自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

公爵府

pippo7389 發表於 17-1-31 07:49
請問各位,如果小朋友2歲10個月都未講嘢,會唔會有機會係自閉嘅一種?

單字有無?
不要等,有懷疑就要即返健康院睇!!
佢有無好大的情緒起伏?
脾氣大?

伯爵府

pippo7389 發表於 17-1-31 07:49
請問各位,如果小朋友2歲10個月都未講嘢,會唔會有機會係自閉嘅一種?

返左學未?
除左遲講野仲有無其他表徵?
如統感問題、嚴重固執。

如我仔佢2歲幾都未叫爸爸媽媽唔講野、
又唔鐘意搽cream唔鐘意玩千秋(統感)
有時又固執。
但我觀察過又唔係太大問題,返左學後口,又開始講野,
所以我都無同佢做評估。

不過之前返過小組語言訓練,口痕問下治癒師,
佢都話太細睇唔出,而且佢都講中返左學講野會好啲。

而我排緊CAC

公爵府

MANNI1220 發表於 17-1-31 01:28
若果經濟允許,可以請個老師上屋企做治療,教埋你自己!而且吾使去外面咁頻撲,小朋友冇咁攰吸收也快!我 ...

請問是否Aba ?
我也想要資料,謝謝

伯爵府

mulan1985 發表於 17-1-31 03:17
好老實,我仔都係,剛6歲,今年剛轉S位,現在要揀小一
真係好清楚湊佢地有幾辛苦,幸運嘅係,我仔早發現,2 ...

評估有時係會錯架。
小朋友臨場表現。
評估嗰刻唔願做/答,咪低分囉....

老師有經驗既,日日對住佢,有幾多能力大概都知。

別墅

mulan1985 發表於 17-1-31 03:17
好老實,我仔都係,剛6歲,今年剛轉S位,現在要揀小一
真係好清楚湊佢地有幾辛苦,幸運嘅係,我仔早發現,2 ...

個評估時間好長,佢哋專注已經弱同埋無耐性,仲要做咁長時間嘅理解評估,所以我覺得都會有偏差,因為評完,心理學家都會同你講佢哋評咗啲咩,邊啲唔得咁,我聽完,又唔係喎,因為小朋友喺協康training時都做得到同埋好好的,但評估時就話中下,我個小朋友係上午返完學,食完飯就趕去做,所以我覺得佢自己精神唔夠都有啲影響,不過唔緊要,自己著緊一啲小朋友弱嘅方面,幫佢改善就得。
至於小學,你可以睇下學校俾你果區嘅小學介紹,入面會睇到學校老師有特殊教育嘅佔幾%,學校支援有啲咩架。

珍珠宮

DTfamily11 發表於 17-1-31 02:01
我今個農歷年最大既功課就係要幫阿仔揀小學,我仲未有頭緒應該點揀?請問我係邊度可以睇倒間學校多唔多資源 ...

如果校長咁答,好明顯呢間學校唔多支援Sen ,你要八下屋企附近有冇邊間會比較適合你仔,好坦白講,通常並非一缐學校,但我個人認為搞掂情緒比較重要。

如果覺得協康會幫唔到你,試試去明愛,我覺得嗰度D姑娘比較有heart ,同時排政府尤德,但尤德好似睇到6歲,滿咗6歲要自己出去搵私人機構

男爵府

geenbb 發表於 17-1-31 00:37
我本身小朋友都做咗評估,係發展遲緩,想問吓係未發展遲緩都大機會係自閉譜系嗎?
佢依家都有上協康會,但 ...

遲緩吾同譜系的

子爵府

回覆樓主:

唔好意思想問點解多數係男仔先有?

男爵府

cmh6122000 發表於 17-1-31 07:33
我大仔去年系街外既精神科醫生評估的,俾D遊戲仔做,就check到,大概$600左右。反而月頭系屯門醫院見醫生, ...

有醫生可以介紹嗎?

子爵府

Jessiest 發表於 17-1-31 09:48
唔好意思想問點解多數係男仔先有?

我估係基因問題,身邊得一兩個女仔有嘢,但男仔一大堆…

大宅

DTfamily11 發表於 17-1-31 02:47
請問“3月努力試開班“點解?

