,唔再同e+.....況且連妳c6都睇唔過佢阿媽嘅湊仔方式啦!妳哋會唔會考慮搵人湊呀?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你99想續死BB呀!!!!

等BB抖返順條氣先再食都唔得!!!

好趕呀佢!!咁趕走先啦!!! 唔好留o係度阻頭阻勢!!!

男爵府

可唔可請工人, 然後 裝IP CAM ?!
99話要睇工人,你咪話有CAM 睇住+錄影.

洋房

原文章由 至fit靚靚太 於 08-12-15 15:52 發表

很快﹐奶奶見BB不哭﹐即 ...

BB仲喘緊氣﹐梗係要飲埋D奶先啦﹗------> 咩野邏輯? 你問下佢知唔知自己講緊咩? 喘緊氣唔係應該順返條氣先咩? 咁仲唔係虐待BB? 支奶凍左咪返熱囉, 再唔係重新開過一支都得啫. 點解要搞到 BB 喊晒?

叫你老公照直講啦, 唔駛咁婉轉. 話佢 D 手法令你地好擔心囉. 叫佢改善下. 再係唔聽咪直接講有工人湊就得, 唔洗佢囉.

別墅

回覆 #1 勇者 的文章

多謝大家既提議。
如果直接叫佢唔駛再來睇住個工人湊bb﹐就算係老公講﹐以奶奶巴辣和有佢講沒人講既性格﹐佢都會鬧死我老公。我和老公不扭都好似在夾縫下生存一樣。
唔通真係要再搬遠佢D﹐有咁遠得咁遠﹐等佢每日要搭成個鐘車先來到﹐令佢唔好成日來﹖

首頁

尾頁

跳至