跳至

首頁

尾頁

大宅

如題。

別墅

yyyokehk 發表於 17-2-5 13:31
如題。

以我理解係可以....
http://www.immd.gov.hk/hkt/faq/top10_faq.html

問 4:誰 可 享 有 香 港 特 區 居 留 權 ?
根 據 在 1997 年 7 月 1 日 起 實 施 的 《 入 境 條 例 》 附 表 1 第 2 段 , 如 果 你 屬 以 下 任 何 一 項 人 士 , 即 爲 香 港 特 別 行 政 區 永 久 性 居 民 並 享 有 香 港 特 別 行 政 區 的 居 留 權 :
(a) 在 香 港 特 區 成 立 以 前 或 以 後 在 香 港 出 生 的 中 國 公 民 。

(b) 在 香 港 特 區 成 立 以 前 或 以 後 通 常 居 於 香 港 連 續 七 年 或 以 上 的 中 國 公 民 。

(c) 中 國 公 民 在 香 港 特 區 成 立 以 前 或 以 後 在 香 港 以 外 所 生 的 中 國 籍 子 女 , 而 在 該 子 女 出 生 時 , 該 中 國 公 民 是 符 合 (a) 或 (b) 項 規 定 的 人 。

別墅

BBbobo0916 發表於 17-2-5 14:23
以我理解係可以....
http://www.immd.gov.hk/hkt/faq/top10_faq.html

FYI - http://toronto.singtao.ca/1139111/2016-08-31/post-%E6%B8%AF%E7%A7%BB%E6%B0%91%E5%8A%A0%E5%9C%8B%E8%AA%95%E5%AD%90%E5%9B%9E%E6%B8%AF%E5%B1%85%E4%BD%8F-%E5%85%92%E7%94%B3%E6%B8%AF%E8%AD%B7%E7%85%A7%E8%A2%AB%E6%8B%92-%E5%8A%A0%E7%B1%8D%E5%BE%8B/?variant=zh-hk

伯爵府

+3金熱血

如題。

媽媽持PR卡,用緊加國福利,在加生BB?即是加國PR(那刻身份不是香港PR)在加生B。是和香港完全無關係,不能拿HKID。

除非生B那刻爸爸還是香港PR∼即長住香港在港工作,沒有加國PR或國藉。

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我都知道應該唔可以啦

大宅

如題。

我以前email過香港入境處,佢嘅答案係 「唔可以」

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

如果你同BB返香港住,BB可以有居留身份(right to abode),不過要在香港住滿7年後先可以同BB申請永久居民(permanent resident - 香港永久居民)。

大宅

Pslee 發表於 17-2-8 23:50
如果你同BB返香港住,BB可以有居留身份(right to abode),不過要在香港住滿7年後先可以同BB申請永久居民(p ...

謝謝各位!

伯爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我前年返香港試過幫我仔申請, 以我仔已是加藉公民及我已是加國居民被拒絕申領HKID

大宅

Vinkivan 發表於 17-2-14 16:12
我前年返香港試過幫我仔申請, 以我仔已是加藉公民及我已是加國居民被拒絕申領HKID
...

唔係媽咪爸爸都係香港出生,bb就算係第二道出世,到一樣申請得到香港I'd 家咩?

伯爵府

scampylwk 發表於 17-2-15 08:25
唔係媽咪爸爸都係香港出生,bb就算係第二道出世,到一樣申請得到香港I'd 家咩?
...

父母係香港永久居民又係外國公民嘅1997年7月1前嘅海外出生子女先可以攞倒香港身分證, 1997年7月1日以後出生就攞唔倒, 但如果父或母其中一方未擁有海外居留權係可以申請嘅。

大宅

Vinkivan 發表於 17-2-16 06:36
父母係香港永久居民又係外國公民嘅1997年7月1前嘅海外出生子女先可以攞倒香港身分證, 1997年7月1日以後出 ...

我有朋友係澳門人又有香港身份証,佢小朋友d一兩年係澳門出世都拎倒身份証,係米同係加拿大出有分別呢?

伯爵府

scampylwk 發表於 17-2-16 06:51
我有朋友係澳門人又有香港身份証,佢小朋友d一兩年係澳門出世都拎倒身份証,係米同係加拿大出有分別呢?
...

因為澳門同香港都係屬於中國特區, 都會擁有中國人藉所以可以攞香港身分證

大宅

Vinkivan 發表於 17-2-16 06:56
因為澳門同香港都係屬於中國特區, 都會擁有中國人藉所以可以攞香港身分證
...

哦…明白,thanks

首頁

尾頁

跳至