努力試是一個教家長home training 嘅program !3月9月開班

詳情自己 Google

上完你會有信心處理小朋友情緒及進行家居訓練

大宅

nerolibaby 發表於 17-1-31 10:55
我估係基因問題,身邊得一兩個女仔有嘢,但男仔一大堆…

男女比例4對1
女仔少D但相對嚴重case 比較多

珍珠宮

lam133 發表於 17-1-30 21:05
咁遲先睇,自閉2個嚇親你?
多做密集訓練,唔好擔心。
要同學校講。

我見過一個小朋友,兩歲只會EEar ar.

完全講唔到任何物件單字/或爸爸媽媽... 只識 呀呀呀⋯⋯

你問佢問題,佢會怕羞笑,會望人。

完全不模仿大人說話。

會不會有智力問題?

珍珠宮

1bear1dream 發表於 17-1-31 08:58

返左學未?

你問佢問題,佢會怕羞笑,會望人。

完全不模仿大人說話。

會不會有智力問題?

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

chowqv 發表於 17-1-31 03:37
媽媽,首先你要冷靜…呢段時間可能你好迷失,會問自己點解個仔咁樣,自己做錯過咩令個仔咁樣…可能你會無啦 ...

好多謝你琴晚咁夜都咁用心回覆我鼓勵我,感激!但我真係好迷惘,唔知點解阿仔既問題突然嚴重左好多,完全同佢溝通唔倒,無晒辦法。好似今朝咁,阿仔食食下早餐要求姐姐問我可唔可以睇卡通片既碟,我要阿仔親自問我,然後要求佢只要食埋少少早餐,刷埋牙,快手既10分鐘攪掂後就可以睇碟,然後到12點半食午餐時就要停,就係咁簡單既要求,佢都係不滿意,話刷埋牙嘥時間會攪到佢少左時間睇,跟住又係大發脾氣,最後我頂唔順佢完全講唔倒道理,都係用左少少武力先制止倒佢大吵大鬧。連咁簡單既交易阿仔係明白晒我講既要求,但都接受唔倒要大發脾氣,我真係好崩潰,好想發狂

水晶宮

引用:Quote:panyeung 發表於 17-1-30 23:00 你小

原帖由 DTfamily11 於 17-01-31 發表
我今個農歷年最大既功課就係要幫阿仔揀小學,我仲未有頭緒應該點揀?請問我係邊度可以睇倒間學校多唔多資源 ...
如果想知那間小學對sen有支援,做媽媽一定不可以偷懶,要逐間逐間小學打去問,如果有open day,就直接私下問老師,一般“谷”及成績好的學校,對sen的支援都不多,就算有駐校心理學家,言語治療師,你都要問駐校日數,有些學校對家長說有駐校心理學家,可能一個月才到校一次,言語治療師都是一星期到校1次,所以作用不大。

大宅

bananaGi 發表於 17-1-31 11:57

未必, 智能有無問題要去到5歲以上先可確診, 有可能只是言語遲緩, 影響表達能力, 但佢只有BB話, 都叫嚴重應該要倣言語訓練。

大宅

ppyin 發表於 17-1-31 02:43
首先自閉症條界線模糊,除非好嚴重好明顯,因為資源關係,政府個評估有時候會搬龍門,尤其小朋友是高智能
...

我都有排cac呀,不過cac話要睇埋阿仔間學校既問卷先決定會唔會再幫阿仔做評估,奈何阿仔k3先插班讀而家呢間學校,個班主任又勁懶完全唔理學生果啲,叫佢填問卷時已勁不情願,堅持阿仔係無問題,因為唔想做咁多野...我而家都擔心緊cac睇埋阿班主任份問卷會唔會決定唔再幫阿仔做評估?咁我遲啲提供埋協康份報告俾cac睇係咪好啲?

男爵府

lam133 發表於 17-1-30 21:05
咁遲先睇,自閉2個嚇親你?
多做密集訓練,唔好擔心。
要同學校講。

點樣可以1.5 歳就發現到?有啲乜嘢蛛絲馬跡?

首頁
23456...12

尾頁

跳至